Kaskoda Muafiyet Nedir?

Kaskoda Muafiyet Nedir?
  • 12 Mayıs 2023

Kaskoda Muafiyet Nedir?

Kaskoda Muafiyet Nedir?

Kasko, aracı güvence altına almak amacıyla sigorta şirketleri tarafından yapılmaktadır. Kasko, olası bir kaza durumunda sürücünün kendi aracının hasarını karşılayan bir sigorta türüdür. Aracına kasko yaptırmayı düşünenlerin en çok merak ettiği sorulardan birisi de kaskoda muafiyet nedir, sorusudur. Kaskoda muafiyet, sigorta bedelinin belirli bir bölümünün sigortalı, kalan diğer bölümünün ise sigortacı tarafından karşılanması olarak tanımlanır. Kasko yaptıran sürücülere sunulan seçeneklerden bir tanesidir. Muafiyetli kasko hakkında bilmeniz gerekenleri yakından inceleyelim.

Muafiyetli Kasko Nasıl Uygulanır?

Kasko poliçelerinde yer alan muafiyetli kasko seçeneği, aracın hasar görme durumunda hasarın sigortalı tarafından mı yoksa sigorta şirketi tarafından karşılanacağını belirler. İki tarafın da ne kadar ödemesi gerektiği poliçede yer alan kasko muafiyet oranına göre belirlenir. Muafiyetli kasko türleri kendi içerisinde tenzili ve belirli bir bedel üzerinden muafiyet kaskosu olarak iki gruba ayrılmaktadır. 

Hasar ödemesi yapması gereken sigorta şirketleri, muafiyetli kasko poliçelerinde yer alan muafiyet oranını düştükten sonra kalan kısmı baz alarak ödeme yaparlar. Poliçede yer alan muafiyet oranı ise sigorta yaptıran kişi tarafından ödenir. Muafiyetli kasko, standart kasko türünden ayrılır ve diğer muafiyetsiz kasko türlerinden daha uygun fiyatlıdır. Muafiyetli kasko uygulamalarını yakından inceleyelim.

Tenzili Muafiyet Uygulaması

Tenzili muafiyet uygulaması, hasar durumunda belirlenen bir tutarın toplam hasardan indirilmesidir. Kasko poliçesinde belirlenen %1, %2 veya %3 oranlar, sigorta poliçesinden muaf tutulur. Poliçe hazırlanırken tenzili muafiyet tutarı %3 olarak belirlendiğinde; hasar durumunda sigorta bedelini %3 geçen kısımda sigorta şirketi geçmeyen durumda hasarı sigortalı karşılar.

Belirli Bir Bedel Üzerinden Muafiyet Uygulaması

Belirli bir bedel üzerinden muafiyet uygulaması, sabit bir orana ve sigorta bedeline bağlı olmadan sabit bir bedele bağlı olarak uygulanan muafiyet işlemidir. Hasar durumlarında hasarın kasko poliçesinde belirlenen tutarı geçip geçmediğine bakılır. Hasar bedeli, poliçede yer alan miktarın üzerindeyse ödemeyi sigorta şirketi, altındaysa sigortalı ödemeyi yapar.

Muafiyetli Kaskonun Avantajları Nelerdir?

Muafiyetli kasko, kasko poliçesinde sürücülere sunulan bir seçenektir. Araç sahipleri, standart kasko yerine muafiyetli kaskoyu tercih ederek avantaj sağlayabilirler. Muafiyetli kaskonun avantajları şu şekildedir; 

Muafiyetli kasko, standart kasko türüne göre daha uygun fiyatlıdır. Araç sahipleri yıllık maliyetleri düşürmek için muafiyetli kasko türünü tercih etmektedir.

Muafiyet oranları araç sahipleri tarafından ya da sabit oran şeklinde belirlenebilir. Muafiyet oranı ne kadar artarsa kasko prim fiyatları da o oranda azalmaktadır. Sürücüler kaza yapma riskine göre kendileri muafiyet oranını belirleyebilir. 

Prim oranının yükselmesi maliyetleri düşürür ve kasko poliçe kapsamı küçük hasarları karşılamaz. Bu durum dezavantaj gibi görünse de araç sahibinin küçük hasarlarda prosedürle uğraşmasına gerek kalmaz. 

Muafiyet oranının altında kalan küçük hasarlarda sürücüler, ödemelerini kendi yapar. Bu sayede kasko yenileme döneminde hasar görünmediği için hasarsızlık indirimden faydalanabilirler. Kasko poliçesinde mini hasar teminatı bulunuyorsa, küçük hasarları sigorta şirketi karşılar.

Muafiyetli Kaskoyu Kimler Tercih Edebilir?

Muafiyetli kasko seçeneğini değerlendirmek isteyen kullanıcıların dikkat etmesi gereken bazı noktalar bulunuyor. Muafiyetli kaskoyu kimler tercih edebilir; 

Araç, trafiğe çok sık çıkıyorsa kaza yapma olasılığı daha yüksektir. Aracına kasko sigortası yaptıran sürücüler, poliçede yer alan muafiyet oranının altında kalan hasarları kendileri karşılar. Bu sebeple muafiyet oranına ve aracın trafiğe çıkma sıklığına dikkat edilmelidir.

Muafiyetli kasko seçeneğinin avantajlarından faydalanmak isteyen kullanıcılar, bulundukları bölgenin trafik yoğunluğunu, aracın trafiğe çıkma sıklığını, kazaya karışma ihtimallerini değerlendirebilirler. 

Kaskoda muafiyet ve kaskoda muafiyet uygulamaları hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Borlease Araç Kiralama olarak, müşterilerimize sunduğumuz kiralık araç hizmetleri ve kiralık araç kasko muafiyetleri konusunda detaylı bilgi sahibi olmalarını amaçlıyoruz. Bu yüzden araç kiralamadan önce web sitemizi ziyaret edip araç kiralama hakkında birçok bilgiye sahip olabilirsiniz.