Filo Yönetimi Nedir?

  • 11 Nisan 2022

Filo Yönetimi Nedir?

Filo Yönetimi Nedir?

Son dönemlerde, özellikle akaryakıt ve yazılım firmalarının da gündeminde olan filo yönetimi, bilhassa da filo kiralama firmaları açısından oldukça önemlidir. Peki filo yönetimi nedir?

Filo yönetimi, firmaların veya kuruluşların ticari amaç ile kiraladıkları araçların operasyonel, finansal ve hukuki süreçlerinin yönetilmesini sağlayan tüm hizmetleri içerir. Bunun yanı sıra filo yönetim hizmeti, filonun takibini de kolaylaştırmaktadır. Ayrıca bu yönetim sürecini; tedarikçi, sürücü ve araç bazlı olarak tek inceleme alanına toplar. Firmalar için önemli stratejilerden birisi de filo yönetimidir. 

Filo yönetiminin doğru bir şekilde yürütülmesi hem kullanıcılar hem de tedarikçiler için büyük avantajlar sunar. Bu nedenle birden fazla kurumsal araç kullanımı söz konusu olduğunda filo yönetimi, firmalar için oldukça önemlidir. Peki, filo yönetimi nedir, filo yönetimi avantajları nelerdir ve bileşenleri nelerdir?

Borlease ekibi olarak bu yazımızda, filo yönetimi nedir, filo yönetimi avantajları nelerdir ve bileşenleri nelerdir gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Filo Yönetiminin Avantajları

Filo yönetiminin birçok avantajı bulunur. Bu avantajlar ise aşağıdaki gibidir:

  • En iyi araç ve filo yönetim uygulamaların firmanız ile uyumlu hale getirilimesi .
  • Sürdürülebilirlik, maliyet ve sürücü güvenliği gibi konularda detaylı bilgi.
  • Tedarikçiler ile stratejik ortaklıklara imza atmak ve büyük ölçekli finansmanlardan yararlanılabilmek.
  • Firma departmanlarındaki iş yükünün hafifletilmesi,
  • Rehberlik sağlayarak ve bilgi paylaşımı ile araç kullanıcılarının memnuniyetinin artırılması,
  • Değişikliklerin kolay bir şekilde uygulanması ile bu değişikliklere daha hızlı adapte olunabilmesi.

Filo Yönetimi Nasıl Yapılır?

Borlease ekibi uzman kadrosu ile 24/7 araç kullanıcılarına destek sağlamaktadır. Tüm sürücü ve araç datasını tek platformda toplayarak sürücü ve araç karnesi oluşturabilmek, etkin filo yönetiminde olması gereken önemli kriterlerdendir. Ayrıca bu sistem ile araçlarla taşınan yüklerin müşteriye teslimine kadar yönetilmesi ve diğer tüm yardımcı süreçlerin de iyileştirilmesi hedeflenmektedir. 

Filo Yönetiminin Bileşenleri

Filo yönetimi nedir konusundan sonra ne çok merak edilen konulardan birisi de filo yönetim bileşenleridir. Bu bileşenler temel olarak dört bölümden oluşur. Bunlar yönetim (operasyon, belgelendirme, takip), destek araçları (çekici, römorklar, forklift ve vinçler), bakım-onarım (kademe, garaj) ve insan kaynakları bileşenlerinden oluşmaktadır. Bir işletmenin bünyesinde filo yönetim ekibi yoksa, filo yönetim hizmeti veren şirketlerin tercih edilmesi iş yükünün hafiflemesi gerekir. Filo yönetimi için bilinmesi gerekenler ise aşağıdaki gibidir:

  • Araç bakımı ve onarımının etkili bir şekilde yürütülmesi
  • Kazaların ve hasar işlemlerinin takibi
  • Araç bakım, onarım ve hasar dosyalarının tutulması
  • Kiralama sözleşmelerinin takibinin yapılması
  • Yakıt yönetimi
  • Sürücü ve araç güvenliğinin sağlanması için gerekli iş güvenliği tedbirlerinin alınması

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, filo yönetimi nedir, filo yönetimi avantajları nelerdir ve bileşenleri nelerdir gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler, araç bakım onarım süreçleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.