Şirket Üzerine Araç Alırken Bilmeniz Gerekenler

  • 2 Mayıs 2022

Şirket Üzerine Araç Alırken Bilmeniz Gerekenler

Şirket Üzerine Araç Alırken Bilmeniz Gerekenler

irket üzerine araç almak ya da kiralamak için göz önünde bulundurulması gereken pek çok kriter bulunmaktadır. Şirketlerin araç satın alma maliyeti, araç modeli, toplam ağırlık gibi çeşitli araç özelliklerine göre farklılık gösterebilir. Bu değişkenler aracın ÖTV, MTV, sigortasına yönelik giderleri de etkilemektedir.

Bunun yanı sıra şirketlerin araç kiralama süreçlerinde araçların kullanım gereklilikleri, sigortası, muayenesi gibi faktörlerin de değerlendirmesi oldukça önemlidir. Ayrıca şirketiniz adına aracı ister satın almış isterse kiralamış olun akaryakıt, otopark, bakım gibi temel giderleri de sizin karşılamanız gerekir. Peki şirket üzerine araç almak için bilmeniz gerekenler nelerdir?

Borlease olarak bu yazımızda, şirket üzerine araç almak için bilmeniz gereken bazı etkenleri ve şirket üzerine araç almanın avantajları gibi konuları sizler ile paylaşacağız.

Şirket Üzerine Kaç Araç Alınabilir?

Şirket üzerine araç almak isteyenlerin bilmesi gerekenlerden birisi de kaç araç alabilecekleridir. Maliye bakanlığı vergide kayıp ve kaçağı önlemek amacıyla şirketlerin lüks araç sayılarına bir sınırlama getirmeyi planlıyor. Bu konu üzerine inceleme personelleri ve hesap uzmanları çalışmalar yapmaktadır.

Birçok vergi mükellefi, şirket sahibinin eşi, çocukları ve hatta akrabalarını üzerine aldıkları araçları şirket üzerine kaydettirip aracın bakım ya da onarım, trafik sigortası ve kasko gibi giderlerini şirketleri üzerinden avantajlı olarak sağlamaktadır. Bu durum ise ciddi bir vergi kaybı oluşturduğu için Maliye bakanlığının dikkatini çekmeye başlamıştır.

Bu durumla ilgili kanunda bir hüküm bulunmamaktadır. Kısacası şirketlere kayıtlı olan araçlarının reddedilmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Uzmanlar Yat ve Helikopter de olduğu gibi otomobillerde de bir kanun değişikliği yapılacağını bildirmektedir.

Şirket Üzerine Alınan Araç Vergiden Düşer mi? 

Şirket üzerine araç almak, çeşitli vergi avantajları sağlamaktadır. Sıfır kilometre, ikinci el, binek ya da ticari araç satın almak vergi avantajları bakımından farklılık göstermektedir. Bu nedenle şirket üzerine araç alırken tüm durumlar göz önünde bulundurulmalıdır. Bunun yanı sıra şirketler, ikinci el araç satın almalarını şahıslardan yaptıysa şahıslar fatura düzenlemeyeceği için gider pusulası ile kayıt tutmaları gerekir.

Şirket Üzerine Araç Almanın Avantajları Nelerdir?

Şirket aracı almanın vergi avantajları dışında başka avantajlara da bulunmaktadır. Taşıt tanıma sistemi kullanan şirket araçları, %15’e kadar akaryakıt tasarrufu sağlar. Muhasebe, ödeme ve yakıt alım kolaylığı ile taşıt tanıma sistemleri, akaryakıt tüketim kontrolü yapmanızı ve bu sayede akaryakıt giderlerinizi düşürmenize yardımcı olur.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, şirket üzerine araç almak hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.