Ticari Araç Nedir? Hafif Ticari Araç ile Farkları

  • 15 Mayıs 2022

Ticari Araç Nedir? Hafif Ticari Araç ile Farkları

Ticari Araç Nedir? Hafif Ticari Araç ile Farkları

Büyük firmaları, çeşitli araçlara ihtiyaç duyarlar. Bu araç türlerinden birisi de ticari araçlardır. Ticari araç nedir sorusuna cevap verecek olursak; insan veya yük taşıyabilecek kapasitedeki araçlar olarak tanımlayabiliriz. Artan araç fiyatları ve vergiler nedeniyle filo kiralama firmaları artış göstermiştir. Bu durum ticari araç kiralama hizmeti veren firmalar için de geçerlidir. 

Ticari araçlar ticarette kullanıldığı için vergisi, binek araçlara göre daha yüksektir. Ticari araçların her yıl muayenesinin yapılması gerekir. Binek araçlarda ise bu durum 2 senede bir şeklindedir. 

Borlease ekibi olarak bu yazımızda, ticari araç nedir ve hafif ticari araç ile farkları konusunu detaylı bir şekilde sizlerle paylaşacağız.

Ticari Aracın Özellikleri Nelerdir?

Ticari araçlar ticaret amacı ile firmalar tarafından kullanılan, yük, eşya veya insan taşımak için kullanılan araçlardır. Beş kişilik oturma alanı bulunan modellerde dahi arka kısımda yük taşımaya yarayan kapalı ya da açık kasaları mevcuttur.

Tasarım anlamında farklı olmalarının yanı sıra ticari araçlar ruhsat ve trafik kuralları konusunda da binek araçlardan farklıdır. Ticari araçların bilmeniz gereken özellikleri aşağıdaki gibidir: 

  • Ticari amaçlı kullanılacak araçların ruhsatları farklı şekilde düzenlenir. Aksi bir durumda ise cezai yaptırımı söz konusudur.
  • Ticari araçların her yıl muayene ettirilmesi gerekir. Binek araçlarda ise bu işlem 2 yılda bir yapılmalıdır.
  • Ticari araçların yıllık vergi oranları binek araç vergi oranlarına göre daha düşüktür.
  • Otoyol, çevre yolu ya da şehir içi kullanımda hız sınırları binek araçlara göre daha düşüktür.
  • Ticari araç kullanan kişinin alkol kullanımı 0 olması zorunludur. 0.15 gibi küçük bir promil yüksekliğinde dahi ceza kesilir.
  • Ticari amaçlı kullanılırken yük taşınacağından lastik seçimine dikkat edilmelidir. 
  • Tüm otoyol, çevre yolu ve köprü gibi geçiş ücreti uygulanan yerlerde ticari araçlar için belirlenen ücretler daha fazladır.
  • Bazı yollarda geçiş hakları bulunmamaktadır. 

Tüm bu koşulları göz önünde bulundurarak ticari bir araç satın almak yerine kiralamanın daha avantajlı olduğunu söyleyebiliriz. Ticari araç nedir konusundan sonra en çok merak edilen konulardan birisi de hafif ticari araç nedir konusudur. Peki, hafif ticari araç nedir?

Hafif Ticari Araç Nedir?

Hafif ticari araç, Avrupa Birliği’ne göre brüt ağırlığı 3.5 tonun altında olan ve ticari araç kategorisinde yer alan taşıtlar olarak tanımlayabiliriz. 

Otomotiv sektöründe öncü olan araç markalarının hafif ticari araç kategorisinde pek çok aracı bulunduğunu söyleyebiliriz. Kamyonet, panelvan, minivan ve minibüs gibi araçlar da hafif ticari araç sınıfında yer almaktadır. Peki, hafif ticari araçların özellikler nelerdir? Hafif ticari araçların özellikleri aşağıdaki gibidir:

1.Ticari Araç Ruhsatına sahiptir. 

Ülkemizde kullanılan hafif ticari araçlar, araç ruhsatına sahiptir. Ticari araç ruhsatı, aracın ticari amaçlarla kullanılabileceğine dair resmi bir belgedir. 

2.Düşük hız sınırına sahiptir.

Ticari araçların daha çok yük taşımacılığında kullanılması bu özelliklerinin en temel sebeplerinden biridir.  

3.Hafif ticari araçların vergi oranı daha düşüktür.

Ticari araç türü olarak sınıflandırılan hafif ticari araçlar, daha düşük bir vergi oranına sahiptir. 

4.Hafif ticari araçların muayenesi her yıl tekrarlanmaktadır.

Araç muayenesi, aracın trafiğe çıkmasında diğer sürücülerin hayatını tehlikeye atacak herhangi bir durumun söz konusu olup olmadığını anlamımız için oldukça önemlidir. Binek araçlarda bu muayene 2 senede bir yapılırken ticari araçlarda bu muayene her sene yapılmalıdır.

5.Hafif ticari araçlar geniş iç hacme sahiptir.

Genellikle taşımacılık firmaları tarafından tercih edilen hafif ticari araçların iç hacmi, diğer araçlara göre oldukça geniştir. 

6.Hafif ticari araçların tüm yollarda geçiş hakkı bulunmamaktadır.

Ticari amaçla kullanılan hafif ticari araçların birçok yolda geçiş hakkı bulunmamaktadır. Bununla birlikte bu araç sınıfında yer alan taşıtların, otoyol ve köprü gibi yollarda ödemiş olduğu geçiş ücreti de diğer araçlara göre daha fazladır.

Ticari Araç ile Hafif Ticari Araç Arasındaki Farklar

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi ticari araç nedir konusundan sonra en çok merak edilen diğer konu da hafif ticari araç nedir konusudur. Bu iki araç türü genellikle birbirine karıştırılır.  Bu araçların birbirinden farkı bulunur. Bu temel fark ise ticari araçlar daha ağır eşya ve yükleri taşıyabilme özelliğine sahiptir. Bunun yanı sıra hafif ticari araçlar ise Avrupa Birliği’ne göre brüt ağırlığı 3.5 tonun altında olan eşya ve malları taşıyabilir. Bu fark dışında her iki araç türünün de sahip olması gereken özellik ve kriterler birbiri ile aynıdır. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, ticari araç nedir ve ticari araç ile hafif ticari araç arasındaki farklar konusunu ele aldık. Araç bakımı, araç kiralama hizmetleri hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.