2. El Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • 5 Şubat 2018

2. El Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler

2. El Araç Satın Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler
  • Bütçenizi Doğru Belirleyin

2. el araç satışı sırasında üstlenmeniz gereken masrafları önceden hesaplayın. Atladığınız kalemler veya hatalı hesap yapmanız, size zarar olarak dönecektir. Araç alım işlemleri sırasında, üstlenmeniz gereken vergi, devir işlemi, sigorta vb. masrafların aracın modeli, markası ve yaşına göre değişkenlik gösterebileceğini unutmayın.

  • İhtiyaçlarınızı ve Önceliklerinizi Belirleyin

Bütçenizi netleştirdikten sonra, ihtiyaç ve önceliklerinize göre alternatif araçları seçin. Ardından her aracın artı ve eksilerini çıkartarak, araçların estetik özelliklerine, donanımlarına vb. özelliklerine göre karşılaştırmalar yapın.

  • Araştırma Yapın

İstediğiniz arabayı belirledikten sonra, mutlaka piyasa araştırması yapın. Doğru analiz edebilmeniz için, araştırmanızı yaparken, aynı model ve yaştaki arabaları karşılaştırdığınızdan emin olun. Bu araştırma, satıcı ile görüşürken, sizi avantajlı duruma geçirecektir. Satın alma kararını verirseniz, mutlaka pazarlık yapın. Pazarlık yaparken, piyasa araştırmanızdan bahsedin.

  • Detay Sormaktan Çekinmeyin

Satıcı ile görüşmenizde, size kendisinin verdiği bilgilerin dışında daha detaylı bilgiler alabileceğiniz sorular sormaktan çekinmeyin. Örnek olarak, aracı neden satmak istedikleri veya aracın son bakım tarihi ve hangi parçaların bakıma alındığı gibi.

  • Aracı Detaylıca İnceleyin, Test Sürüşü Yapın

Alım yapmadan önce, aracı gün ışığında birkaç kere kontrol edin. Kaportayı, kapıları ve bagaj kapağını mutlaka açıp, inceleyin. Aracı tanımanın en güzel yöntemi ise test sürüşü yapmaktır. Test sürüşü ile, aracı kullanmakla kalmayıp, aracın aksesuarlarını, radyosunu vb. de tecrübe edebilirsiniz.

  • Şasi ve Motor Numarasının Uyumunu Kontrol Edin, Kaza Sorgulaması Yapın

Aracın ruhsatından, aracın şasi ve motor numarasının uyuşup, uyuşmadığını mutlaka kontrol edin. Bu numaralar, size pek çok bilgi verecektir zira şasi numarası arabaların kimliği gibidir; zorunlu trafik sigortasından araç hasar durumuna, kaskodan yedek parçaya kadar pek çok işlem için sorgulama yaparken gereken temel bilgidir. Bu bilgiyle, almak istediniz aracın, bir sigorta acentesi aracılığıyla, kasko ve kaza sorgulamasını mutlaka yaptırın.