Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

  • 19 Mart 2022

Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

Bir araçtaki yaygın ve sinir bozucu sorunlardan birisi motorunda yağ kaçağı olmasıdır. Motor yağı, aracınızdaki hareketli parçaların sürtünmesini ve aşınmasını önleyerek sıcaklığın en aza inmesini sağlayan bir sıvıdır. Peki motorda yağ kaçağı neden olur? 

Aracınızın motor yağında azalma söz konusu ise bu durum, motorda yağ kaçağının olduğuna veya yağ yakma sorununa işaret eder. Motorda yağ kaçağının oluşmasının en temel nedeni aracın yeteri kadar bakımlı olmamasıdır. Motor yağı ve filtreleri değiştirerek bakım yaptırdığınızda aracınızın ilerlemesine yardımcı olabilirsiniz ancak bu bakım süreci yeterli değildir. Motorda yağ kaçağı birçok nedenden dolayı olabilir. 

Kullandığınız araba yüksek devire çıktığında basınç sebebi ile motordaki contası zayıf bölgeden yağ kaçağı meydana gelir. Değişim sürecinde kaliteli conta seçmeniz oldukça önemlidir. Ufak yağ sızıntıları kapsamlı bir tamir süreci gerektirme ancak aksi bir durumda, araç için kapsamlı bir tamir süreci oldukça önemlidir. Borlease ekibi olarak yazımızda, motorda yağ kaçağı nasıl oluşur, giderilmezse ne olur ve yağ kaçağı nasıl önlenir gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Motorda Yağ Kaçağı Nasıl Oluşur?

Arabada yağ kaçağı oluşumunun nedenleri birçok sebepten dolayı olabilir. Bu nedenler aynı zamanda hasarın büyüklüğüne göre de çeşitlilik göstermektedir. Motorda yağ kaçağı görülmesinin sebepleri arasında hasarlı yağ filtresi de yer alabilir.

Zamanla yıpranmış yağ filtresi bazı durumlarda yap sızıntısına neden olur. Bu nedenle bakım sürecinde, yağ filtresinin kaliteli, düzgün takılmış ve hasar almamış olmasına dikkat edilmesi gerekir. Ayrıca, her yağ değişim döneminde yağ filtresinin de değiştirilmesi oldukça önemli bir kriterdir.

Yağ tahliye tıpası da motor yağında sızıntıya neden olabilir. Aracın altına yakın konumda bulunan yağ tahliye tıpası, aracın alttan sert darbe alması gibi bir durumda yağ kaçağına veya sızıntıya sebep olabilir. Motor silindirlerinin üzerinde bulunan valf kapakları ise yağın sızmasını önleyen parçalardır. Bu kapaklar, bir süre sonra aşınabilir ve bu durum yağ sızıntısına neden olur. Kısacası yağ sızıntısına sebep olabilecek başka bir sebep ise valf kapaklarının yıpranan contası olabilir.

Motorda yağ kaçağı varsa bu araç ile uzun yolculuğa çıkmamanız gerekir. Yağ kaçağını göz ardı etmek, kaçağın diğer tüm motor bileşenlerine bulaşmasına ve araçta geri dönüşü olmayan çeşitli problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle motor yağ kaçağı tamiri sürecinin aksatılmaması ve bir an önce sürecin başlatılması oldukça önemlidir.

Yağ kaçağının nedeni ufak bir conta değişimi veya benzeri kolaylıkta bir durum ise araç sahibi veya sürücü tarafından onarım sağlanır. Bunun yanı sıra motor yağı ile ilgili problemlerde genellikle vakit kaybetmeden yetkili bir servise başvurmak her zaman en doğrusudur. 

Öneri İçerik: Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Yağ Kaçağı Giderilmezse Ne Olur?

Aracınızın güvenli ve sağlıklı olmasını sağlayan birçok parça ve sıvı türü bulunmaktadır. Bunların başında motor gelmektedir. Ayrıca motorun ve motor ile temas halinde olan parçaların korunmasını sağlayan en önemli sıvı da motor yağıdır. Motor yağı, motorun yapısında bulunan birçok bileşenin sağlıklı bir şekilde işleyişini sağlamaktadır. Bu nedenle aracınızın motor bakımı kadar motor yağı kontrolü de oldukça önemlidir.

Motor yağ kaçağı hem motorda hem de başka parçalarda meydana gelen problemleri belirtir.

Motorda yağ kaçağı basit bir conta gevşemesinde olabileceği gibi motorda, şanzımanda veya radyatörde oluşan bir sorunda sebebiyle de olabilir.

Yağ kaçağının çözümlenmemesi büyük problemlerin oluşmasına neden olabilir. Bu nedenle aracınızda yağ kaçağı olduğunu fark ettiğinizde bir teknik servise başvurmanız ve bu süre çte de aracınızı uzun mesafeli yolculuklarda kullanmamanız oldukça önemlidir.

Öneri İçerik: Araçlarda Yakıt Tasarrufu Nasıl Sağlanır?

Yağ Kaçağı Nasıl Önlenir?

Aracınız fazla yağ yaktığını anlamayabilir ve motoru düşük yağ seviyesi ile çalıştırabilirsiniz. Bu durum ise motordaki baskıyı artırır ve motorun ömrünün kısalmasına neden olur. Aracınızdaki yağ kaçağı, aracınızın mekanizmasını oluşturan parçalarında yıpranmasına, aşınmasına ve çeşitli problemlerin oluşmasına neden olur. Ayrıca bu durum, yağ kaçağını önlemekle görevli olan keçelerin eskimesine neden olur.

Aracınızın yağ değişimlerini düzenli yaptırmanız size hem sağlam bir motor kazandıracak hem de yüksek maliyetli onarımlardan sizi ve aracınızı kurtaracaktır. Bu sorunun çözümü için hastalıklı araçtaki problemin tam anlamıyla anlaşılması gerekir.

Araç, birçok farklı yerden yağ kaçırıyor olabilir. Yağ kaçağı tamamen yayılmış ve kaçağın olduğu bölge tespit edilemiyorsa bölge tamamen temizlenmelidir. Sonrasında ise otomobil yağ kaçağı durumuna göre bir süre kullanılarak yeniden kontrol edilmelidir. Yağ kaçağı bölgesi tespit edildiğinde gerekli işlemler uygulanır. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, motorda yağ kaçağı neden olur, nasıl giderilir, nasıl oluşur gibi çeşitli konular hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, çeşitli onarım süreçleri ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.