Kiralık Araç Trafik Cezasını Kim Öder?

  • 3 Temmuz 2022

Kiralık Araç Trafik Cezasını Kim Öder?

Kiralık Araç Trafik Cezasını Kim Öder?

Araç kiralama sahip olduğu çeşitli avantajlardan dolayı günümüzde sık sık tercih edilmektedir. Araç kiralamaya olan ilginin artmasıyla birlikte bu konu ile ilgili merak edilen sorular daha sık sorulmaya başladı. Bu soruların başında ise “Kiralık Araç Trafik Cezasını Kim Öder?” sorusu gelmektedir.

Kiralamış olduğunuz aracı kullanılırken bilinçli ya da bilinçsiz bir şekilde çeşitli trafik ihlalleri yapmış olabilirsiniz. Bu ihlallerin sonucunda ise trafik cezası almanız kaçınılmaz bir durumdur. Kiralık araç sözleşmesindeki maddeler gereği trafik cezaları, aracı kiralayan kişilerin sorumluğundadır. Ayrıca son yıllarda yayımlanan bir yasayla kiralık araç trafik cezasını ödeyecek olan kişinin, aracı kiralayan kişi olacağına karar verilmiştir.

Kiralık araç trafik cezasını aracı kiralayan kişiler ödediği için ödeme ve sorgulama işlemleri ile ilgili bazı sorular sık sık sorulmaktadır.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda sizler için Kiralık Araç Trafik Cezası Nasıl Ödenir ve Kiralık Araç Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır sorularına cevap vereceğiz.

Kiralık Araç Trafik Cezası Nasıl Ödenir?

Kiralık araç trafik cezası makbuzu emniyet tarafından araç kiralama firmasına tebliğ edilir. Bu tebliğde kesilen cezanın ve saati de yer almaktadır. Araç kiralama firması bu bilgiler ışığında araçları o tarih ve saatte kim tarafından kiralandığını tespit eder. Aracı kiralayan kişiye trafik cezası ile ilgili bilgileri verir ve trafik cezasını ödemeye yönlendirir.

Kiralık araç trafik cezasını ödemenizin farklı yolları mevcuttur. Örneğin; aracı kiraladığınızda imzaladığınız sözleşmedeki maddeler gereği, aracı kiraladığınız süre boyunca meydana gelen trafik cezalarını kredi kartınızdan ödeyebilir. Araç kiralama firmasına bildirdiğiniz kredi kartı üzerinden trafik cezasının ödenmesi mevzuata aykırı değildir.

Trafik cezası size bildirildikten sonra trafik cezasının ücretini kiraladığınız firmaya nakit, kredi kartı ya da farklı kanallar üzerinden yapabilirsiniz. Burada farklı kanallar ise EGM (Emniyet Genel Müdürlüğü) internet sitesi üzerinden ve PTT internet sitesi üzerinden trafik cezası sorgulaması ve ödemesidir. Bunların dışında ise Gelir İdaresinin anlaşmalı olduğu bankaların şubelerini ziyaret ederek ve herhangi bir vergi dairesine giderek trafik cezası ödeme işlemi yapabilirsiniz. Ayrıca e-devlet sistemine girerek bu sistem üzerinden ödeme yapma imkanınızda mevcuttur.

Ödeme işlemi yaptığınızı düşündükten sonra sistemi kontrol etmenizde fayda var. Çünkü bazı sistemler arızalardan dolayı trafik cezanız ödenmemiş olabilir. Böyle bir durum yaşamamak için trafik cezasını kontrol etmeli ve gerekirse araç kiralama firmasıyla iletişim haline geçmelisiniz. Ayrıca bu kontrol işlemi ile trafik cezasının erken ödenmesinin avantajlarından faydalanabilirsiniz.

Kiralık Araç Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır?

Kiralık araçla yaşanan trafik cezaları, KABİS (kiralık Araç Bildirim Sistemi) araç plakasına ve sürücüsüne ceza kaydı yapmaktadır. Kiralık aracınıza kesilen cezalar ilk olarak KABİS üzerinden paylaşılır ve araç kiralama firmasına detaylar ile ilgili gerekli bilgiler verilir. Bu durumda kiralık araç ceza sorgulama işlemini aracı kiraladığınız firmayla iletişime geçerek öğrenebilirsiniz. Bunun yanında e-devlet üzerinden kiralık araç ceza sorgulaması yapılabilmektedir.

E-devlet dışında Emniyet Genel Müdürlüğü internet sitesi üzerinden, PTT internet sitesi üzerinden ve herhangi bir vergi dairesine giderek trafik cezası sorgulaması yapabilirsiniz.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda sizler için Kiralık Araç Trafik Cezası Nasıl Ödenir ve Kiralık Araç Ceza Sorgulama Nasıl Yapılır sorularına cevap verdik. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak, bizimle iletişime geçebilirsiniz.