Geçiş Üstünlüğü ve Geçiş Hakkı Arasındaki Farklar!

  • 29 Ocak 2022

Geçiş Üstünlüğü ve Geçiş Hakkı Arasındaki Farklar!

Geçiş Üstünlüğü ve Geçiş Hakkı Arasındaki Farklar!

Araç trafiğinin sağlıklı ilerlemesi ve kaza oranının azalması için belirli araçların geçiş üstünlüğü bulunmaktadır. Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bazı araçlara geçiş üstünlüğü sağlanmıştır. Sürücü belgesi alırken kurslarda ve kitaplarda detaylı olarak anlatılır fakat araç sahipleri kimi zaman bu durumu pek önemsemezler. Her araca verilmeyen geçiş üstünlüğü, can ve mal kaybını azaltarak trafiğin düzene girmesi için belirli araçlara verilir. Geçiş üstünlüğü ve geçiş hakkı benzer gibi gözükse de aralarında bazı farklar da vardır. Bu yazımızda geçiş üstünlüğü sağlanan araçlar ile geçiş üstünlüğü ve geçiş hakkı arasındaki farkları yakından inceleyeceğiz.

 

İlginizi Çekebilir:Araçlarda Opsiyonel Ne Demek? Araçlarda Opsiyonel Donanım Ne Anlama Gelir?

 

Geçiş Üstünlüğü Nedir?

Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından bazı araçlara verilen geçiş üstünlüğü, belirli araçların can ve mal güvenliğini tehlikeye sokmadan trafik kısıtlama ve yasaklarına bağlı olmamalarına denir. Hasta, yaralı ve kaza yapan kişilere ulaşmak için giden araçlar, sanık ve suçlulara giden kolluk kuvvetlerinin araçlarının geçiş üstünlüğü bulunur. Özellikle büyük şehirlerde artan trafikten dolayı geçiş üstünlüğü olan araçlar gerekli yerlere kolayca gidememektedirler. Taşıt sayısının çok olması ve kullanıcıların dikkatsizliği can ve mal kayıplarına neden olabilmektedir.

Geçiş üstü olan araçlarda siren, tepe lambası ve yan aynadan net olarak gözüken yazılar, bulunur. Yol vermek için aracın sesini duyarsınız, acil durumda olduklarını görebilirsiniz. Seyir halindeyken geçiş üstünlüğü olan araçlar arkanızdan gelirse yan aynadan net olarak o aracın ne olduğunu görerek yol verebilirsiniz.

Geçiş Üstünlüğü Olan Araçlar Hangileridir?

Geçiş üstünlüğü bulunan araçlarda çakarlar bulunur. Geçiş üstünlüğü olmamasına rağmen çakar takan araçlar ve araç sahipleri için yasal işlem başlatılır. Çakar takan araç sahiplerinin durdurulduğu haberlerini hepimiz görmüşüzdür. Bu yüzden geçiş üstünlüğü olan araçlara yakından bakalım;

  • Acil hastalara ya da yaralı kişileri taşıyan ilk ve acil yardım ekibi aracı olan ambulans ve özel araçlarda,
  • Kazaların yaşandığı olay yerine giden, suçlu ve sanık takibi yapan polis, zabıta ve memur araçlarında,
  • İtfaiye ve orman yangınlarına müdahale eden araçlarda,
  • Afet ve acil durumlarda görev yapan araçlarda,
  • Kar ve buzlanma gibi durumlarda kullanılan araçlarda,
  • Korunan araçlar ve takip araçları geçiş üstünlüğü olan araçlardır.

Acil durumlarda kullanılan itfaiye, ambulans, polis araçları gibi geçiş üstünlüğü bulunan araçlar, can ve mal güvenliği için oldukça önemlidir. Kan kaybeden hastanın zamanında hastaneye yetişmesi, küçük yangınların büyümemesi, suçlu bir kişinin yakalanması gibi hayati sebeplerden dolayı bu araçlara Emniyet Genel Müdürlüğü tarafından geçiş üstünlüğü verilir. 

Geçiş Üstünlüğü ve Geçiş Hakkı Arasındaki Farklar!

Geçiş üstünlüğü olan araçlar zorunlu olmadıkça üstünlük haklarını kullanmaları yasaktır. Yolcuların ve diğer araçların güvenliğine dikkat etmeleri gerekir. Trafikte araçların rahatça ilerleyebilmesi için bazı noktalarda araçların geçiş hakkı vardır. Birbirine karıştırılan iki kavram olan geçiş üstünlüğü ve geçiş hakkı arasındaki farklar aşağıdaki gibidir:

  • Geçiş hakkı araçların, yayaların diğer araçlara veya yayalara yolu kullanma sırasında önceliğine verilen isimdir. Kavşakta ve dönüş esnasında olan araçların geçiş önceliği bulunmaktadır. Geçiş üstünlüğü ise bir önceki başlıkta belirttiğimiz listedeki araçların acil durumlardaki geçme üstünlüğüdür.
  • Trafik kurallarında da belirtilen geçiş hakkı, trafikteki araçların can ve mal güvenliği için oldukça önem arz eder. Geçiş üstünlüğü bulunan araçlardan sonra sırasıyla geçiş hakkına sahip olan araçlar, tramvay, otomobil, minibüs, kamyonet, otobüs, kamyon, arazi taşıtı, lastik tekerlekti traktör, iş makineleri ve motorsuz taşıtlardır.

Geçiş üstünlüğü sağlanan araçlar ve geçiş üstünlüğü hakkında merak edilenleri bu yazımızda ele aldık. Trafikte can ve mal kaybına neden olmamak için araçların geçiş üstünlüğüne dikkat etmelisiniz. Araçlar ve kurallar hakkında daha fazla bilgi almak için web sitemizi inceleyebilirsiniz.