En Sık Karşılaşılan Araba Arızaları

  • 16 Temmuz 2022

En Sık Karşılaşılan Araba Arızaları

En Sık Karşılaşılan Araba Arızaları

Arabalar karmaşık yapıdaki teknolojik ürünlerdir. Birbirinden farklı bileşenlerin bir arada uyumlu bir şekilde çalışması son derece önemlidir. Bu yüzden arabaların gerekli kontrolleri belirlenen aralıklarla yapılmalıdır. Ancak arabaların kontrolleri / bakımları düzenli bir şekilde yapılsa dahi araba arızaları yaşanabilir. Ayrıca araba arızaları sıfır araçlarda dahi görülebilmektedir.

Araba arızaları araç kullanıcılarına zor durumlar yaşatabilir. Örneğin; araba arızalarından dolayı işe geç kalabilirsiniz ya da yetişmeniz gereken bir toplantıya geç kalabilirsiniz. Araba arızalarının tamamen önüne geçmek neredeyse imkansızdır. Çünkü hiç beklenmedik anlarda, tahmin edilemeyen nedenlerden dolayı araba arızaları yaşanabilir. 

Araba arızalarının tamaman önüne geçilemese dahi sık karşılaşılan araba arızaları hakkında bilgi sahibi olmak son derece önemlidir. Bu yüzden Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda sizler için En Sık Karşılaşılan 3 Adet Araba Arızasından bahsedeceğiz.

1. Arabanın Yakıt Tüketiminin Artması

Arabaların model ve markalarına göre yakıt tüketimi değişiklik göstermektedir. Örneğin; günlük bir araba ile 4x4 arazi arabasının yakıt tüketimi aynı değildir. Ancak arabanın marka ve modeli ile ilgili bilgilere bakıldığında hangi koşullar altında ne kadar yakıt tüketeceği hakkında fikir sahibi olabilirsiniz. Bunun dışında ise uzun süredir aynı arabayı kullanılıyorsanız, arabanızın ne kadar yakıt tükettiği hakkında bir fikir sahibi olabilirsiniz. Bu yüzden arabanız fazla yakıt tükettiğini fark etmeniz gayet normaldir. 

Arabanızın fazla yakıt tüketmesi ciddi araba arızalarından biridir. Arabanızın yakıt tüketiminin artmasının farklı nedenleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Motor yağının değişim vakti gelmiş ya da geçmiş olması
  • Rot balans ayarlarının yapılmamış ya da yanlış yapılması
  • Araba lastiklerinin hava miktarının yetersiz olması
  • Hava filtresinin kirlenmesi ya da değişim süresinin geçmesi
  • Fren ayarlarının doğru yapılmaması

Arabanın yakıt tüketiminin artmasının bunlar gibi pek çok farklı nedeni olabilir. Eğer arabanızın fazla yakıt tükettiğini düşünüyorsanız, arabanızı yetkili bir servise götürmenizi tavsiye ediyoruz.

2. Arabanın Hararet Yapması

Araba motorlarının çalışma esnasında sahip olduğu belirli bir ısı seviyesi vardır. Eğer araba motoru normal ısı seviyesinin üzerine çıkarsa, araba hararet yapabilir. Arabanızın hararet yaptığını anlayabilmek için direksiyon kısmında bulunan göstergelerden anlayabilirsiniz. 

Baktığımızda araba arızaları arasında en sık rastlanan olaylardan biri arabanın hararet yapmasıdır. Arabanın hararet yapmasının farklı nedenleri vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Soğutma sıvısının bozulması ya da zamanında değiştirilmemesi
  • Soğutma fanının arızalanması
  • Yanlış vites değişimi ve buna bağlı olarak arabanın zorlanması
  • Radyatör fanının çeşitli sebeplerden dolayı devreye girmemesi
  • Su pompasının arızalanması
  • Termostatın bozulması

Arabanın hararet yapmasının bunlar gibi pek çok farklı nedeni olabilir. Arabanız hararet yaptığında arabanızı durdurup, kaputu açarak motoru soğutmalısınız ve arabanızın suyu azalmışsa su eklemelisiniz. Bu kısa vadeli bir çözüm olduğu için daha sonra arabanızı yetkili bir servise götürmek daha sağlıklı olacaktır.

3. Araba Aküsü Arızaları

En sık yaşanan araba arızalarından biri de akü arızalarıdır. Akümülatör ya da kısaca Akü, arabanızın çalışması için gerekli olan elektrik enerjisini sağlamaktadır. Akü arızası ya da akünün bitmesi sorunu genellikle farların uzun süre açık unutulması, arabanın uzun süre çalıştırılmaması ve araba teybinin araç çalıştırılmadan uzun süre kullanılmasından kaynaklanır. Bunun yanında akü arızasını anlamanın basit yolları vardır. Bunlardan bazıları şu şekildedir;

  • Marşa bastığınızda arabanızın geç çalışması
  • Kontağı çevirdiğinizde arabadan uzun süre ses gelmesi
  • Araba farlarınızın parlaklığının azalması
  • Arabanızın gösterge panelinde akü ışığının yanıp sönmesi

Bu durumları yaşıyorsanız, akünüz yüksek bir ihtimal bitmek üzeredir. Bu durumda arabanızın aküsünü yenileyebilirsiniz. Bunun dışında ise yoldayken akü arızası yaşarsanız, bir başka araçtan akü takviyesi yaparak yolunuza devam edebilirsiniz. Ancak bu kısa vadeli bir çözüm olduğu için daha sonrasında yetkili bir servise gitmeniz daha sağlıklı olacaktır. 

Genel olarak en sık karşılaşılan araba arızaları bu şekildedir. Bunların dışında lastik aşınması, direksiyon titremesi ve yumuşak fren arızası gibi pek çok farklı araba arızası da sık sık yaşanmaktadır.