Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?
  • 10 Ağustos 2023

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

Araç Motor Suyu Neden Eksilir?

Araba neden su eksiltir, araç sürücüleri tarafından merak edilmektedir. Otomobillerde suyun sürekli olarak eksilmesi, araçta bir sorun olduğuna bir işarettir. Araç motorunda oluşan hasar, parçaların aşınması veya eskimesi sonucunda araç suyu kısa sürede tükeniyorsa sorunun çözülmesi gerekir. Araç motor suyu neden eksilir, sorusuna detaylı olarak yazımızın devamında yanıtlar vereceğiz. 

Araçlarda Motor Suyu Eksilmesi Ne Anlama Geliyor?

Araba neden su eksiltir, sorusunun farklı nedenleri olabilir. Bunu tespit etmek ve çözüm üretmek oldukça kolaydır. Araç motorunun farklı bölümlerini kontrol ederek suyun eksilme nedenini bulabilirsiniz. İlk olarak radyatör kapağındaki conta, suyun erken eksilmesine neden olabilir. 

Radyatörü kontrol ederken contayı da kontrol etmelisiniz. Üst kapak contası eskimiş veya gevşemiş olabilir. Sorunu bulduktan sonra contayı yerine sabitleyebilir veya değiştirebilirsiniz. Motor suyu eksilmesi böyle sebeplerden kaynaklanıyorsa kısa sürede çözüm bulabilirsiniz. Suyun eksilme nedenleri su hortumundaki, peteklerdeki veya su deposundaki çatlaklar da olabilir. Motor sıcakken bunun kontrolü servisler tarafından kolayca yapılabilir. Motor sıcak olduğu için dikkatli olmalısınız. 

Motorun Suyunun Eksiltmesinin Nedenleri Nelerdir?

Motor suyu eksilme nedenlerini detaylı olarak açıklamaya çalıştık. Araçta bir sorun varsa bunun tespitini yapmak ve çözmek gerekir. Motor suyunun eksilmesinin nedenlerini şu şekilde listeleyebiliriz.

  • Radyatör borularında delik veya çatlak olabilir.
  • Su deposunda veya peteklerde çatlak olabilir.
  • Radyatör su kaçırıyor olabilir.
  • Radyatör bağlantıları eskimiş veya üst kapağı yanmış olabilir.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Motorda Yağ Kaçağı Neden Olur?

arac-motor-suyu

Motorun Su Eksilttiğini Nasıl Anlaşılır?

Aracınız kısa sürede çok fazla su tüketiyorsa aracınızı bakıma götürmelisiniz. Kendiniz bu sorunları tespit edebilir ve çözüm bulabilirsiniz. Fakat kesin çözüm bulmak için en yakın yetkili servise aracınızı götürebilirsiniz. Suyun eksildiğini anlamak için aracınızı çalıştırıp gaz verin. Bu sürede aracınızda su eksiliyorsa radyatörde su kaçağı vardır. Eksilen su aracın içerisine akıyorsa sorun peteklerden kaynaklı olabilir. Su eksilmesine çözüm bulmadığınızda araç motoruna zarar verebilirsiniz.

Motor Suyu Azalırsa Ne Yapmalı?

Motor suyu araç çalışırken eksilmez. Bir sızıntı veya herhangi bir sebepten suda azalma oluyorsa bakıma götürmeniz gerekir. Aracın motoru ve radyatörü sağlıklı çalışıyorsa buharlaşma en az seviyededir. Aracınız normalden fazla su tüketiyorsa oto servise götürüp kontrol ettirmeniz gerekir. Aksi takdirde su eksikliğinden motorun parçaları zarar görebilir. Sonradan oluşabilecek maliyetleri ortadan kaldırmak ve sürüş güvenliğini sağlamak için aracınızın kontrollerini araç bakım servisinde yaptırmalısınız.  

Motor Suyuna Normal Su Konur Mu?

Motor suyu azalmasa bile belirli sürelerde değiştirilmesi gerekir. Tüm motorlu taşıtlarda motor suyu bulunmaktadır. Motor suyuna normal su konur mu? Sorusuna yanıt verelim. 

Araçlarda motor suyu %50 oranında su ve %50 oranında antifriz içermelidir. Normal su, çeşme suyu olmamalı ve düşük kireç oranına sahip olmalıdır. Oto servislerinde periyodik bakım esnasında bu değişimi yaptırabilirsiniz. Motor suyu değişimi 10.000 kilometrede veya yılda bir kere yapılmalıdır.

Araba Motor Suyu Nasıl Konur?

Araba motor suyu koyarken dikkatli olmalısınız. Aracınız fazla su tüketiyorsa kontrollerini sağladıktan sonra yeni su koyarken suyun temiz ve kimyasal içermediğine emin olmalısınız. Araç suyu ekleme ve değiştirme işinden anlamıyorsanız mutlaka oto servisten yardım almalısınız. Aksi takdirde aracınıza bir zarar verebilirsiniz. 

Aracın var olan suyunu değiştirmek için radyatörün tahliye vanasını açarak suyu bir kaba aktarın. Valf değişimini bu işlemden sonra yapabilirsiniz. Valftan temiz su gelene kadar su doldurmaya devam etmelisiniz. Temiz su gelmeye başladıktan sonra tahliye vanasını kapatarak radyatördeki çizgiye kadar yarısı su diğer yarısı antifriz olan karışımı eklemeniz gerekir. Böylelikle araba motor suyu değişimi yapmış olursunuz.

Araç motor suyu neden eksilir? Su eksilmesi ne anlama geliyor, sorularına detaylı olarak yanıtlar vermeye çalıştık. Borlease ana sayfasına veya blog içeriklerine giderek araçlar hakkında merak ettiklerinizi öğrenebilirsiniz.