A2 Ehliyet Nedir ve Kaç CC Motor Kullanabilir?

A2 Ehliyet Nedir ve Kaç CC Motor Kullanabilir?
  • 26 Temmuz 2023

A2 Ehliyet Nedir ve Kaç CC Motor Kullanabilir?

A2 Ehliyet Nedir ve Kaç CC Motor Kullanabilir?

A2 ehliyet, 2016 yılından itibaren kendi içerisinde farklı sınıflara ayrılmıştır. Sürücü kurslarından alınabilen A2 ehliyet motosikletlerin kullanılmasını sağlamaktadır. Trafiğe çıkacak sürücülerin motosikletin motor hacmine uygun ehliyeti alması zorunludur. Motorların sınıflandırılmasında silindir hacmi, motor gücü ve ağırlık gibi özellikler belirleyici bir etmendir. Motosiklet ehliyetleri A-A1-A2 olarak üç gruba ayrılırken A2 ehliyet nedir ve kaç CC motor kullanabilir, detaylı olarak yakından inceleyelim.

A Sınıfı Ehliyet Nedir, Çeşitleri Nelerdir? 

A sınıfı ehliyet çeşitleri, 2 tekerlekli taşıtları kullanan sürücüler için gereklidir. A sınıfı ehliyetler, motor gücüne, silindir hacmine ve araç ağırlığına göre kendi içerisinde A-A1-A2 ve M olarak ayrılmaktadır. 2016 yılı öncesinde sürücü kursundan A2 ehliyeti alan sürücü, tüm motosiklet sınıfındaki araçları kullanabiliyordu. 2023 yılı için A sınıfı ehliyetler ayrı ayrı alınmaktadır ve sadece en yüksek ehliyet derecisi olan A ehliyetini alan sürücüler tüm motosiklet araçları kullanabilmektedir. 

A1 Sınıfı Ehliyet 

A1 sınıfı ehliyet, motor hacmi olarak A ve A2 sınıfı altındaki araçları kullanabilmektedir. A grup ehliyetler içerisinde en düşük ehliyet derecesi olarak bilinen A1 ehliyeti, motor hacmi maksimum 125 CC olan motosiklet sınıfı aracı kullanabilmektedir. M ehliyeti ise B sınıfı ehliyetlerde olduğu gibi A1 ehliyetini alan sürücülere de verilmektedir.

A2 Sınıfı Ehliyet

A2 sınıfı ehliyet, A ile A1 sınıfı arasındaki araçları kullanabilmektedir. A sınıfı sürücü ehliyeti tüm motosiklet sınıflarını kullanabilse de A2 ehliyeti, 125 CC ile 599 CC arasındaki araçları kullanabilmektedir. A2 ehliyetini alan sürücüler A1 ve M ehliyetlerine de sahip olmaktadır. 600 CC motorların ruhsatlarında 599 CC yazdığı için A2 ehliyeti bu tip motosikletleri kullanabilmektedir. Sürücü 600 CC üzerindeki araçları kullanmak isterse A ehliyetini alması gerekmektedir.


İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: B Sınıfı Ehliyet İle Hangi Araçlar Kullanılabilir?

A2 Ehliyet Kaç CC Motor Kullanır?

A2 ehliyeti, A sınıfı ehliyetler arasında A’dan sonra en yüksek ehliyet derecesine sahiptir. A1 ehliyeti, 16 yaşını dolduran kişiler tarafından alınabilirken A2 için 18 yaş şartı aranmaktadır. A2 sürücü belgesi alan sürücüler, en düşük motor hacmine sahip 50 CC motorlardan 600 CC motor hacmine sahip motorlara kadar kullanabilmektedir. Buna göre, A1 ehliyetinden farklı olarak 150 CC, 200 CC, 250 CC, 300 CC, 450 CC, 500 CC ve 550 CC araçları kullanmak isteyen sürücüler A2 ehliyeti almalıdır.

A2 Ehliyet Fiyatları

A2 ehliyet fiyatları, bulunduğunuz şehre ve sürücü kursuna göre değişiklik göstermektedir. A2 ehliyet fiyatları içerisinde, direksiyon eğitimi, ilk yardım ve trafik kursları dahildir. Sürücü kursuyla anlaştığınızda kurslara katılım sağladıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığı tarafından düzenlenen yazılı sınava tabii olursunuz. Yazılı sınavda başarılı olan kursiyerler direksiyon eğitimi alır ve sürücü komisyonuyla birlikte sınava girerler. Direksiyon sınavından da geçen kursiyerler dosyalarını sürücü kursundan alarak ehliyetlerini kısa sürede alabilirler. Kurs ücretinin yanı sıra ehliyeti çıkarırken İnteraktif Vergi Dairesi’ne ehliyet harcını ödemeniz gerekmektedir. A, A1 ve A2 sürücü belgesi için ehliyet harçları farklıdır. 

A2 Ehliyet Kaç Yaşında Alınır?

A sınıfı ehliyet türleri sınıflarına göre farklı yaşlarda alınmaktadır. A1 ehliyeti için ehliyet alma yaşı 16’iken A2 ehliyeti için ehliyet alma yaşı 18 olarak belirlenmiştir. 18 yaşını dolduran adaylar gerekli koşulları karşılıyorsa A2 ehliyeti alabilir. Ehliyet almak isteyen adaylar kimlik fotokopisi ve sağlık raporuyla sürücü kurslarına kayıt yaptırabilir.

A2 Ehliyet Alma Şartları Nelerdir?

Trafikte 600 CC’ye kadar olan motorları kullanabilmek için sürücülerin A2 ehliyeti alması gerekir. A2 ehliyet alma şartları şu şekildedir;

  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • 18 yaşını doldurmuş olmak
  • En az ilkokul mezunu olduğunu kanıtlayan belge veya diploma
  • A2 ehliyet alabilir sağlık raporu (sağlık ocağı veya hastaneden alınabilir)
  • Sabıka kaydı belgesi 

A2 ehliyeti hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı olarak aktarmaya çalıştık. Trafik kuralları ve ehliyet sınavları hakkında daha fazla bilgiyi Borlease blog içeriklerinden ulaşabilirsiniz.