Trafik Cezası Nereye Ödenir?

  • 7 Eylül 2022

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik Cezası Nereye Ödenir?

Trafik kazalarını önlemek, trafik düzenini hızlı ve güvenli bir şekilde sağlamak için Karayolları Trafik Kanununa göre trafikte uyulması gereken bazı kurallar bulunmaktadır. Bu kurallara uyulmadığında trafik kazaları gibi ciddi sorunlar ile karşılaşılabilmektedir. Ayrıca bu trafik kuralları ihlal edildiğinde çeşitli yaptırımlar yani trafik cezaları uygulanmaktadır. Birçok insan trafik cezası nereye ödenir sorusunun cevabını merak etmektedir.

Trafik cezası birçok şekilde ödenebilir. Trafik cezası nereye ödenir, trafik cezası internetten nasıl ödenir gibi konular merak edilen konular arasında yer almaktadır. Borlease ekibi olarak bu yazımızda trafik cezası nereye ödenir, trafik cezası vergi dairesinde ödenir mi ve trafik cezası sorgulama hakkında merak edilen detayları sizler ile paylaşacağız. Keyifli okumalar dileriz.

Trafik Cezası İnternetten Nasıl Ödenir? 

Trafik cezası sorgulama ve ödeme işlemi için Gelir İdaresi Başkanlığı İnteraktif Vergi Dairesi internet sitesini kullanmalısınız. Siteyi ziyaret ederek “MTV ve Trafik Cezası Ödeme” sekmesine tıklayarak T.C. kimlik numarası ve araç plakasını girmeniz gerekir. Ceza sorgulama işlemi ve TPC ödeme işlemini gerçekleştirebilirsiniz.

Trafik cezası ödemesini online olarak e-devlet üzerinden interaktif vergi dairesi ile beyan doğrultusunda ödeyebilirsiniz. Buna “beyanla trafik para cezası ödeme” denir.

Bunun yanı sıra internet bankacılığı ile trafik cezası ödemek de mümkündür. Gelir İdaresi Başkanlığı’nın anlaşmalı olduğu bankalar üzerinden veya mobil uygulamaları kullanarak trafik cezası ödemesi yapılabilir. Trafik cezası ödeme alanına giderek plakadan trafik cezası sorgulayabilir ve hesabınız ya da kredi kartınız ile ödeme yapmanız mümkündür.

Bu bankalar sırasıyla Akbank, Garanti BBVA, Halk Bankası, Vakıflar Bankası, Vakıf Katılım Bankası, Ziraat Bankası, Ziraat Katılım Bankası olarak sıralanabilir. Bu bankaların herhangi birinde hesabınız varsa ilk olarak internet sitelerine ya da mobil uygulamalarına girmeniz gerekir. Sonrasında “Ödemeler” sayfasına ziyaret ederek “Trafik Cezası Ödeme” butonuna tıklamalısınız. Bu işlemi gerçekleştirdikten sonra da girdiğiniz plakanın trafik cezasını ödeyebilirsiniz. Direkt olarak banka hesabınızdan çekilmesini sağlayarak kolaylıkla işleminizi tamamlamanız mümkündür.

Trafik Cezası Vergi Dairesinden Ödenir Mi?   

Trafik idari para cezasını vergi dairesine ödemek mümkündür. Ayrıca anlaşmalı olan bankalar ve PTT kanalıyla da ödeme yapabilirsiniz. Trafik idari para cezası ödemesini Vergi Dairesi'ne ait İnteraktif Vergi Dairesi'nden online olarak da ödeyebilirsiniz. Vergi numaranız ya da kullanıcı kodunuz ve şifrenizi girip “İnteraktif Vergi Dairesine Giriş” butonuna tıklayarak sisteme giriş yapmanız mümkündür. Solda çıkan menüden “Ödeme ve Borç İşlemleri” bölümünün altında “Beyanlı Trafik Para Cezası Ödeme” seçeneğini seçerek ödeme yapabilirsiniz.

Trafik Cezası Sorgulama Nasıl Yapılır?

Trafik cezalarını sorgulama işlemi Gelir İdaresi Başkanlığı İnternet Vergi Dairesi ve e-devlet üzerinden yapılmaktadır. Bu sistemler üzerinden araç plakasına yazılan cezaların sorgulamasını da yapabilirsiniz.

Bunun yanı sıra trafik cezaları her zaman internet üzerinden bildirilmemektedir. Ceza kesilen kişinin ikamet adresine posta yoluyla da gönderilmektedir. Cezanın bizzat aracı kullanan kişiye tebliğ edilmesi durumuna beyanlı trafik cezası denir. Beyanlı trafik cezası ödeme işlemi de diğerlerinde olduğu gibi online kanallar üzerinden yapılabilir.

Trafik cezaları devletin çeşitli kurumlarınca kesilebilen idari para cezaları sınıfına girer. Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından kesilen trafik idari para cezaları, trafik kuralları ihlal edildiğinde uygulanır. İdari para cezaları ödenmediği takdirde hapis cezasına çevrilemez ancak hukuki yaptırımlar icra işlemleri yoluyla gerçekleştirilebilir.

Sürücüler birkaç farklı yolla kolayca plakadan trafik cezası sorgulaması da yapabilir. Ödeme işlemlerinin yapıldığı online platformlar üzerinden aracın plaka bilgileri girilerek trafik cezalarına dair bilgilere ulaşmak mümkündür. Bankaların internet ve mobil şubeleri, PTT ve e-Devlet sistemi üzerinden cezaları öğrenmek için trafik cezası sorgula sekmesine tıklamanız yeterli olacaktır.

Ceza sorgulama işlemleri aynı zamanda SMS yoluyla da yapılabilir. Cep telefonunuzun SMS bölümüne bilgileri “TPC PLAKANO TESCILTARIHI TCNO” şeklinde girebilir ve sonra 1189’a mesaj gönderebilirsiniz.

Borlease ekibi olarak bu yazımızda trafik cezası nereye ödenir hakkında çeşitli bilgiler sunduk. .