CarPlay Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

CarPlay Nedir ve Nasıl Kullanılır? 
  • 13 Ocak 2024

CarPlay Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

CarPlay Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

Cep telefonları artık gündelik yaşamın vazgeçilmez bir parçası. İletişimden eğlenceye, bilgilenmeden eğitmeye kadar pek çok işlevi bulunan bu akıllı cihazlara araç kullanırken de ihtiyaç duyulabilir. Ancak trafikte cep telefonu ile uğraşmak sürüş güvenliği açısından ciddi bir tehdit oluşturur. Bu problemin üstesinden gelebilmek ve cep telefonunu trafikte de güvenli bir şekilde kullanmayı sağlayabilmek için geliştirilen pek çok çözüm vardır. Apple car play de bu çözümlerden biri. Her geçen gün daha fazla araçta görülen bu özellik ile akıllı cihazları otomobiller ile entegre edebilmek ve pratik bir şekilde kullanabilmek mümkün.  

CarPlay Nedir? 

Cihazlar ve araçlar arası entegrasyon, yaşamın pek çok alanında kolaylaştırıcı etkiye sahip. Trafikte güvenli bir şekilde cep telefonu kullanabilmeye olanak tanıyan car play araçlarla cep telefonlarının entegre olmasını sağlayan pratik bir teknoloji. Carplay nedir sorusu kısaca, cep telefonlarında bulunan çeşitli özelliklerin aracın kontrol panelleri ya da ekranı üzerinden kontrol edebilmeyi mümkün kılan bir pratiklik olduğu şeklinde cevaplanabilir. Üstelik car play kullanmak için app store üzerinden herhangi bir uygulama indirmenize de gerek yok.  

CarPlay Nasıl Kullanılır? 

Araçlarda Apple car play kullanabilmek için öncelikle aracın car play ile uyumlu olması gerekir. Günümüzde üretilen neredeyse tüm araçların bu uyuma sahip olduğu söylenebilir. İlk olarak telefonunuzda Siri’nin açık olduğundan emin olun ve sonrasında da cep telefonunuzu bluetooth üzerinden aracınız ile eşleştirin. Eşleşme yapıldıktan sonra aracın direksiyonunda yer alan sesli komut tuşunu kullanarak Siri’ye talimat verebilir ve telefonunuzdaki pek çok özelliği bu sayede kullanabilirsiniz. Ayrıca eşleşme sağlandıktan sonra aracın dokunmatik ekranı üzerinden de cep telefonundaki pek çok fonksiyonu görüntüleyebilmek ve kullanabilmek mümkün.  

Apple CarPlay Ne İşe Yarar? 

Apple tarafından geliştirilen Car Play, cep telefonlarının temel ve ekstra işlevlerinin sürüş esnasında güvenli bir şekilde kullanılabilmesini sağlar. Bu doğrultuda aracınız üzerinden arama yapabilirsiniz ya da gelen aramalara kolayca cevap verebilirsiniz. Ayrıca Car Play kullanarak kapı açıcılar gibi homekit aksesuarlarınızı bile denetleyebilirsiniz. Harita ve navigasyon uygulamalarını tek komut ile açabilir, gitmek istediğiniz yere en kısa yoldan gidebilirsiniz. Müzik ve diğer medya eylemlerini gerçekleştirebilir, gelen mesajlarınızı görüntüleyebilir ve istediğiniz kişiye mesaj atabilirsiniz.  

Arabada CarPlay Olduğunu Nasıl Anlarız? 

Kullanılan aracın Apple car play uygulamasını destekleyip desteklemediğini anlamak için, bluetooth bağlantısı kurulması gerekir. Cep telefonu ile araç bağlandığında, çoğu zaman Car Play ekranı da otomatik olarak gelir. Ekranın otomatik gelmediği durumda ise dokunmatik ekranda yer alan Car Play uygulaması seçilerek bağlantı tamamlanabilir. Eğer hem otomatik bağlantı sağlanamıyor hem de Car Play logosu araç ekranında görünmüyorsa, araçta bu özelliğin olmadığı anlaşılır.  

CarPlay Nasıl Aktif Edilir? 

Araçlarda Car Play özelliğini aktif edebilmek için kablolu ve kablosuz bağlantı olmak üzere iki farklı yol bulunur. Bazı araç modelleri her iki olanağı da desteklerken, bazılarında bunlardan yalnızca biri kullanılabilir. Araca bağlı olarak kablolu ya da kablosuz carplay bağlantısı yapılır. Kablolu bağlantı yapıldığı zaman cep telefonu ile araç doğrudan entegre hale gelir. Eğer doğrudan Car Play ekranı açılmazsa, araç ekranı üzerinden bu uygulama seçilebilir. Kablosuz bağlantı kurulacağı zaman ise telefonun bluetooth özelliğinin açık olması ve araç ile eşleştirme yapılması gerekir. Ayrıca Wi-Fi özelliğinin devrede olması da önemlidir. Bağlantı sağlandıktan sonra Siri üzerinden çeşitli komutlar verilebilir ya da aracın dokunmatik ekranından kullanılmak istenilen pek çok özellik deneyimlenebilir.  

CarPlay Özelliğine Sahip Araçlar Hangileridir? 

Sürücüler için büyük bir kolaylık sunan Car Play günümüzde üretilen yeni nesil araçların neredeyse tamamında mevcut. Honda, Hyundai, Volkswagen, Mercedes, Audi, Citroen, Toyota, Volvo ve daha pek çok markanın yeni modellerinde bu özelliği bulabilmek mümkün. Özellikle elektrikli ve akıllı model araçlarda daha iyi bir sürüş deneyimi yaşatabilmek adına pek çok markanın Car Play özelliğine yer verdiği söylenebilir. Ancak daha önceki yıllarda üretilen araçlar için aynı durum söz konusu olmayabilir. İlk defa 2014 yılında kullanılmaya başlanan Car Play, yalnızca o tarihten sonra üretilen araçlarda mevcut. 2014 yılından günümüze gelinceye kadar her geçen yıl daha fazla araçta bu özelliğe yer verildiğinden söz edilebilir.