Cep Telefonu ile Yönetilebilen Otomobiller!

  • 22 Kasım 2018

Cep Telefonu ile Yönetilebilen Otomobiller!

Cep Telefonu ile Yönetilebilen Otomobiller!

Teknoloji ve bilimin hız kesmeden değişip geliştiği bu çağda teknolojik gelişmelere ayak uydurmak bazen zor olabiliyor; hatta birçok teknoloji meraklısı için bile yenilikleri eşzamanlı takip etmek ve bunlardan anından haberdar olmak çok zordur. Bilim insanları her an yeni bir cihazın veya yeniliğin tanıtımını yapmaktadır. Bunun en büyük örneği ise, çok yakın bir zamanda ünlü bir Amerikan firmasından markasından geldi. Son zamanlarda araç meraklılarının yanı sıra tüm dünyanın ilgisini çekmeyi başaran bir yeniliğe imza attı: “Cep telefonları ile yönetilebilen sürücüsüz otomobiller.”

Teknoloji dünyasını heyecanlandıran bu yenilik ile araçların dokunmatik ekran ile kontrol edilebilmesi amaçlanmaktadır. Bu sayede sürücü direksiyona dokunmadan aracı yönlendirebilecek ve gitmek istediği yere akıllı ekrana sahip cep telefonu ile ulaşabilecektir. Bunu yapabilmek için iki ayrı sürüş modu geliştirildi ve ünlü Amerikan firmasi gelecekte bu konu hakkında nelerle karşılaşabileceğini bilmediğinden dolayı bu iki sürüş modu için de Amerika’dan patent aldı.

İlk sürüş modunda aracın akıllı ekran aracılığıyla yönlendirilmesi amaçlanmaktadır. Cihazın ivmeölçeri ve jiroskopu, aracın ön tekerlerini yönlendirmektedir. Bu yönlendirmeyi yapabilmek için telefonun ekranını sağa sola yönlendirmek yeterli olmaktadır. Bu sayede sürücü direksiyonla uğraşmak zorunda kalmadan akıllı telefonuyla yapacağı birkaç ufak hareketle aracını yönlendirmiş olacaktır.

İkinci sürüş modu ilk sürüş moduna kıyasla daha farklı şekilde aracın yönlendirilmesini sağlamaktadır. İkinci mod ise sanal direksiyonu baz almaktadır ve aracın direksiyonu akıllı telefonun ekranından kontrol edilmektedir. Bu kontrolü yapabilmek için kullanıcının direksiyonu parmaklarıyla telefonunun akıllı ekranıyla yönetmesi gerekmektedir. Bu mod sayesinde sürücüler stres yaratan trafik koşulları ile daha az yorularak başa çıkmış olacaklardır.

Her iki sürüş modunda da aracın kontrolü tam olarak sürücüde değildir. Siz aracın nereye gideceğine karar verirken; cihazınız aracın hızını ve frenleme sistemini kontrol etmektedir. Bu nedenle her ne kadar gelecekte sürücüsüz otomobillere sahip olma fikri heyecan verici olsa da cep telefonu ile yönetilebilen otomobillerin diğer sürücüsüz otomobiller gibi güvenli olup olmadığı konusunda hala endişeler var. Örneğin telefon ile araç arasındaki bağlantı sorunlarından dolayı oluşabilecek kazalar veya telefonunuzun hacklenmesi gibi sorunlar olabilir ve henüz bu sorunların nasıl engellenebileceğine dair bir çözüm üretilmedi.

Aracın güvenliği konusundaki sorunlar çözüme kavuşsa bile, bazı noktalarda sürücüler aracın kontrolünü tamamen ele almak isteyeceklerdir. Bu durumlarda da aracın kontrolünü cep telefonu ile sağlamaya çalışmak hakimiyet ve/veya güvenlik sorunlarına sebep olabilir. Tüm bu nedenlerden dolayı bu teknolojinin yakın zamanda hayata geçirilmesi pek mümkün görünmüyor.

Gelecekte teknolojinin ne getireceğini tahmin etmek oldukça güç. Ünlü Amerikan firması diğer patentlerde de olduğu gibi bu patentini uygulamaya geçirmeyebilir ve bu yenilik sadece bir tasarı olarak kalabilir. Ancak sonuç ne olursa olsun bu tür yeniliklerle karşılaştıkça geleceğin hepimiz için heyecan verici olduğu ve merak uyandırdığı da aşikâr.

Biz Borlease Grup Şirketler olarak, sizlere uzun dönem araç kiralamakurumsal araç kiralama ve bireysel araç kiralama konusunda en iyi hizmeti verebilmek adına teknolojik gelişmeleri yakından takip ediyoruz.