İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar? 

İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar? 
  • 5 Ekim 2023

İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar? 

İsofix Nedir? İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar? 

Çocukların otomobillerde güvenli bir şekilde taşınabilmesi, aracı olan her ebeveynin temel gereksinimlerinden biri. Özellikle küçük çocuğu ile birlikte tek başına seyahat etmek isteyen bireyleri bekleyen pek çok tehlike mevcut. Bu yüzden de çocuk koltukları araçlar için hayati öneme sahip. Çocuk koltuklarının doğru yerleştirilmesi ve onların güvenliklerinin riske edilmemesi için geliştirilen pek çok standart bulunur. İsofix de bu standartlar arasında yer alır.  

İsofix Nedir? 

İsofix nedir sorusunun yanıtının, çocuk ve araç sahibi olan her ebeveyn tarafından bilinmesi gerekir. Bu kavram, International Standards Organisation Fix kelimelerinin baş harflerinden oluşur. Dünya genelinde bebek koltuklarında güvenliğin maksimize edilebilmesi için bir güvenlik standardı sunar. İsofix oto koltuğu ile çocuklar hem şehir içinde hem de uzun yollarda güvenli bir şekilde seyahat edebilir. İsofix; bağlantı noktaları ve bağlantı kolonları olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Bağlantı noktaları, otomobilin arka koltuklarının arka kısmında bulunan sabit metal halkalardır. Bu bağlantı noktaları, çocuk güvenlik koltuğunun doğrudan otomobil koltuğuna sabit bir şekilde bağlanmasını sağlar. Bağlantı kolonları ise Çocuk güvenlik koltuğuna monte edilen metal veya plastik çubuklardır. Bu bağlantı kolonları, çocuk koltuğunu otomobilin ISOFIX bağlantı noktalarına sabit bir şekilde bağlar. 

İsofix Oto Koltuğu Ne İşe Yarar? 

İsofix koltuk çocukların çocuk koltuklarında güvenli bir şekilde seyahat edebilmeleri amacıyla geliştirilen bir standardı ifade eder. Çocuk koltuklarının yanlış monte edilmesi, ani frenlerde ya da diğer acil durumlarda çocukların hayatını tehdit edebilecek boyutlarda problemlere neden olabilir. İsofix bebek koltuğu bağlantı noktaları ve bağlantı kolonları ile tam sabitleme sağlar. Bu sayede çocuklar her koşulda maksimum güvende olur.  

İsofix Oto Koltuğu Nasıl Bağlanır? 

İsofix oto koltuğu son derece basit bir şekilde araca monte edilebilir. Öncelikle aracın isofix bağlantı noktaları tespit edilir. Daha sonra koltuk bu bağlantı noktalarına uyumlu olacak şekilde yerleştirilir ve kancalar yardımıyla bağlantı noktalarına sabitlenir. Son olarak da koltuğun sabitliği kontrol edilir.  

isofix-oto-koltugu-nasil-calisir

İsofix Oto Koltuklarının Avantajları Nelerdir? 

İsofix koltukların sağlamış olduğu avantajlar, bu koltukların her geçen gün daha fazla kişi tarafından tercih edilmesinin başlıca nedenlerinden biri. İsofix çocuk koltuklarının temel avantajları şu şekilde sıralanabilir: 

  • Çocuk koltuklarının daha güvenli bir şekilde bağlanmasını sağlar
  • Diğer bebek koltuğu alternatiflerine kıyasla, İsofix koltuklar daha kolay monte edilir. 
  • Çoğu otomobil üreticisi araçları İsofix uyumlu olacak şekilde imal eder. Bu yüzden de farklı araba modellerinde aynı koltuk kullanılabilir. 
  • İsofix bebek koltukları yan hava yastıklarıyla tam uyum sağlar. Olası bir kaza durumunda hava yastıkları bebek koltuğunu da korur. 
  • Bebekler için daha yüksek güvenlik ve daha fazla konfor sağlar.  

Aracımda İsofix Var Mı? 

Yeni nesil araçların hemen hepsinde İsofix bağlantı noktalarına rastlayabilmek mümkün. Ancak bundan emin olmak için, araçta bazı küçük incelemeler yapılabilir. Arka koltukların arkasını el ile yoklamak, en basit yöntemdir. Burada 3-4 cm kadar geride İsofix demirine temas edilebiliyorsa, aracın İsofix uyumlu olduğu söylenebilir. Ayrıca bunu doğrulayan bir etiket de görülebilir. Araç kitapçıklarında da genellikle bu konuyla ilgili yer verilir. Son olarak da aracın alındığı bayiden bilgi alınabilir.  

Arabada İsofix Yoksa Ne Kullanılır? 

İsofix olmayan araçlarda bunun yerine farklı güvenlik tedbirleri de alınabilir. Bebek emniyet kemeri kullanımı, tether (üst bağlantı noktası) kullanımı ve emniyet kemeri kilidi alternatif tedbirler olarak denenebilir. Ayrıca sonradan da İsofix bağlantı noktaları araca eklenebilir.