Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

  • 21 Mart 2022

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç muayenesi, bir aracın genel durum değerlendirme süreci olarak tanımlanır. Bir aracın bakım, onarım ve değiştirme işlemlerini içeren bu muayene süreci, aracın operasyonel ihtiyaçlarının değerlendirilmesi için uygulanır. Bunun yanı sıra araç muayenesi, güvenli bir yolculuk ve sağlıklı bir araç için de oldukça önemlidir. Peki araç muayenesi nasıl yapılır?

Aracınızın türüne göre belirli süreçlerde araç muayenesi yaptırmanız oldukça önemlidir. Bu süreçler binek otomobiller için 2 senede bir şeklindedir. Ticari araçların muayeneleri ise her sene düzenli olarak yapılmalıdır. Traktör ve benzeri tarım araçlarının muayeneleri ise 3 senede bir yapılmalıdır.

Türkiye’de araç muayene süreçleri TÜVTÜRK ile yürütülür. Ayrıca, aracın yasal olarak trafiğe çıkabilmesi ve güvenli bir şekilde yola devam edebilmesi için araç çeşitli kontrollerden geçer. Araç muayenenizi yaptırmazsanız aracınız trafikte güvenlik tehdidi oluşturabileceği için cezai işlem uygulanır. Borlease ekibi olarak yazımızda, araç muayenesi nasıl yapılır, neden yapılır, muayene randevusu nasıl alınır gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Araç Muayenesi Neden Yapılır?

“Araç muayenesi nasıl yapılır?” sorusundan sonra bir başka merak edilen soru ise “Araç muayenesi neden yapılır?” sorusudur. Araç muayenesi trafikte araçların güvenliği için uygulanan bir sistemdir. Bu muayenenin birçok faydası bulunmaktadır. Araç kiralama firmaları için de araçların muayeneden geçmesi oldukça önemlidir. Araç muayenesi, araç ile ilgili oluşacak problemleri önlemek için yasal olarak zorunlu bir gerekliliktir. Ayrıca düzenli araç muayenesinin hem bireysel hem de araç kiralama firmaları için faydaları aşağıdaki gibidir: 

  • Kazalara ve operasyonel aksama sürelerine neden olabilecek teknik problemleri önceden tespit edebilir.
  • Son derece önemli araç hasarlarını ve beklenmedik araç maliyetlerini önleyebilir. 
  • Düzenli olarak muayene edilen araçlar daha uzun ömürlüdür.

Araç Muayene Randevusu Nasıl Alınır?

Ülkemizde araç muayenesi için yetkili kuruluş TÜVTÜRK’tür. TÜVTÜRK’ten randevu almak için çeşitli yöntemler bulunmaktadır. İnternet sitesinden, telefon ile veya e-devlet üzerinden araç muayene randevusu alabilirsiniz. Her bir yöntem için izleyeceğiniz süreçler ise aşağıdaki gibidir: 

TÜVTÜRK İnternet Sitesi Üzerinden Araç Muayene Randevusu Almak

  1. TÜVTÜRK’ün internet sitesinde araç plaka numaranızı ve ruhsat seri numaranızı girin ve muayene yaptıracağınız şehri seçerek işleminize devam edin.
  2. Bir sonraki ekranda sistem, “Genel Muayene & Muayene Tekrarı” ve “Tespit Muayenesi” olmak üzere iki seçenek sunacak. “Genel Muayene & Muayene Tekrarı” seçeneğini seçin.
  3. Açılan sayfa üzerinden muayenenin yapılmasını istediğiniz günü seçin.
  4. Gün seçiminin ardından saat seçin.
  5. Son açılan sayfada araç muayenesi randevu özetini göreceksiniz. Sizden istenen bilgileri girerek randevunuzu onaylamalısınız. 

E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Randevusu Oluşturmak

“TÜVTÜRK Muayene Randevu Kayıt” sayfasına gidin ve e-Devlet’in sizden istediği bilgileri girerek kimlik doğrulama aşamasını tamamlayın. Bir sonraki sayfada da gerekli bilgileri doldurup seçimlerinizi tamamlayarak araç muayenesi için randevu oluşturabilirsiniz.

