Karbon Ayak İzi ve Filo Müşterilerine Tavsiyeler

  • 20 Aralık 2017

Karbon Ayak İzi ve Filo Müşterilerine Tavsiyeler

Karbon Ayak İzi ve Filo Müşterilerine Tavsiyeler

Karbon Ayak İzi Nedir?

Karbon ayak izi, birim karbondioksit cinsinden ölçülen, üretilen sera gazı miktarı açısından insan faaliyetlerinin çevreye verdiği zararın ölçüsüdür ve iki ana parçadan oluşur: doğrudan/birincil ayak izi ve dolaylı/ikincil ayak izi. Birincil ayak izi, evsel enerji tüketimi ve ulaşım (söz gelimi araba ve uçak) dahil olmak üzere fosil yakıtlarının yanmasından ortaya çıkan doğrudan CO2 emisyonlarının, ikincil ayak izi ise kullandığımız ürünlerin tüm yaşam döngüsünden bu ürünlerin imalatı ve en sonunda bozulmalarıyla ilgili olan dolaylı CO2 emisyonlarının ölçüsüdür.

Hızla artan nüfus ile birlikte her yıl araç kiralama sektörü de Türkiye hızla büyümektedir. TOKKDER’in, bağımsız araştırma şirketi TNS Global işbirliği ile yürütmekte olduğu pazar araştırmasının 2015 yılı 3. çeyrek sonu sonuçlarını içeren “TOKKDER Operasyonel Kiralama Sektör Raporu”‘na göre, Türkiye yeni otomobil satışlarının bir önceki yılın aynı dönemine göre %36,6 oranında arttığı (Kaynak: ODD) 2015 yılının ilk 9 aylık bölümünde Türkiye filo kiralama sektörü, Türkiye’de satılan yeni otomobillerin %1,3’ü olan yaklaşık 81 bin 900 adet yeni aracı filosuna kattığı belirlenmiştir. 

2015 yılının ilk 9 aylık bölümünde yapmış olduğu yaklaşık 5 milyar 627 milyon TL’lik yeni araç yatırımı ile Türkiye filo kiralama sektörünün aktif büyüklüğü 16,8 milyar TL’ye ulaşmıştır. 

Artan araç sayısı ve artan nüfus karbon ayak izini arttırmaktadır ancak bilinçli tüketim ve gerekli aksiyonların alınmasıyla, karbon ayak izini kontrol altına alabiliriz. Bu önlemlerden bazıları aşağıdaki gibidir:

  • Aracın uygun hızda kullanılması,
  • Takip mesafesi korunarak gaz-fren olayından kaçınılması, 
  • Elektrikli araçların tercih edilmesi,
  • Seyahatlere mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarıyla çıkmak, tatillere uçakla gitmek. Özellikle yerel otobüs, tren hizmetleri kısa mesafeler için kullanılmalıdır.