Trafik Işıkları Olmadan Trafik Nasıl Olurdu?

  • 22 Kasım 2018

Trafik Işıkları Olmadan Trafik Nasıl Olurdu?

Trafik Işıkları Olmadan Trafik Nasıl Olurdu?

Trafikte kırmızı ışık beklemeden yolculuk etmek ne kadar güzel bir fikir, değil mi? Özellikle de trafiğin yoğun olduğu yerlerde ve acelenizin olduğu zamanlarda. Artık bu hayali gerçeğe dönüştürmek sanıldığı kadar zor olmayabilir. Birçok otomobil devi araçların ışıklarda durup zaman kaybetmesini ve fazladan yakıt harcamasını önlemek için bahsi geçen teknoloji adına çalışmalar yürütmektedirler.

Kavşaklar birçok sürücü için zorlu olabilmektedir ve aynı zamanda da trafik kazalarının yarısından fazlasının da sebebidir. Günümüzde ise bilim insanları araçların kalabalık trafikte durmalarına gerek kalmadan ve aynı zamanda kavşaklarda araç sürerken çarpışmalarını önleyecek bir teknoloji geliştirmeyi amaçlamaktadırlar. Bu teknoloji sayesinde araçlar trafik ışıkları olmadan yol alırken, kavşaklarda hızlarını azaltıp veya arttırabilecekler.

İngiltere devleti tarafından finanse edilen ve halihazırda deneysel bir proje olan “Kavşak Öncelik Yönetimi” (Intersection Priority Management), Milton Keynes sokaklarında uygulanmaya başladı. Bu proje sayesinde bilim insanları trafik akışını kolaylaştırmayı, trafik güvenliğini ve verimliliğini arttırmayı amaçlamaktadır.

Geliştirilmeye çalışılan bu teknoloji trafikte birbirine yakın olan araçların birbiri ile iletişime geçmesini ve aracın durmasına engel olacak şekilde hızını azaltarak veya arttırarak diğer araçlarla uyum halinde olmasına olanak sağlayacak. Kısacası geliştirilen teknoloji sayesinde araçlar birbirleri ile gidecekleri yönleri ve hızlarını paylaşacaklar. Bu sayede araca yerleştirilen bu cihaz diğer araçlardan aldığı verilerle kendi verilerini karşılaştırıyor ve kavşaklarda durmadan hızını ayarlayarak aracın yol alması sağlanacak. Geliştirilen bu teknoloji özellikle de sürekli dur-kalk yapmak zorunda kalan sürücülerin trafik stresini de azaltmasına yardımcı olacaktır. Buna ek olarak sürekli dur-kalk sistemiyle hareket eden bir araç normalden daha fazla yakıt tüketecektir ve bu sürücü için daha fazla maliyet demektir. Yol boyunca durmadan yolunda seyreden bir araç ise dur-kalk yapan araca oranla daha az yakıt tüketeceği için yakıt tasarrufu sağlanmasına yardımcı olacaktır.

Geliştirilen bu sistem trafikte kolaylık sağlamasının yanı sıra her yıl artan trafik kazalarını da önlemeyi amaçlamaktadır. Amerika’nın Ohio eyaletinde yapılan testlerde ise otomobiller yakın çevredeki bina ve direklere monte edilen kameralarla geliştirilen bir cihaz yardımıyla bağlanıyor. Kameralar da insana kıyasla daha iyi bir görüş açısına sahip oldukları için, insanların fark edemeyecekleri kör noktaları fark ediyor ve kazaların önlenmesine yardımcı oluyor. Bu sayede trafik güvenliği maksimum düzeyde sağlanarak mal ve can güvenliğinin korunması amaçlanıyor.

Gelecekte öngörülen teknoloji ile araçların arka planda insanlar tarafından yönetilmesi bekleniyor ve buna ek olarak da otonom araçların insanlara çok fazla kolaylık sağlayacağı tahmin ediliyor. Ancak trafikte çok fazla aracın olmasından dolayı ve gerekli altyapının hazır olmamasından dolayı bu teknolojinin günümüzde uygulanması şimdilik pek mümkün görünmüyor.

İleride teknolojinin ne getireceğini tahmin etmek çok güç olsa da trafik ışıklarının ve işaretlerinin olmadığı bir yolda seyahat etme fikri birçok teknoloji devinin yanı sıra birçok sürücüyü de şimdiden heyecanlandırmışa benziyor.

Borlease Grup Şirketler olarak biz, sizlere uzun dönem araç kiralamakurumsal araç kiralama ve bireysel araç kiralama konusunda en iyi hizmeti verirken güvenliğiniz için en iyi hizmeti sunmayı hedefliyoruz.