Özel Plaka Nasıl Alınır? Özel Plaka Fiyatları

Özel Plaka Nasıl Alınır? Özel Plaka Fiyatları
  • 25 Ocak 2024

Özel Plaka Nasıl Alınır? Özel Plaka Fiyatları

Özel Plaka Nasıl Alınır? Özel Plaka Fiyatları

Özel olduğunu hissetmek doğuştan gelen bir dürtü. İnsanların kendilerini özel hissetmek ve çevrelerine de bunu göstermek için başvurdukları pek çok yöntem var. Araçlarında özel plaka kullanmak da bu yöntemlerden biri. Ancak özel bir plakaya sahip olmak sanıldığı kadar kolay değil. Bunun için hem maddi hem de yasal olarak yerine getirilmesi gereken bir dizi yükümlülük mevcut. 

Özel Plaka Nedir?

Özel plaka kişiler için önem arz eden harfler ve rakamlardan oluşan plakalar olarak tanımlanabilir. Örnek olarak araç plakasının harflerden sonraki dört hanesini doğum yılı ya da önem taşıyan rakamlardan seçmek, harf kısmında isim baş harfleri ya da önem verilen şeylerin kısaltmasını kullanmak gösterilebilir. Futbol takımı kısaltmaları, siyasi parti kısaltmaları, önemli kişilerin doğum veya ölüm yılları, bireysel veya toplumsal açıdan önem arz eden yıllar özel plakalarda sıklıkla görülür. Özel plakalar çoğu zaman sahipleri ve onların yakın çevreleri tarafından anlaşılır. Yabancı kişiler ise bu plakalardaki özel anlamı anlamayabilir. 

Özel Plaka Nasıl Alınır?

Özel plaka alma konusu, özel plakalara ilgi duyanlar ve bir özel plaka sahibi olmak isteyenler tarafından sıklıkla araştırılan konulardan. Özel plaka almak, normal plakalara göre daha farklı ve zor bir süreç. Bunun için öncelikle kullanılmak istenilen plakanın var olup olmadığının araştırılması gerekir. Yani aynı özel plaka başka bir kişi tarafından kullanılıyorsa, o özel plakayı yeniden tescil ettirmek mümkün değil. Sorgulanan özel plakanın müsait olması durumunda gerekli başvurular yapılarak ve sonrasında da maddi ve yasal gereklilikler yerine getirilerek özel plaka sahibi olunabilir. Özel plaka sorgulama esnasında başka birine ait olduğu görülen plakalar, karşı taraf ile anlaşma sağlanması durumunda belirli bir ücret karşılığında devredilebilir. Çoğunluk için özel anlam taşıyan plakaların yüksek fiyatlarla devredildiğine zaman zaman haberlerde rastlanabilir. 

Özel plakanın şehir kodu, yalnızca ikamet edilen şehir kodu olabilir. İzmir’de ikamet eden bir kişi, yalnızca 35 şehir koduna sahip bir özel plaka alabilir. Gerçek kişiler özel plaka alacakları zaman kimliklerini ibraz eder. Tüzel kişiler ise son 6 aya dair faaliyet belgeleri ile başvuruda bulunabilir. Başvurunun onaylanması halinde Şoförler ve Otomobilciler Odası’na gidilerek kalan işlemler tamamlanır. En kısa süre içerisinde plaka bastırılarak teslim edilir. 

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Türkiye 81 İlin Plaka Kodları

Özel Plaka Nereden Alınır?

Özel plaka almak için ilk başvuru Emniyet Genel Müdürlüğü’ne yapılır. Özel plaka sahibi olmak isteyen bireyler, alacakları plakanın başka biri tarafından kullanılmadığı durumda, bulundukları ildeki Emniyet binasına giderek buradan gerekli başvuruları gerçekleştirebilir. Ancak istenen plakanın başka birine ait olması halinde, plaka sahibiyle irtibata geçilmesi gerekir. Eğer plaka sahibi ücret karşılığında devretmeyi kabul ederse, noter üzerinden doğrudan devir işlemi yapılır. Özel plaka alan bireyler, öncesinde kullanmış oldukları normal bir plaka varsa, bunu da teslim etmekle yükümlüdür. 

Özel Plaka Sorgulama Nasıl Yapılır?

Özel plaka almak isteyen bireylerin, öncelikle istedikleri plakanın başka biri tarafından kullanılıp kullanılmadığını sorgulaması gerekir. Bunun için iki farklı yol izlenebilir. İsteyenler Emniyet Genel Müdürlüğü’nün web sitesinde yer alan portal üzerinden bu sorguyu gerçekleştirebilir. Diğer bir yol ise doğrudan il emniyet müdürlükleridir. İlgili birime giderek istenilen plaka sorgulanır ve müsaitliği öğrenilir.  

Özel Plaka Vergisi Ne Kadar?

Özel plakaların yaygın olmamasının nedeni, bu plakaların vergi miktarlarının yüksek olması. Özel plaka vergisi her yıl yapılan düzenlemelerle birlikte değişiklik gösterir. Ancak ortalama 10.000 TL ile 25.000 TL arasında değişen yıllık vergi ödenmesi gerekir. Ödenecek vergi miktarının belirlenmesinde çeşitli etkenler rol oynar. Gerekli sorgulamalar yapıldığı zaman, vergi tutarı da öğrenilebilir. 

Özel Plaka Fiyatları

Özel plaka fiyatları için kesin bir rakamdan söz etmek doğru olmaz. Başka birinden devralınacak plakalarda, karşı tarafın isteği doğrultusunda değişen fiyatlar ortaya çıkabilir. Çok özel anlamlar taşıyan plakalar, yüksek meblağlar karşılığında devredilebilir. Kimseye ait olmayan plakalarda ise özel plaka ücreti daha düşük olur. Ancak fiyatlar, istenilen plakanın niteliğine göre değişiklik gösterir. Plaka fiyatını tam olarak görebilmek için sorgulama ve başvuru yapılması daha doğru olur. Özellikle plakaya eklenecek harf sayısı, fiyatları büyük ölçüde değiştirebilir.