2024 Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası  

2024 Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası  
  • 9 Mayıs 2024

2024 Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası  

2024 Yayaya Yol Vermeme ve Yaya Geçidi Cezası  

Yaya geçidi cezaları, diğer tüm trafik ihlalleri cezaları gibi Emniyet Genel Müdürlüğü Trafik Başkanlığı tarafından yayımlanmaktadır. Bu kapsamda ise farklı pek çok trafik ihlali idari para cezası, sürücüler için ceza puanı, trafikten men, araç kullanmaktan men gibi cezalar ile sonuçlanabilir.

Yaya geçidi cezası da bu cezalardan biridir. Bu nedenle farklı ihlallere bağlı olarak farklı idari para cezaları uygulanmaktadır. Yayalara yol vermeme cezası, yaya geçidine park cezası, yaya yolunda durma gibi birçok ihlaldeki idari para cezaları her yıl yeniden düzenlendiği için değişiklik göstermektedir. Bu kapsamda ise 2024 yayaya yol vermeme cezası ve yaya geçidi cezası tutarları merak konusudur.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, 2024 yılı yayalara ve sürücülere uygulanan yaya geçidi cezaları ve 74/b Trafik Cezası hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaşacağız.

2024 Yılı Yayalara ve Sürücülere Uygulanan Yaya Geçidi Cezaları

Yaya geçidini kapsayan farklı idari para cezaları bulunmaktadır. Bunlar ihlal konusuna göre sürücülere ya da yayalara uygulanan cezalardır. 2024 yaya geçidi cezaları ile birleştirilen diğer ihlaller, detaylarıyla aşağıdaki gibidir: 

  • Kavşaklara yaklaşırken, dönemeçlere girerken, yaya geçitlerine, hemzemin geçitlere, tünellere, dar köprü ve menfezlere yaklaşırken, yapım veya onarım alanlarına girerken aracın hızını azaltmamak 690 TL para cezası ile sonuçlanır.
  • Yüz metreye kadar mesafede yaya geçidi veya kavşak bulunduğu halde yayaların, karşı tarafa geçmek için taşıt yolunun yaya ve okul geçidi veya kavşak giriş çıkışları dışında herhangi bir yerini kullanmaları 690 TL para cezası ile sonuçlanır.
  • Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş kavşak giriş ve çıkışlarına yaklaşırken yavaşlamamak ve buradan geçmek üzere olan yayalara ilk geçiş hakkını vermemenin cezası 3.135 TL’dir.
  • Yaya ve okul geçitlerinin bulunduğu yerlerdeki geçitlerde yayalar için ışıklı işaret olduğu halde yayalar bu işaretlere uymadığında 690 TL para cezasına tabi tutulmaktadır.

Tüm bu cezalar erken ödendiğinde %25 indirim uygulanmaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: 2024 Yılı Trafik Cezaları

2024 Yılı Diğer Yaya Yolları Cezaları

  • Karayolu yapısı üzerine, araç veya yaya trafiğini zorlaştıracak, tehlikeye sokacak veya engel oluşturacak, trafik işaretlerinin görülmelerini engelleyecek şekilde bir şey, dökmek veya bırakmak 3.135 TL idari para cezası ile sonuçlanmaktadır.
  • Sağa ve sola dönüşlerde sürücülerin, kurallara uygun olarak geçiş yapan yayalara ilk geçiş hakkını vermemesinin cezası 690 TL’dir.
  • Taşıt yolu üzerinde yaya ve okul geçitleri ile diğer geçitlerde duraklamanın para cezası 690 TL’dir.
  • Yaya geçidine park etme cezası 2024'te 690 TL'dir.
  • Bisiklet, elektrikli scooter, motorlu bisiklet ve motosikletleri yayaların kullanmasına ayrılmış alanlarda kullanmanın cezası 1.506 TL’dir.
  • Taşıt yolu bitişiğinde veya yakınında yaya yolu bulunduğu halde yayaların bisiklet yolunda veya taşıt yolunda yürümesinin cezası 690 TL'dir.
  • Bir yetkili veya görevli yönetiminde düzenli şekilde taşıt yolunda yürüyen yayaların, gece ve gündüz görüşün az olduğu hallerde çarpmayı önleyici uyarıcı tedbirleri almadan ve tek sıra halinde yürümemeleri 690 TL idari para cezası ile sonuçlanmaktadır.
  • Yayaların yürümesine ayrılmış kısımların kullanılmasının mümkün olmadığı veya bulunmadığı durumlarda, yayaların taşıt yolunun kenara yakın olan kısmı dışında yürümeleri 690 TL’lik ceza ile sonuçlanır.
  • Yaya yollarında, geçitlerde veya zorunlu durumlarda; taşıt yolu üzerinde bulunan yayaların trafiği engelleyecek veya tehlikeye düşürecek şekilde davranışlarda bulunmaları 690 TL idari para cezası ile sonuçlanır.

Tüm bu cezalar erken ödendiğinde %25 indirim uygulanmaktadır.

Yaya Geçidinden Geçmenin Cezası Ne Kadar?    

Yaya geçidinden karşıdan karşıya geçen yayaya yol vermemek, en sık yapılan kural ihlallerindendir. 2024 senesinde yayaya yol vermemenin cezası ise 3.135 TL’dir. Bu cezanın da erken ödenme durumunda %25 oranında indirimi mevcuttur.

Yaya Geçidinde Durmak Zorunlu mu?    

Yaya geçidi, sinyalizasyonlu yaya geçidi ve sinyalizasyonsuz yaya geçidi olmak üzere ikiye ayrılır. Sinyalizasyonlu yaya geçitlerinde yayalar da araç sürücüleri de trafik ışıklarına uymak zorundadır. Ancak, yaya geçidinde herhangi bir sinyalizasyon bulunmuyorsa araç sürücüleri de durarak ya da yavaşlayarak yayaya geçiş hakkı sunmalıdır.

Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan ancak trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken araçların yavaşlaması gerekir. Aksi taktirde sürücü olarak yaya geçidi ihlali yapmış olursunuz ve cezai bir işleme tabi tutulursunuz. Bu ihlalin maddesi 74/B Trafik Cezası’dır. 2024’te ilgili ihlalin para cezası ise 3.135 TL’dir. Bu cezanın da erken ödenme durumunda %25 oranında indirimi bulunmaktadır.

Yaya Geçidinden Geçmenin Cezası Ne Kadar?    

Görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken yavaşlamamak ve burada geçmek isteyen yayalara durarak ilk geçiş hakkını vermemek 3.135 TL tutarındadır.  

Yaya Geçidi Cezası Maddesi Hangisidir? 

Sürücüler için yaya geçidi cezası ile ilgili öne çıkan madde 74/B Trafik Cezası’dır. Bu madde, görevli bir kişi veya ışıklı trafik işareti bulunmayan, trafik işareti veya levhalarıyla belirlenmiş yaya veya okul geçitlerine yaklaşırken sürücünün yavaşlamasını kapsar.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, 2024 yayaya yol vermeme ve yaya geçidi cezası hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de can sağlığını korumak ve trafik kurallarının ihlal etmemek için yayalara yol vermeli ve trafik kurallarına uymalısınız. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.