Araba Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları

Araba Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları
  • 20 Mart 2022

Araba Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları

Araba Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları

Araçların bakım ve muayenesini zamanında yaptırmanın faydalarından birisi de şüphesiz var olan olası sorunların tespit edilip problemlerin çözümlenmesidir. Yaptırdığınız düzenli kontrollere rağmen aracınızda meydana gelen beklenmedik sorunlar maddi-manevi açıdan olumsuz etkilenmenize neden olabilir.

Araba gösterge panelindeki işaretler de aracınızda var olan arızalara karşı sizi uyaran bir dijital paneldir. Ayrıca araç gösterge paneli sayesinde aracın hangi özelliğini kullandığınız ya da ne gibi bir sorunla karşılaşabileceğiniz konusunda da bilgi sahibi olabilirsiniz. Peki, araç gösterge panelinde bulunan işaretler nelerdir ve ne gibi anlamları vardır? 

Borlease ekibi olarak yazımızda, araç gösterge paneli üzerinde bulunan işaretler hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Akü Arıza Işığı

Seyir halindeki aracın akü ışığı, kayış kopması veya alternatör içinde herhangi bir arıza sonucu uyarı verebilir. Akü arıza ışığının yanması şarj devresinde ve sisteminde arıza olduğunu belirtir. Akü ışığı kırmızı ise daha büyük problemler ile karşılaşmamak için aracı stop etmeden en yakın elektrikçiye gitmeniz gerekir. 

akü-arıza-isigi

Fren İkaz Işığı

Fren ikaz ışığı, el freni çekiliyken yanmaktadır. Bu durum haricinde de gösterge lambası hala yanmaya devam ediyorsa fren hidrolik seviyesi de düşmüş olabilir. Fren hidrolik seviyesini kontrol etmeli ve bir problem varsa yetkili servise gitmelisiniz. Ayrıca bu gibi durumlarda fren balatalarını da kontrol ettirmelisiniz.

Hararet İkaz Işığı

Arabalar bir çok sebepten dolayı hararet yapabilir. Bu yüzden araba neden hararet yapar? sorusu araç sürücülerinin en çok merak ettiği sorulardan birisidir. Arabalar hararet yaptığında ise araç gösterge panelinde yer alan hararet ışığı yanar. Hararet ışığı, motor sıcaklığının artmış olduğu anlamına gelir. Çözüm ise aracınızı stop edip motorun soğumasını beklemenizdir. Daha sonra ise soğutma suyu seviyesini, fanın çalışmasını, radyatör kapağını ve soğutma suyu kaçaklarını kontrol etmelisiniz.

Motor Arızası Işığı

Motor arıza lambası neden yanar sorusu araç kullanan çoğu kişinin merak ettiği bir konudur. Motor arıza ışığı sarı renk ise motorun çalışmasında ciddi sıkıntılar var demektir. Bu arızalanma, motorun zarar görmemesi için devreye giren bir sistemdir ancak bu sistem motoru çok uzun süre korumaz. Bu durumda ise en kısa süre içerisinde bir yetkili servise başvurmanız gerekir. 

Öneri İçerik: Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

araba-gosterge-paneli

ESC / ESP İkaz Işıkları

Normalde denge kontrol sisteminin aktif olduğunu gösteren bu ikaz ışıkları, ani hareketlerde kontrol kaybı yaşamanızı önler. Bu ışığın alt kısımda “Off” ibaresi görürseniz sistem devre dışı anlamına gelir.

Hava Yastığı Göstergesi Işığı

Hava yastığı ışığı aracınızdaki hava yastığı sisteminde bir sorun olduğunda yanar. Aracınızı çalıştırdığınızda ışık birkaç saniye yanar ve herhangi bir sorun olmadığında söner. Işık sönmezse hava yastığınızda sorun var demektir.

Servis Arıza Işığı

Kilometre bakımının yaklaştığını hatırlatan bir lambadır. Sürekli olarak yanıyorsa aracınızı bir yetkili servise götürmenizin zamanı gelmiş demektir.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, araba gösterge panelindeki işaretler hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.