Araç Segmenti Nedir Ve Neye Göre Belirlenir?

Araç Segmenti Nedir Ve Neye Göre Belirlenir?
  • 3 Mayıs 2023

Araç Segmenti Nedir Ve Neye Göre Belirlenir?

Araç Segmenti Nedir Ve Neye Göre Belirlenir?

Otomotiv endüstrisi içerisinde var olan firmalar değişen tüketici taleplerine ve pazar koşullarına uyum sağlamak için araçları gruplara ayırıyor. Otomobil üreticileri, araç kiralama firmaları ve satış ofisleri, kullanıcıların ihtiyaçlarını karşılayabilmek için araçları kategorilere ayırır. Bu sayede pek çok farklı kullanıcının taleplerini karşılayan bir araç segmenti bulması kolaylaşır. Araç segmenti nedir? Araç segmenti neye göre belirlenir? gibi pek çok sorunun yanıtını tüm detaylarıyla sizlerle paylaşıyor olacağız.

Araç Segmenti Nedir?

Otomobiller, kategorize etmek ve karşılaştırmayı kolaylaştırmak için boyutuna, amacına, gövde yapısı ve diğer özelliklerine göre sınıflandırılır. Araç kiralama ya da satın alma sürecinde ihtiyaçları karşılayan bir model almak için farklı kategoriler bulunuyor. Otomobil segment ayrımı her araç modelinin fiziksel ve teknik özelliklerine göre belirlenmektedir.

Araç kasa tipleri hakkında da merak ettikleriniz varsa daha önce yazmış olduğumuz "Araba Kasa Tipleri Nelerdir?" yazımızı okuyabilirsiniz.

Araçlardaki Segmentler Kaça Ayrılır?

Otomobil üreticileri tarafından geliştirilen ve satılan araç modelleri dokuz farklı segmente ayrılmaktadır. Otomobil segment özellikleri içerisinde hangi araçlar yer alıyor, gelin yakından inceleyelim.

A Segment

A segmenti araçlar küçük boyutlara ve düşük motor kapasitesine sahiptir. Yakıtı ve performansı düşük A segmenti araçlar şehir içi kullanımlar için tercih edilir. 3 kapılı hatcback araçlar ve 3.50 m’yi geçmeyen araçlar A segmenti içerisinde yer alır. A segmenti otomobil örnekleri; Toyota Aygo, Fiat 500, Fiat seicento, Kia Picando.

B Segment

B segmenti araçlar, A segmenti araçlara göre daha geniş boyutlara sahiptir. Ağırlık ve motor gücü olarak daha yüksek kapasiteli araçlardır ve uzunlukları 3.7 m ile 4.0 m arasındadır. B segmenti otomobil örnekleri; Renault Clio, citroen C3 ve Seat Ibiza.

C Segment

C Segmenti içerisindeki araçlar küçük aile arabaları yer alır. Kompakt sınıf ya da alt orta sınıf olarak da adlandırılır. Bireysel kullanıcılar ve aileler için oldukça uygun olan C segmenti araçların uzunluğu 4.1 m ile 4.5 m arasındadır. C segmenti otomobil örnekleri; Opel Astra, Ford Focus, Renauld Megane, Volkswagen Golf.

D Segment

D Segment araçlar, oldukça geniştir ve üst-orta sınıfta yer alırlar. D segmenti araçlar, yüksek silindir hacmine sahiptir ve uzun yolculuklar için idealdir. Geniş aile aracı olarak bilinen D sınıf araçların uzunluğu 4.60 m ile 4.90 m arasındadır. D segmenti otomobil örnekleri; Volkswagen Passat, Mercedes Benz C Serisi, Audi A4, BMW 3 Serisi.

E Segment

E segmenti içerisinde üst sınıf araçlar bulunur. E otomobil segment araçların uzunluğu 4 metreyi geçer ve motor silindir hacimleri 2.00 CC’nin üzerindedir. Yol tutuşu, performansı ve konforu oldukça yüksek araçlardır. E segmenti otomobil örnekleri; Audi A6, BMW 5 Serisi, Mercedes E serisi.

F Segment

F segment araçlar, lüks otomobil olarak adlandırılır. Geniş iç hacmi, yüksek motor gücü ve asgari 5 metre uzunluktaki bu araçlar teknolojik donanımlara sahiptir. F segmenti otomobil örnekleri; Mercedes S Sınıfı, Audi A8, BMW 4 Serisi.

G Segment

G segment araçlar, otomobil üreticileri tarafından yüksek performans sağlaması için geliştirilen araçlardır. Yüksek motor hacmine ve teknolojik donanıma sahip spor araçlar G segmentinde yer alır. G segmentindeki araçların cabrio, roadster ve coupe gibi türleri vardır. G Segment otomobil örnekleri; Porsche 911, Aston Martin Lagonda, Mazda MX-5

Araç Segmenti Neye Göre Belirlenir?

Araç segmenti, otomobil üreticileri tarafından belirlense de her ülkede farklı sınıflara ayrılabilir. Ülkemizde araç segmentini belirleyen faktörler şu şekildedir;

  • Motor hacmi
  • Motor gücü, silindir hacmi
  • Aracın ağırlığı
  • Aracın uzunluğu
  • Teknik donanımları
  • İç hacmi

Avrupa ve Amerika’da, binek otomobillerin sınıflandırılması biraz farklıdır. Avrupa’da sınıflandırma araç boyutuna göre, Amerika’da ise fiyatlandırmaya göre yapılmaktadır.

Borlease Otomotiv olarak filo kiralama ve bireysel araç kiralama hizmeti sağlamaktayız. Geniş araç filomuzda bulunan farklı segmentteki araçları inceleyebilir ve taleplerinizi bizimle paylaşabilirsiniz.