Kiralık Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?

  • 12 Haziran 2022

Kiralık Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?

Kiralık Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?

Son yıllarda araç kiralama oldukça popüler bir hale gelmiştir. Bunun nedeni ise kiralık araçların iş veya tatil seyahatlerinde daha avantajlı olmasıdur. Aracı belirli bir süre kullanacağınız için vergi, kasko ve trafik sigortası gibi giderler ile ilgilenmemize gerek kalmaz. Bu tür avantajları ile araç kiralama gün geçtikçe daha da popüleer hale gelmiştir. Araç kiralama her ne kadar popüler olsa da konu ile ilgili merak edilen birçok soru bulunur. Bu soruların başında ise “Kiralık Araç ile Kaza Yapılırsa Ne Olur?” sorusu gelmektedir. 

Kiralık araç ile kaza yaparsanız, yapmanız gerekenler kazanın durumuna göre değişiklik göstermektedir. Bu kaza, alkollü araç kullanımı, ölümlü trafik kazası veya küçük hasarlar ile atlatılan bir trafik kazası olabilir. Bu örneklerin dışında aracı kiraladığınız firmayla aranızda olan anlaşmaya göre farklı uygulamalar söz konusudur. 

Kiralık araç ile kaza yapma ihtimalie karşın konu ile ilgili cevabı merak edilen sorular vardır. Bu yazımızda sizler için kiralık araç kazası ile ilgili kaza anında ne yapmak gerekir ve hasarı kim öder sorularına cevap vereceğiz.

Kaza Anında Ne Yapmak Gerekir?

Kiralık araç ile kaza yaptığınızda ilk olarak sakin kalmalı ve olası can kaybı ya da yaralanma durumunu kontrol etmelisiniz. İnsan sağlığının tehlike altında olmadığı bir kaza yaşadıysanız, kaza şekline göre yapabilecekleriniz aşağıdaki gibidir:

  • Kiralık araç ile kaza yaptığınızda ne yapmanız gerektiğini bilirseniz, herhangi bir problem yaşamadan süreci yönetebilirsiniz. Kiralık araç ile kaza yaptığınızda; aracın konumunu değiştirmeden trafik polisini aramalısınız. Ardından kaza zaptı tutturmalı ve alkollü olmadığınızı kanıtlayabilmek için alkol raporu almasınız. Eğer kazayı yaşadığınız alan jandarma bölgesinde yer alıyorsa, en yakın jandarma karakoluna giderek ifade vermeli ve görgü tespit tutanağı tutturmalısınız.  
  • Kiralık araç ile yaşadığınız kazaya bir başka araç da karışmışsa: diğer araç sürücüsünün ruhsat ve ehliyet fotokopisini, araca ait trafik poliçesinin fotokopisini almalısınız. Bunun yanında kaza tespit tutanağı tutmalısınız. Kaza tespit tutanağı tutarken araçta hasar gören alanların fotoğrafı çekilmelidir. 

Kaza sonucunda uygulayacağınız kriterlerin yanı sıra aracınızı kiraladığınız firmayla iletişime geçmeniz daha sağlıklı olacaktır.

Kiralık Araçta Hasarı Kim Öder?

Kiralık aracınız ile kaza yaptığınızda oluşan hasarın kim tarafından ödeneceği çeşitli durumlar göz önüne alınarak belirlenir. Bu durumu örnekler ile şu şekilde açıklayabiliriz;

  • Yaşanan trafik kazasında kusurlu olan taraf sizseniz: Araç kiralama şirketi tarafından aracın tamir süreci boyunca araçtan elde edeceği kira geliri sizden talep edilebilir. Bu durum “Kira Kaybı” olarak adlandırılır. Bunun yanında bazı durumlar hariç araçta oluşan hasarı trafik sigortası ve araç full kaskoluysa, kasko karşılar. 
  • Kaza esnasında alkollü ya da uyuşturucu madde etkisindeyseniz, %100 kusurlu kabul edilirsiniz. Böyle bir durum yaşıyorsanız araçta oluşan hasarı trafik sigortası ya da kasko karşılamaz.
  • Kazada karşı taraf kusurluysa karşı tarafın kaskosu ve trafik sigortası giderleri karşılamaktadır.
  • Kiralık araç sözleşmeniz her şey dahil şeklindeyse herhangi bir ücret ödemezsiniz. Aracın sorumluluğu araç kiralama firmasına aittir.

Bunun yanında 2.000 – 3.000 TL’ye kadar maliyeti olan kazalarda genellikle araç kiralama şirketleri tarafından herhangi bir işlem yapılmaz.

Borlease ekibi olarak bu yazımızda sizler için kiralık araç kazası ile ilgili kaza anında ne yapmak gerekir ve hasarı kim öder sorularına cevap verdik. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak, bizimle iletişime geçebilirsiniz.