Araç Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

Araç Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?
  • 18 Ocak 2024

Araç Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

Araç Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

Araçlarda cam buğulanması, her sürücünün karşılaştığı istenmeyen durumlardan biri. Özellikle soğuk ve yağmurlu havalarda görülen cam buğulanması; sürüş güvenliğini riske atar ve sürücülerin tedirgin olmasına yol açar. Görüş mesafesini azaltarak kazalara davetiye çıkaran bu duruma karşı, cam buğulanması nasıl önlenir sorusunun yanıtının bilinmesi gerekir. Araçlarda cam buğulanmasını önleyerek daha güvenli bir sürüş yapabilmenin hem modern hem de geleneksel pek çok yolundan söz edilebilir. 

Araç Camı Neden Buğulanır?

Araba cam buğulanması birden fazla nedene bağlı olarak ortaya çıkar. Bu nedenlerin başında iç ortam ile dış ortam arasındaki sıcaklık farkı gösterilebilir. Soğuk ve yağmurlu günlerde, araç içindeki havanın sıcak olması halinde buğulanma görülebilir. Aracın ön camı dış taraftan soğuyarak, iç taraftan ise ısınarak buğulanma yaratabilir. Bir diğer neden olarak da araç içerisinde nem düzeyinin artışı gösterilebilir. Yoğun solunum ve terleme gibi durumlar, aracın iç ortamında nemlenmeye yol açar. Bu durum da camlarda buğulanmayı kaçınılmaz kılar. Araç camlarının yeterince temiz olmaması da araba camı neden buğulanır sorusuna karşılık olarak verilebilir. Su buharı, temiz camlara daha az tutunabilir. Bu sayede buğulanma oranı düşük kalır. 

Cam Buğulanması Nasıl Önlenir?

Cam buğulanmasının nedeni bilindikten sonra, pek çok yöntem ile bu durumun önüne geçilebilir. Sürüş güvenliği açısından önem arz eden bu duruma karşın, aşağıdaki tekniklere başvurulabilir:

  • Camları Temiz Tutmak: Araçlarda cam buğulanmasını engellemek için, camların temizlenmesi ve temiz tutulması yapılabilecekler arasında ilk sırada gelir. Cam temizleme sıvıları ve mikrofiber bezler ile düzenli yapılacak cam temizliği, sıcaklık farklılıklarının camları daha az etkilemesini sağlar.
  • Klima Sistemini Kullanmak: Buğulanma meydana geldikten sonra yapılabilecek en hızlı müdahale olarak, klima sistemini kullanmaktan söz edilebilir. Dışarıda yağmurlu ve soğuk bir hava olduğu zaman, klima çalıştırılarak buğulanma giderilebilir. Araç camına iç kısımdan sıcak hava verilerek, camdaki buğulanma ortadan kaldırılır. Buğulanmaya karşı araç kliması kullanılacağı zaman, iç sirkülasyonun kapatılması ve ısının yalnızca camlara verilmesi gerekir.
  • Hava Sirkülasyonu Sağlamak: Klima kullanmak yerine hava sirkülasyonu sağlayarak da araç cam buğulanması giderilebilir. Aracın ön sağ ve sol camlarını bir miktar açmak yeterli olur. Bu sayede dış ortamdaki hava, içeriyi de doldurur ve camlardaki buğulanma ortadan kalkar. Ancak soğuk günlerde bu çözüm, araç içerisinde üşümeye neden olabilir.
  • Buğu Önleyici Solüsyonlar Kullanmak: Cam buğu önleyici ürünler kullanmak da araçlarda cam buğulanmasını engellemek için başvurulabilecek yöntemler arasında yer alır. Buğulanmaya ve buzlanmaya karşı özel olarak geliştirilen bu ürünler ile araç camlarının silinmesi, zorlu hava koşullarında bile iyi derecede koruma sağlar. Buğu önleyici solüsyonlardan beklenen etkinin sağlanabilmesi için, öncesinde araç camlarının temizlenmesi önerilir.
  • Tıraş Köpüğü Kullanmak: Geleneksel bir yöntem olan tıraş köpüğü ile cam temizliği yapmak da araçlarda cam buğulanmasına karşı alınabilecek tedbirler arasında sayılabilir. Bunun için öncelikle araç camının içten temiz bir bezle temizlenmesi gerekir. Sonrasında da cama ince bir tabaka olacak şekilde tıraş köpüğü sürülür. Sürülen köpük birkaç dakika beklettikten sonra çok bastırmadan bir bez yardımıyla temizlenir. Bu yöntem 1-2 gün boyunca araç camının buğulanmadan kullanılabilmesine olanak tanır.
  • Camlara Limon Sürmek: Geleneksel olarak camlarda buğulanmayı önleyebilecek bir diğer yöntem ise araç camlarına limon sürmek. Yarıdan kesilen bir limon temizlenmiş cama sürülür ve birkaç dakika bekletildikten sonra bezle silinirse, buğulanmanın önüne geçilebilir. Bu yöntem de birkaç gün koruma sağlar. 

Borlease olarak sunduğumuz çeşitli araç kiralama hizmetleriyle, sürücülerin cam buğulanması gibi yaygın sorunlarla başa çıkabilmeleri için pratik çözümler sunuyoruz. Sürüş güvenliğinizi ön planda tutarak, temizlikten klima kullanımına kadar pek çok yöntemle araç içi konforunuzu artırmanıza destek oluyoruz. Güvenli ve konforlu bir sürüş deneyimi için Borlease her zaman yanınızda.