Telefon ile Araç Muayene Randevusu Oluşturmak

Randevu için: 0850 222 88 88 numaralı TÜVTÜRK Çağrı Merkezi’ni arayarak randevu oluşturabilirsiniz.

Araç Muayenesi İçin Gerekli Belgeler

Araç muayene işlemini sorunsuz bir şekilde tamamlamanız için gerekli bazı belgeleri yanınızda bulundurmanız oldukça önemlidir. Gerekli belgeler yanınızda değilse araç muayene işlemi tamamlanamaz ve size belgeleri tamamlamanız için ek süre sunulur. Bu nedenle randevu tarihinize kadar bu belgeleri tamamlayıp aracınızı muayeneye götürmeniz gerekir. Araç muayenesinde gerekli olan belgelerden bazıları ise aşağıdaki gibidir:

  1. Kimlik belgesi
  2. Aracın size ait olduğunu gösteren son hâli ile güncellenmiş ruhsat
  3. Zorunlu trafik sigortası poliçesi
  4. Vergi ve ceza borcu olmadığını gösteren belge
  5. Egzoz gazı ölçüm muayene belgesi
  6. LPG’li araçlarda sızdırmazlık raporu

Bu belgeler, araç muayenesi için güncel bir şekilde muayene görevlilerine teslim edilmelidir. Aracın muayeneden geçme yetkisini yalnızca ruhsat sahibi veya ruhsat sahibinin noter vekaletiyle yetkilendirdiği kişiler verebilir. Bu sebeple araç muayene istasyonuna giderken kendiniz gitmeli veya vekalet verdiğiniz kişiyi göndermelisiniz. Ayrıca, aracınıza sonradan LPG taktırdıysanız bu durumu ruhsata işletmiş olmanız gerekir. Bu nedenle muayeneye giderken ruhsatınızı güncellemiş olmanız gerekebilir. 

 

Gaz sızdırmazlık raporunu 30 gün içerisinde almış olduğunuzdan emin olmanız oldukça önemlidir. Araç muayenesi için gerekli belgeleri ise yetkilendirilmiş servislerden almanız gerekir. Bu belgelerin üzerinde ise ıslak imza veya elektronik imza bulunmalıdır.

Araç Muayene Ücretleri-2022

Araç muayene ücretleri her sene belli bir oranda değişiklik göstermektedir. 2022 yılında araç muayene ücretlerinde %36 oranında bir artış görüldü. Güncel araç muayene ücretleri ise aşağıdaki gibidir:

  • Motosiklet, motorlu bisiklet, römorklu veya römorksuz traktör- 258,42 TL
  • Otomobil, minibüs, kamyonet, özel amaçlı taşıt, arazi taşıtı, römork ve yarı römork- 507,40 TL
  • Otobüs, Kamyon, Tanker, Çekici- 685,58 TL

Bu ücretlere egzoz muayene bedeli dahil edilmemektedir. Egzoz emisyon ölçüm bedeli 2022 yılı için KDV dahil 110 TL olarak ücretlendirilmiştir. Bu tutar, araç türüne göre değişiklik gösterebilir. Muayene tutarı, randevu sırasında değil işlem sırasında belirlenir. Daha önceden TÜVTÜRK istasyonları yalnızca nakit ödeme kabul ederken artık kredi kartları ve banka kartları ile de ödeme yapmanız mümkün. Türk bankalarına ait Visa, MasterCard ve Troy tipi kartlar ödeme sürecinde kabul edilir. Eğer kullandığınız kart bu kriterlere uymuyorsa ödeme işleminizi tamamlamak için güncel muayene ücretini öğrenmeli ve nakit olarak ödemelisiniz.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, araç muayenesi nasıl yapılır, neden yapılır ve muayene süreci hakkında bilmeniz gerekenler gibi konuları ele aldık. Araç muayenesi, muayene süreçleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.