Araçlarınızın sağlıklı çalışabilmesi açısından bakımlarını zamanında yaptırmanız öneme sahiptir. Bunun yanı sıra sürücü ve yolcu sağlığı açısından araç periyodik bakımı oldukça önemlidir. Peki araç periyodik bakım nedir?
Araçlarda belli bir süre içerisinde eskimiş ve işlevini yerine getiremeyen parçaların kontrol edilmesi ve sonuca göre yenileri ile değiştirilmesi süreci araç periyodik bakımı olarak ifade edilir. Kısacası aracın belirli kontrollerinin yapılması işlemi, periyodik bakım olarak tanımlanır. Araç marka ve modeline göre belirlenen kilometrelerde periyodik bakım yapılması gerekir.
Borlease olarak bu yazımızda, araç periyodik bakımı nedir, önemi nedir ve ne sıklıkla yapılmalı gibi konular sizler ile paylaşacağız.
Periyodik Bakımın Önemi
Araç periyodik bakımı; motorlu araçların belirli dönemlerde kontrolü ve parça değiştirme işlemlerinin gerçekleştirilmesi işlemidir. Bu süreç, aracınızın performansı açısından oldukça önemlidir. Araçların periyodik bakımı, yılda bir kez yapılması gereken bir işlemdir. Bunun dışında periyodik bakımın zamanı aracın kullanım şartlarına ve kilometre değişim aralığına göre de farklılık gösterebilir. Periyodik bakımların zamanında yapılması oldukça önemlidir. Bunun nedeni ise aracın daha uzun ömürlü olması, yakıt tasarrufu etmesi ve daha güvenli bir şekilde çalışmasıdır.
Aracınıza yapılan periyodik bakımın amacı; aracın performansını en iyi şekilde korumak ve artırmaktır. İleride ciddi sorunlara neden olabilecek problemleri azaltmak, yapacağınız yolculukları güvenli hale getirmek, aracın kanun ve düzenlemelere uygun olarak çalışmasını sağlamak için de yine periyodik bakım gerekir.
Araç bakımı, periyodik bakım ve ağır bakım olmak üzere ikiye ayrılır. Periyodik bakım, aracınızın sorunsuz çalışması için filtre ve yağ gibi detaylı kontrolleri içerir. Ağır bakımlar ise daha çok fren, balata değişimi gibi ağır işçilik gerektiren işlemleri kapsar.
Aracınızdan iyi bir performansa sahip olması için periyodik bakımını aksatmadan yapmanız gerekir. Bunların yanı sıra periyodik bakımın aracınıza sağlayacağı faydalar ise aşağıdaki gibidir:
- Olası riskleri ortadan kaldırır
- Araç kullanımından sağlayacağınız performansı arttırır
- Daha güvenli bir sürüş sağlar
- Aracınızı daha uzun süre kullanmanıza olanak tanır
- Aracınızı satmaya karar verdiğinizde değeri düşmez
- Periyodik bakım ile çevreyi koruyabilirsiniz
Araç Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
Periyodik bakım aracın parçalarının işlevini korumasını sağlayan, gerekli olan ayarların yapılması ve olası problemler çıkarabilecek parçaların kontrol edilmesini kapsayan bir bakım sürecidir. Peki, periyodik bakım neleri kapsar?
Periyodik bakım kapsamında kontrol edilen parçalar aşağıdaki gibidir:
1.Motor Yağı Değişimi
Motorun ısısının düzenlenmesini sağlayan motor yağı, periyodik bakım sırasında mutlaka değiştirilir ve yenilenir.
2.Yağ Filtresi Değişimi
Motor içerisinde yağın temiz olması önemlidir. Bu nedenle de yağ çıkışında bulunan motor yağı filtresi periyodik bakımlarda kontrol edilir ve gerekirse değiştirilir.
3.Hava Filtresi Değişimi
Yanma odasına en ufak bir parçacığın dahi girmemesi için periyodik bakımlarda hava filtresi mutlaka değiştiriliyor.
4.Polen Filtresi Değişimi
Polen filtresi, klima sisteminin temiz çalışmasını ve sağlığa uygun şekilde havalandırma sağlar.
5.Yakıt Filtresi Değişimi
Yakıt içerisindeki kir ve parçacıkları temizlemek amacıyla kullanılan yakıt filtresi, periyodik bakımlarda kontrol edilerek değiştirilir.
6.Lastik Bakımı
Sorunlu ya da sorun çıkarabilecek lastikler, bakım sırasında düzeltilerek daha sağlıklı bir sürüş için hazır hale getirilir.
7.Akü Bakımı
Aracın çalışması için marş motoruna akım gönderen akü, periyodik bakım sürecinde kontrol edilir.
8.Ateşleme Bujisi Kontrolü
Aracın doğru çalışabilmesi için gerekli olan bujilerde periyodik bakımlarda kontrol edilir.
9.Fren Sistemi Kontrolü
Fren balataları, fren merkezi, fren hidroliği ve fren bağlantı hortumları da periyodik bakım sürecinde kontrol edilmektedir.
10.Far ve Aydınlatma Kontrolleri
Önemi tartışılmaz derecede büyük olan far ve aydınlatma sistemleri de periyodik bakım dahilinde kontrol edilmektedir.
11.Egzoz Sistemi Kontrolü
Bağlantı hattında herhangi bir paslanma ya da kaçağın olmaması, egzoz açısından önemlidir.
12.Süspansiyon Sistemi Kontrolü
Amortisör, rot başı ve rotiller de periyodik bakımlarda kontrol edilmelidir.
Periyodik bakım sürecinde özellikle yeni araçlarda yazılımla araçların eksikleri ve hasarları belirlenir. Ayrıca, silecek, klima, soğutma sıvısı gibi ek sıvılar da kontrol edilir.
Periyodik Bakım Ne Sıklıkla Yapılmalı?
Yukarıda da belirttiğimiz gibi her aracın periyodik bakım süreci modeline göre farklılık göstermektedir. Araçların bakım periyotları, üretici firmaların belirlediği zamanlarda (genellikle senede 1 defa) veya belirlediği periyotlarda (10.000/15.000 km, 20.000/30.000 km, 30.000/50.000km…) yapılmalıdır. Bu bakım periyotlarında gerekirse aracın sıvısı, filtresi, ayarları ve mekanik parçalarının bakımları, kontrolleri, ayarları ve değişimleri gibi gerekli süreçler tamamlanır.
Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, araç periyodik bakımı, periyodik bakımın önemi, periyodik bakımın kapsamı ve ne sıklıkla periyodik bakım yapılması gerekir gibi konuları sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ve araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.