Araba Kasa Tipleri Nelerdir?

  • 5 Haziran 2022

Araba Kasa Tipleri Nelerdir?

Araba Kasa Tipleri Nelerdir?

 

Araç üretiminin artması ile otomobil pazarında her ihtiyaca ve zevke göre araç modeli bulmak mümkündür. Bir arabayı tanımlamak için birçok kriter vardır. Bunlardan birisi arabanın kasa tipidir. Peki, araba kasa tipleri nelerdir?  

Araba da en yaygın tanımlama aracın nasıl göründüğü ile ilgilidir. Bu durumu anlatmak için ise genellikle araba kasa tipleri göz önünde bulundurulur. 6 farklı araba kasa tipi bulunur. Bunlar aşağıdaki gibidir:

  1. Hatchback
  2. Sedan
  3. Station Wagon
  4. Minivan
  5. SUV
  6. Pick Up

Bu kasa tipleri en yaygın bilinen araba kasa tipleri olarak sıralanabilir. Arabaların görünüşlerine göre sınıflandırılmasının temel sebebi ise bir araçta ilk dikkat çeken özelliğin kasa tasarımı olmasıdır. Peki araba kasa tiplerinin özellikleri nelerdir? 

Borlease olarak bu yazımızda, araba kasa tipleri ve bu araba kasa tiplerinin özellikleri gibi konuları sizler ile paylaşacağız

Hatchback

HB kısaltmasıyla da bilinen Hatchback, arkası kısa ve küt tasarımlı arabaları tanımlayan kasa tipidir. HB arabalarda bagaj uzantısı yoktur ve uzunluk olarak daha kısadır. Bu araçların tavan kısmı bagaj kısmının üzerine kadar yere paraleldir. Bu nedenle yolcu kısmının tavan mesafesi yüksektir.

Hatchback, dar bir bagaj alanı sahiptir. Bunun yanı sıra birçok HB modelde arka koltuklar tamamen yatırılabildiği için bagaj kısmı genişleyebilir. 

Bu araçların bagaj kapakları da diğer kasa tiplerine göre geniştir ve kolay yükleme imkânı sunar. Ayrıca bagaj kapağı da kapı olarak ifade edilir ve araç “5 kapı” olarak da isimlendirilir. Hatchback kasa otomobiller diğer otomobil türlerine kıyasla eşya taşımaya daha elverişlidir. 

Sedan

Bagaj kısmı yolcu kabininden ayrı ve arka tarafa doğru uzanan araba tipine sedan denir. Genellikle 4 koltuklu ve 4 kapılıdır. Sedan otomobiller HB ile en fazla tercih edilen iki kasa türüdür.

Sedan kasa araçlar, arka taraftaki uzun bagaj tasarımı sayesinde daha fazla bagaj alanına sahiptir. Küçük bagaj kapağı nedeniyle yükleme yapmak biraz zordur. Sedan otomobillerin yaygın tercih edilme sebeplerinin başında ise spor ve estetik görünüme sahip olmalarıdır. Ayrıca sedan tipi kasa arabalar ikinci el araç alım-satımında kolay alıcı bulan bir araç türüdür.

Station Wagon

SW kısaltması ile de bilinen station wagon tipi arabalar, bir sedan ile aynı oturma alanına sahiptir. Bunun yanı sıra arkaya doğru uzayan tavan çizgisi ve bagaj alanı bir sedandan daha geniştir. Station wagon kasa tipini, HB’in biraz daha uzatılmış hali olarak ele alabiliriz.

SW, geniş bagaj alanı ve kolay yükleme yapma imkânı ile öne çıkan bir araba tipidir. Dezavantajı ise büyük boyutundan dolayı şehir içinde park etmekte zorluk yaşamanıza neden olmasıdır.

Minivan

Yolcu veya yük taşımak için üretilmiş olan ve tamamen kapalı araçlardır. Genellikle 5 koltuk ve bagaj ile 5 kapısı vardır. Arka kapıları ise sürgülü olarak açılmaktadır. Geniş bir bagaj alanına sahip olan bu araçlar, arka koltukları tamamen katlanarak bagaj alanı daha da genişletilebilir. 

SUV

Sport Utility Vehicle (Spor Kullanım Aracı) anlamına gelen SUV, 4×4 sistemine sahip, arazi performansı yüksek, sağlam arabalardır. Bunun yanı sıra geniş iç mekâna ve bagaja sahip, zorlu şartlar ile başa çıkabilecek araçlardı. Günümüzde ise şehir içi kullanım için çok fazla tercih edilmeye başladığı için üreticiler SUV’leri daha şık, daha otomobil benzeri ve daha kullanışlı hale getirdi. Bu nedenle çoğu SUV kasa tipinde 4×4 seçeneği dahi bulunmamaktadır.

Pick Up

Bir ya da iki kabini bulunan, arkasında yük taşımak için çoğunlukla açık kasası olan araçlara ise pick up denir. Yüksek arazi performansına sahip bu araçlar, 4×4 veya 4×2 çekiş sistemine sahiptir. Çok benzerlik gösterdikleri kamyonet tipi arabalardan en önemli farkları ise arazi performansları ve daha hızlı olmalarıdır.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, araba kasa tipleri hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.