Kiralık Araç Kaskosu Nedir?  

  • 29 Ağustos 2022

Kiralık Araç Kaskosu Nedir?  

Kiralık Araç Kaskosu Nedir?  

Araç satın almak yerine uzun süreli araç kiralayan gerçek hatta tüzel kişilerin sayısı da gün geçtikçe artmaktadır. Bunun yanı sıra araç kiralama sürecinde dikkat edilmesi gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bunlardan birisi de kiralık araç kaskosudur.

Rent A Car kaskosu, oto kiralama hizmeti veren şahıs ve şirketlerin araçlarını teminat altına almasına olanak sağlayan bir kasko çeşididir.  Garanti hizmeti sunan araç kiralama, olası bir kaza ve hasar durumunda aracın maddi hasarlarının ve manevi tazminatın ödemesinde yardımcı olur. Kaskonun önemi tam bu noktada ortaya çıkmaktadır. Bunun nedeni ise araç kiralamanın yaygınlaşmasıdır.

İnsanlar, yalnızca iş seyahatlerinde değil, tatile giderken de şahsi araçlarını kullanmak yerine havayolu ile ulaşım sağlamayı tercih eder. Kiralık araçların kaskosu olması gerekir mi, kiralık araç kaskosunda yaş sınır ve rent a car kaskosu ücreti konuları merak edilen konulardandır. Borlease olarak bu yazımızda konu ile ilgili merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Kiralık Araçlar Kaskolu Olmak Zorunda Mı? 

Araç kiralama, ticari bir işlem olması nedeniyle kiralık araç kaskosunun bulunması zorunludur. Kısacası isteğe bağlı değildir ve poliçe oto kiralama şirketleri için özel olarak hazırlanmaktadır. Kiralanan araçlarda trafik sigortası zorunlu olsa da bu sigorta yalnızca karşı taraftaki hasarları karşıladığı için araç kiralayanlar açısından ciddi bir risk ve maddi yük oluşması muhtemeldir. Bu noktada güvenilir ve profesyonel bir araç kiralama firması tercih etmek son derece önemlidir.

Kiralık Araç Kaskosunda Yaş Sınırı Ne Kadar?        

Her aracın bir üretim yılı ve dolayısıyla bir yaşı vardır. Aracın yaşı ise kasko fiyat hesaplaması sürecinde değerlendirilen unsurlar arasında yer almaktadır. Sigorta şirketleri, belirli bir yaşı geçen araçlar için kasko yapmamayı tercih eder. Bunun nedeni ise aracın çeliğinin ve parçalarının eski olması nedeniyle kaza durumunda hasar oranının daha da artmasıdır.

Genel olarak 10 yaşını doldurduğunda kasko yaptırmanın zorlaştığını söylemek mümkündür. Fakat belirttiğimiz gibi, bu sigorta şirketlerinin politikaları doğrultusunda belirleyebildiği bir sınır. Bu nedenle bazı şirketler 15 yaşına kadar Kasko Sigortası uygular.

Bazı şirketler 15 yaş üstü araçlara kasko yaparak araç sahibinin ana teminatlardan yararlanmasına olanak sağlar. Bu hizmeti veren sigorta şirketleri, poliçe oluşturmak için, aracın hasarsızlık indirimini etkilemeyen bir kaza yaşamamış olması gibi kriterlere önem verir. Ayrıca bu noktada aracın yaşı arttıkça ödenmesi gereken sigorta priminin de arttığı görülür.

Rent A Car Kaskosu Pahalı mı?         

Rent a car kaskosu normal kaskoya göre biraz daha yüksek fiyatlıdır. Kiralık araç kaskosu ve normal kasko arasındaki en önemli fark budur. Bunun nedeni ise kiralık araç kullanıcısının sabit olmaması ve buna bağlı olarak da risklerin daha da artmasıdır. Bu nedenle de araç kiralama hizmeti kaza sonrası yasal süreçte mağdur olmanıza neden olabilir.

Kısacası kiralayacağınız araçta kiralık araç kaskosunun olması oldukça önemlidir. Rent A Car kaskosunun devreye girmesi için ise bazı kriterler bulunmaktadır. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  • Sürücünün ehliyetinin olması gerekir.
  • Kaskodan faydalanabilmek için kaza anında alkol veya uyarıcı herhangi bir madde kullanmamış olması gerekir. Kısacası kiralık araç kaskosu alkollü sürücü kazalarını karşılamaz.
  • Kaskodan yararlanabilmek için araç kiralama işlemini araç kiralama sözleşmesinde ismi yazan kişinin imzalaması gerekir. Aracı kaza anında başka biri kullanmamalıdır.
  • Polis veya jandarma tarafından kaza tutanağı tutulması gerekir.

Kaskosuz Araç Kiralamak Suç mu?  

Kaskosuz araç kiralamak yasal olmaya bir işlemdir. Kaskosuz araç kiralayan firmalar zor durumda kalabilir. Aracın kaskosu olmaması kaza ve hırsızlık gibi olaylarda mağdur olmanıza sebep olur. Bu nedenle mutlaka kaskolu araç kiralamaya dikkat etmeniz gerekir.