Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?
  • 1 Ekim 2023

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

Motor Arıza Lambası Neden Yanar? Ne Yapılmalı?

Motor, otomobillerin en hayati parçası. Arabanın hareket edebilmesi için gerekli olan enerjiyi üreten bu parça, zaman içerisinde farklı nedenlerden dolayı arıza yapabilir. Düzenli motor bakımı yaptırarak büyük ölçüde bu durumun önüne geçilebilse de yine de bazı durumlarda arıza yaşanması kaçınılmaz hale gelebilir. Araç motorunda bir problem olduğu mesajını, motor arıza lambası sürücüye verir. Bu lamba farklı nedenlerden dolayı yanabilir. 

Motor Arıza Lambası Nedir ve Ne İşe Yarar?

Motor arıza lambası tüm otomobil modellerinde yer alan ve araç motorunda yaşanan arızalar için uyarı veren bir ikaz sistemi olarak tanımlanabilir. Motor arızaları araç için hayati önem taşıdığından dolayı, arızaları bildirmesi için son derece hassas olan bu sistem kullanılır. Bu sayede sürücüler araçlarının motorlarında bir arıza olup olmadığını anlayabilirler. 

Motor Arıza Lambası Neden Yanar?

Motor arıza lambası neden yanar sorusu, araç kullanan herkesin en az bir defa araştırdığı bir konu. Özellikle motor arıza lambası yandıktan sonra, doğrudan bu sorunun yanıtı aranır. Motor arıza işaretleri farklılık gösterir. Lambanın uzun yanması başka bir anlam ifade ederken, yanıp sönmesi de başka bir arızaya işaret eder. Hangi ikaz türünün ne anlama geldiği genellikle araçların kitaplarında yer alır. Ancak özet olarak söylemek gerekirse, motor arıza lambası ne şekilde yanarsa yansın, arabanın motorundaki bir arızaya işaret eder. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Araba Gösterge Panelindeki İşaretler ve Anlamları

motor-ariza-lambasi-neden-yanar

Motor Arıza Lambası Sorunları Nelerdir? 

Motor arıza ışığı çeşitli nedenlerden dolayı yanabilir. Sorunun doğru anlaşılması, çözüme daha kolay ulaşılabilmesi açısından önem arz eder. Motor ikaz lambasının yanmasına yol açan durumlar aşağıdaki gibi sıralanabilir:

  • Emisyon Sistemi Sorunları: Modern araçlar, egzoz gazı emisyonlarını düşürmek için çeşitli emisyon kontrol sistemlerine sahiptir. Egzoz gazı temizleme cihazlarının (katalitik konvertör gibi) arızalanması veya emisyon sensörlerinin hatalı çalışması gibi sorunlar, motor arıza lambasının yanmasına neden olabilir.
  • Yakıt Sistemi Sorunları: Yakıt enjeksiyon sistemi veya yakıt pompası ile ilgili sorunlar, motorun yakıt-hava karışımını düzenleyememesine yol açar. Bu tür sorunlar da motor arıza lambasının yanmasına yol açabilir.
  • Hava Emme Sistemi Sorunları: Hava emme sistemi, motorun yanma odasına hava sağlar. Bu sistemdeki hatalar, hava filtresi tıkanması veya emme manifoltu sızıntıları gibi, motorun performansını etkileyebilir ve motor arıza lambasının yanmasına neden olabilir.
  • Ateşleme Sorunları: Bu tür sorunlar, bujilerin aşınması veya ateşleme bobinlerinin arızalanması gibi ateşleme sistemi bileşenlerinin çalışmasını engelleyebilir.
  • Sensor Arızaları: raçta bulunan çeşitli sensörler (örneğin, oksijen sensörü, krank mili pozisyon sensörü) motorun performansını ve emisyonlarını izler. Bu sensörlerdeki hatalar veya sensörlerin arızalanması, motor arıza lambasının yanmasına sebep olabilir.

Motor Arıza Lambası Renkleri ve Anlamları 

Motor arıza lambası, farklı durum uyarıları için çeşitli şekillerde yanar. 

Motor Arıza Lambasının Sarı Yanması

Motor arıza lambası sarı yanıyor ise aracın çalışmasıyla ilgili ciddi bir sıkıntı olduğu söylenebilir. Bu durumda motorun zarar görmemesi için araç kendini koruma moduna alır. 

Motor Arıza Lambasının Kırmızı Yanması

Motor arıza lambası kırmızı yanıyor ise aracın derhal kenara çekilmesi ve bir çekici çağrılması ya da servise haber verilmesi gerekir. Kırmızı ikaz lambasında, araç motor için güvenli modu açamaz. Bu da daha ciddi bir sorunun göstergesidir. Kırmızı ikaz lambası yandığı halde aracı kullanmaya devam etmek, motorun ciddi anlamda zarar görmesine neden olabilir. 

Motor Arıza Lambasının Yanıp Sönmesi 

Motor arıza lambası yanıp sönüyor ise aracın çalışması esnasında yaşanan bir soruna işaret eder. Yanıp sönen arıza lambası, geçici ya da gel git olan bir sorun anlamına da gelir. 

Motor Arıza Lambasının Sürekli Yanması

Motor arıza lambası sürekli yanıp sönüyor ise yanıp sönen duruma göre daha ciddi bir sorunun var olduğu anlaşılır. 

motor-ariza-lambasi-nedir

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

Motor Arıza Lambası Yanarken Araç Kullanılır Mı?

Motor arızaları, araç açısından ciddi önem taşır. Bu arızaların ciddiye alınmaması, büyük maddi kayıplara yol açabilir. Motor arıza lambası sarı yandığı zaman, araç en yakın servise ya da tamirhaneye kadar kullanılabilir. Ancak kırmızı yandığı zaman, kullanılmaması tavsiye edilir. Zira kırmızı ikaz lambası, çok ciddi sorunlara işaret eder. 

Araç motor bakımlarının düzenli bir şekilde yapılması hem maddi olarak hem de zaman açısından kayba neden olur. Üstelik bakım süresi boyunca ve araç arızalandığında geçen servis süresince araçsız kalınacağı için, işler aksayabilir. Borlease ile araç kiralayarak tüm sorunların üstesinden gelebilir, gönül rahatlığıyla yalnızca işinize odaklanabilirsiniz.