Cam Filmi Yasak mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Cam Filmi Yasak mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?
  • 27 Ağustos 2023

Cam Filmi Yasak mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Cam Filmi Yasak mı? Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Araba cam filmi gizlilik, güvenlik, güneş gören yerlerde daha rahat bir sürüş deneyimi, arabayı sürücüye uygun hale getirme, arabayı süsleme amaçlı kullanılabiliyor.

Sürücüler cam filmi taktırmanın serbest olup olmadığını, ortalama maliyetini ve uygulamasının nasıl yapıldığını yazımızda bulabilir.

Cam Filmi Nedir?

Oto cam filmi arabaların camlarına eklenen ince bir filmdir. Yolda sürüş sırasında bazı arabaların camlarını daha siyah olarak görebilirsiniz. Sürücüler arabalarında standart olan camlardan daha koyu bir renkte, arabanın içini göstermeyen araba cam filmi kullanmayı tercih edebiliyor.

Cam filmi çoğunlukla termostatik polimer reçinesinden üretilir. Trafikte kazaya neden olabilecek olayların önüne geçmek, sürücülerin mahremiyetini korumak ve güvenlik nedeniyle araba cam filmi uygulamasına başvurulabiliyor. Sürekli güneşli bir bölgede araba kullanan sürücüler güneşin ışınlarından korunmak için cam filmi taktırabiliyor.

Ayrıca cam filmi estetik ve arabayı dış etkenlere karşı koruma gibi sebeplerden dolayı da tercih ediliyor.

Cam Filmi Yasak Mı?

Ön cam filmi uygulamak yasaktır. Sürücüler arabanın ön camına asla bir film eklentisi yapamaz. Ön cam hariç tüm camlarda ise en az %70 ışık geçirgenliği olan cam filmi kullanımına izin verilmektedir.

Film uygulaması sürücülerin görüşünü azaltabileceği için bu konuda kısıtlamalar getirilmiştir. Acil durumlarda arabanın içindekilerin dışarıdan görünmesi önemli olabilmektedir. Güvenlik nedeniyle cam filmi kullanımı tamamen serbest bırakılmamıştır.

2023 Cam Filmi Cezası Ne Kadar?

Cam filmi kurallarına uymayan sürücülere Karayolları Trafik Kanununa uygun şekilde ceza uygulanır. Ceza yazılan araç sahipleri arabadaki cam filmini verilen süre içerisinde söktürmelidir. Aksi durumda idari para cezası uygulanır ve ilgili arabanın trafiğe çıkışına izin verilmez. Yaklaşık 1000 TL olan para cezası aracın ihlâl seviyesine göre değişebilmektedir.

"Ön cam filmi yasak mı?" sorusu sıkça merak edilir. Bu bağlamda, ön cam filmi cezasıyla ilişkilendirilen durumda, araç sahiplerinin dikkat etmesi gereken kurallar vardır. Özellikle trafik güvenliği açısından, ilgili araç doğrudan trafikten menedilir.

Cam Filmi Numaraları Nelerdir?

Cam filmi numaraları sürücünün görüş mesafesi, diğer arabaların durumu ve karayolları güvenliği değerlendirilerek verilir. Cam filmi numaraları ardışık sayılar şeklinde artar. En yoğun ışık geçirgenliği olan cam filmi bir numaradır. Numara arttıkça ışık geçirgenliği düşer. Örneğin bir numaralı cam filminde ışık geçirgenliği %85’dir. İki numaralı cam filminin ışık geçirgenliği %70’dir. Türkiye’de arabalarda bir ve iki numaralı cam filmlerinin kullanımına izin verilmektedir.

Cam Filmi Nasıl Çekilir?

Hava kabarcıkları oluşmaması ve net bir görüntü elde etmek için cam filmi uygulamasında uzmanlardan destek alabilirsiniz. Cam filmini arabayı ilk aldığınızda, arabanın camları yeni durumdayken uygularsanız daha iyi bir görüntü elde edersiniz.

  • Cam filmi uygulamasından önce arabanın camlarını iyice temizleyin.
  • Camlarda herhangi bir aşınma, arıza olmamalıdır.
  • Cam filmi taktırmadan arabanın camlarının tamamen kuru olmasını sağlayın.

Cam Filmi Nasıl Sökülür?

Arabanızın camlarının filmi çıkartırken zarar görmemesi, çizilmemesi için arabanızın yetkili servisine danışabilirsiniz.

Cam filmi taktırmanın maliyeti işçilik dâhil 2000 TL’den başlamaktadır. Arabanızın markasına, modeline ve ek özelliklerine bağlı olarak hizmetin fiyatlandırması değişmektedir.

Çeşitli araba seçenekleri sunan "Borlease" gibi bir araç kiralama şirketiyle çalıştığınızda:

  • Mevsime, değişen yol durumlarına, arabayı kullandığınız bölgeye ve kişisel sürüş tercihlerinize göre araçlar seçebilirsiniz. Sıcak bir iklimde araba kullanıyorsanız daha güçlü kliması olan bir arabayı tercih edebilirsiniz. Veya iş için çok fazla araba kullanıyorsanız yakıt tasarrufu daha iyi bir araç kullanmak isteyebilirsiniz.
  • Esnek planlar kapsamında Türkiye’nin neresinde olursanız olun istediğiniz arabaya ulaşabilir, şartlarınız değiştiğinde farklı bir arabayı değerlendirebilirsiniz. Örneğin işyerine eskiden tek kişi giderken şimdi birkaç kişiyi yanınıza almanız gerekiyorsa daha büyük bir araç tercih edebilirsiniz. Ufak koliler taşımanız gerekiyorsa bagaj bölümü daha büyük bir araca geçiş yapabilirsiniz.
  • Sürüş tercihleriniz, çalışma ve ilgi alanlarınıza göre yeniliklerden haberdar olursunuz. Size en uygun arabalar, eklentiler ve yeni teknolojiler konusunda bilgilendirilirsiniz. En yeni uygulamaları deneme fırsatı bulabilirsiniz. Örneğin farklı navigasyon ekranları, hoparlör çeşitleri, vücudunuza uygun ergonomik bir sürücü koltuğu gibi kişiselleştirilmiş çözümleri deneyebilirsiniz.

Ayrıca, "Borlease" ile çalışarak araç kiralama konusunda daha fazla esneklik ve kişiselleştirilmiş çözümler elde edebilirsiniz. Tercihlerinize uygun araçlarla, güncel teknolojilerle donatılmış sürüş deneyiminin keyfini çıkarabilirsiniz.