Araç Lastik Ömrü Ne Kadar?

  • 22 Mart 2022

Araç Lastik Ömrü Ne Kadar?

Araç Lastik Ömrü Ne Kadar?

Otomobil lastiği, asfalt ile temas eden tek nokta olduğu için hayati bir önem taşımaktadır. Genellikle otomobil kullanıcılarının yalnızca vize aşamasında dikkat ettiği bir etken olan araç lastik ömrü ve durumu oldukça önemli bir konudur. Üretici firmaya göre değişen lastik ömrü, kullanıcı alışkanlıklarına göre de daha uzun ömürlü olabilir. Peki araç lastik ömrü ne kadar?

Üretici marka ve kullanıcı alışkanlıklarına göre değişen lastik ömrü süresi, kilometre ve yıl bazında olmak üzere iki farklı kategoride incelenebilir. Ortalama araç lastik ömrü 100.000 km veya 5 yıl kadardır. Bu süre ve km üzerindeki kullanımlar risklidir. 

Borlease olarak bu yazımızda; lastik ömrü nasıl anlaşılır, lastik ömrü neden kısalır, lastik ömrünü uzatmak için neler yapılabilir gibi konular hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Lastik Ömrü Nasıl Anlaşılır?

Araç lastiği zorlu koşullara uyum sağlayabilecek şekilde geliştirilmiştir. Kullanım süresine, aracın ağırlığına ya da sürüş şekline göre lastik ömrü uzar veya kısalır. Bunun yanı sıra her ne olursa olsun lastikler, hiç kullanılmamış olsalar bile üretim tarihlerinden itibaren 10 sene sonunda değiştirilmelidir.

Lastik Ömrü Neden Kısalır?

Otomobil lastikleri pek çok madde gibi sıcaklığa duyarlıdır. Bu nedenle mevsimsel koşullara uyum sağlaması açısından mevsimlere göre lastikler üretilir. Binek araçların büyük bölümü yılın her döneminde yaz lastiği kullanmaktadır. Bu lastiğin ömrü açısından sağlıklı olmadığı gibi, kış mevsiminde de çeşitli risklere neden olmaktadır. Lastik ömrünün uzaması için bazı kriterlere dikkat etmeniz gerekir. Bunun için ise periyodik basınç kontrolü yapmanız gerekir. 

Ayda bir kez akaryakıt almak için petrol istasyonuna gittiğinizde araç lastik basınçlarını kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Bu durum, otomobilinizin lastiğinin zaman içinde daha az hasar almasına yardımcı olur. 

Lastik Ömrünü Uzatmak için Neler Yapılabilir?

Araç lastik ömrü ne kadar konusundan sonra en çok merak edilen konulardan birisi de araç lastik ömrünü uzatmak için neler yapılabileceğidir. Lastik ömrünü uzatmak için uygulamanız gereken birçok kriter bulunmaktadır. Bu kriterler ise aşağıdaki gibidir:

  1. Şehir içindeki ara sokaklarda araç sürmekten kaçının ve ana yolları tercih edin. 
  2. Mevsimlere göre lastik kullanın.
  3. Kullanılmayan lastikleri hava değişiminden en az etkilenecek şekilde saklayın. 
  4. Kimyasal ürünler kullanmayın ve güvenilir markaları tercih edin. 
  5. Fabrikanın önerdiği lastik ebatlarını ve süspansiyonları kullanmaya dikkat edin.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, lastik ömrü ne kadar gibi çeşitli konular hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, çeşitli onarım süreçleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. 

Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.