Araç Kiralamak mı, Satın Almak mı?

  • 27 Mart 2022

Araç Kiralamak mı, Satın Almak mı?

Araç Kiralamak mı, Satın Almak mı?

Günümüzde her evde bir araç olması büyük bir ihtiyaç olarak görülmektedir. Araç fiyatlarının artış göstermesi ile araç satın almak oldukça zor ve masraflıdır. Peki araç kiralamak mı satın almak mı daha avantajlıdır? 

Araç fiyatlarının son 3 yılda yüksek ölçüde artması ile uygun fiyatlı bir araç almak istersek dahi en az 300,000 TL’lik rakamı göze almanız gerekir. Araç almak için ise yalnızca aracın kendi tutarı yeterli olmamaktadır. Aracın kaskosu, sigortası derken gibi ek masraflarda söz konusudur. Araç kiralamak ise günlük kira fiyatlarını göz önünde bulundurduğumuzda satın almaya göre çok daha uygun. Araç kiralamak bütçe dostu olduğu kadar oldukça da pratiktir. Bu yüzden araç fiyatlarının yükseldiği son günlerde araç kiralamak daha çok tercih edilmektedir.

Borlease ekibi olarak yazımızda, araç kiralamak mı satın almak mı, araç kiralamanın avantajları/dezavantajları, araç satın almanın avantajları/ dezavantajları gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Araç Kiralamanın Avantajları ve Dezavantajları

Araç kiralamak, sunduğu olanaklar ve avantajlar, kiralama sektörünün gelişmesine yardımcı olur. Araç kiralamak, hijyenik ve konforlu olması ile pandemi sürecinde avantajlı hale geldi. 

Ülkemizde araçların maliyeti oldukça fazladır. Satın aldığınız araçlar için ödenen vergiler ve araç maliyetleri firmaların bütçelerini önemli ölçüde artırmaktadır. Ayrıca istediğiniz modelde istediğiniz aracı kolayca kiralayabilirsiniz. 

Kiralamak istediğiniz aracın yakıt türünü, vites türünü, sınıfını, marka ve modelini kendiniz seçebilirsiniz. Kiralama hizmetini tercih ettiğinizde, periyodik bakımları, lastik değişimi, hasar ve kaza anında yol yardım ve muadil araç hizmetlerinden yararlanabilirsiniz. Firmanız veya kendiniz için araç satın aldığınızda kullanım sonrasında ikinci el piyasasındaki değerinin düşmesi, eskime payının olması gibi sorunlarla uğraşmanıza gerek kalmaz. Ayrıca, kiralama firmalarındaki araçların yaşı da küçüktür. 

Araç kiralamanın avantajları oldukça fazladır. Zaman, maliyet tasarrufu sağlarken daha verimli ve etkili çalışmanızı sağlar. Buna rağmen araç kiralamanın birçok dezavantajı da vardır. 

Öncelikle araç kiralamanın dezavantajlarından birisi uzun dönem kiralama tercih eden müşterilerin, yıllık ödemeleri sonrası bir araç sahibi olamamasıdır. Bunun yanı sıra bir araç sahibi olmamak ve sürekli araç değişikliği yapmak istemeyenler için kritiktir.

Araç Satın Almanın Avantajları ve Dezavantajları

Araç satın almanın avantajları aşağıdaki gibidir: 

Araç satın almayı düşündüğünüzde alacağınız aracın size sağladıklarını göz önüne almanız gerekir. Bu konuda karar vermeniz için araç satın almanın avantajlarını bilmelisiniz.

Araç satın almanız, ihtiyaç anında aracınızın olması için oldukça avantajlıdır. Ayrıca araç satın alarak kendi zevkinize uygun dizayn edebilirsiniz. Bunların yanında satın aldığınız araç ile istediğiniz kadar yol yapabilirsiniz. Kısacası kilometre veya zaman sınırları içinde hareket etme zorunluğunuz olmaz.

Araç satın almak için bankaların sunmuş olduğu uygun kredi koşullarından faydalanabilirsiniz. 

Peki araç satın almanın dezavantajları nelerdir? Bu dezavantajlar aşağıdaki gibidir:

  • Araç satın alma vergisi fazla olan bir eylemdir. 
  • Satın aldığınız aracı sigortalamak size ekstra bir maliyete neden olur.
  • Araç, eskidikçe değer kaybetmektedir.
  • Kaza gibi istenmeyen durumlarda onarım ve bakım işlemleri için yüksek tutarlar ödemeniz gerekebilir.
  • Çoğu kişi araç satın alma için taşıt kredisine yararlanır. Kredinin geri ödenmesi esnasında ortaya çıkabilecek ekonomik olumsuzluklar, sıkıntılı bir süreç yaşamanıza sebep olabilir. Bu tür bir riski en aza indirmek için ise en uygun taşıt kredisi veren bankalar konusunda detaylı bir araştırma yapmanız oldukça önemlidir.

Peki Hangisi Tercih Edilmeli?

Yazımızın ilk başlığında da belirttiğimiz gibi araç satış fiyatlarının son zamanlarda oldukça yükselmesi hem firmaları hem bireysel kullanıcıları araç kiralama işlemine yönlendirmektedir. Bireysel araç kiralama işlemi araç satın almaya oranla birçok avantaj sağlar. Ayrıca, bireysel araç kiralayanlar senelerce krediler ile uğraşmak zorunda kalmıyor. Bunun yanı sıra vergi ve bakım gibi masraflar ilgili firma tarafından karşılandığı için daha fazla maliyet ödemenize gerek kalmıyor. Ayrıca, araçların lastik, yağ değişimi gibi yıllık bakımları da ilgili firma tarafından yapılıyor.

Genellikle firmalar, bakım ve sigorta gibi işlerle uğraşmamak için uzun dönem araç kiralama hizmetlerinden faydalanmaktadır. Satın alınan araçla kiralanan araç arasında kaza yapılması durumunda büyük farklar bulunur. Kiralanan araçta olası bir hasar veya kaza durumunda da ilgili kiralama firmasıyla görüşüp tüm işlemleri firma tarafından yaptırması mümkündür. Şirket ve bireysel için araç kiralamanın ortak avantajı ücretlerdir. Şirketler için kiralanan araçlar şirketin masrafı olarak görülür. Bu nedenle masraf olarak gösterilen kiralanan araçlar önemli bir şekilde vergi avantajı da sağlamaktadır.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, araç kiralamak mı satın almak mı konusu hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, çeşitli onarım süreçleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.