Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır?

Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır?
  • 28 Temmuz 2023

Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır?

Araç Muayene Tarihi Nasıl Sorgulanır?

Araç muayene sorgulama, genellikle muayenesi yaklaşan araç sahipleri tarafından yapılmaktadır. Trafiğe çıkan motorlu taşıtların araç muayenesi ve zorunlu trafik sigortası yaptırılması zorunludur. Araç muayene tarihi nasıl sorgulanır, sorgulama tarihleri hakkında bilmeniz gerekenleri yazımızın devamında bulabilirsiniz. 

Araç Muayene Tarihi Sorgulama

Araç muayene tarihi sorgulama işlemi E-Devlet ve TÜVTÜRK üzerinden yapılabilmektedir. Araç segmentine bağlı olarak araçların muayene süreleri 1-3 yıl arasında değişiklik göstermektedir. Yeni araçlar ise satış süresinden itibaren 3 yıl boyunca muayeneden muaf tutulmaktadır. 

E-Devlet Üzerinden Araç Muayene Tarihi Sorgulama

Trafiğe çıkan motorlu taşıtınızın trafik cezası almasını istemiyorsanız muayene sürelerine dikkat etmeniz gerekir. E-Devlete girerek “araçlarım” bölümünden adınıza kayıtlı aracın vize süresini öğrenebilirsiniz. Aracınızla ilgili bilgilerin alt kısmında muayene geçerlilik tarihi bulunmaktadır. Bu bölümden egzoz emisyon ve sigorta poliçesi hakkında bilgileri de edinebilirsiniz.

TÜVTÜRK’ten Araç Muayene Tarihi Sorgulama

Motorlu taşıtınızın vize süreci geçmeden randevu almak ve muayene tarihi sorgulama işlemi için tüvtürk.com adresini ziyaret edebilirsiniz. Tüm işlemler için plaka no, ruhsat seri ve no, şehir seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Aracınızın bilgilerini girdikten sonra istasyon adı, hizmet tipi, muayene tarihi ve aldığınız sonucu görebilirsiniz.

Araç Muayene Öncesi Yapılması Gerekenler

Motorlu taşıtların trafiğe çıkabilmesi için araç segmentine göre vizeden geçmesi zorunlu tutulmaktadır. Vize işlemlerinde aracınızın ruhsat bilgileriyle eşleşmesi ve trafiğe güvenli bir şekilde çıkabileceği kontrol edilir. Araç muayene öncesinde yapılması gerekenler şu şekildedir;

  • Aracınızın egzoz emisyon muayenesini kontrol edin. Motoru bozuk olan araçlar fazla yakıt tüketimi yapar ve çevreye zarar verir. Egzoz emisyonu yüksek olan araçlar vizeden geçemeyebilir.
  • Aracınızın fren sistemini fren testiyle kontrol ettirebilirsiniz. Fren sistemi çalışmayan ve yetersiz olan araçlar trafiği riske sokacağı için vizeden kalabilir.
  • Aracınızı muayeneye sokarken aracınızın MTV borcu, trafik cezası, HGS borcu olmaması gerekir. E-Devlet üzerinden aracınızın borçlarını ve cezalarını ödeyebilirsiniz. Borçlu ve muayenesi olmayan araçların satışı ve devri de yapılamamaktadır.

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR:  Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Araç Muayene Süreleri

Araç muayene süreleri motor gücüne, araç segmentine göre değişiklik göstermektedir. Motorlu taşıtlarda araç muayene süreleri şu şekildedir;

Otomobil sınıfındaki araçların muayene süresi ilk 3 yıl sonunda 2 yılda bir olarak devam eder. Ticari, yarı ticari ve kamyonet sınıfında değerlendirilen araçlar 1 yaşından itibaren her yıl düzenli olarak muayene peridona girer.  

Araç Muayene Son Geçerlilik Tarihi Dahil Mi?

Motorlu taşıtların son geçerlilik tarihleri ruhsatın sağ tarafında yazmaktadır. Muayenesi geçen araçlar muayeneye sokulduğunda yeni muayene geçerlilik süresi ruhsata işlenmemektedir. Muayeneden sonra aldığınız belgede yeni geçerlilik süresi yazacaktır. Bu belgeyi kaybederseniz E-Devlet veya TÜVTÜRK üzerinden vize geçerlilik süresini öğrenebilirsiniz.

Başkasının Adına Araç Muayenesi Nasıl Yapılır?

Aracınızın vizesini randevu alarak TÜVTÜRK muayene istasyonlarında yaptırabilirsiniz. Başkasına ait aracın muayenesinde ruhsat sahibi olması şartı aranmamaktadır. Aracınızı siz ya da farklı bir kişi TÜVTÜRK muayene istasyonlarına götürerek muayene ettirebilir.

Araç Muayene Geçerlilik Tarihi Geçerse Ne Olur?

Araç muayene sorgulama işlemini internet üzerinden yaparak aracınızın vizesi geçmeden tekrar muayeneye sokabilirsiniz. Aracınız muayeneden geçmediği durumlarda size tanınan 1 aylık süre içinde eksikleri tamamlayıp tekrar gitmeniz gerekir. Araç muayene geçerlilik tarihi geçtiği halde trafiğe çıkarsanız ve yakalanırsanız 951 TL trafik cezası alırsınız. Bu cezayı aldığınızda 7 gün içerisinde aracınızın vizesini yaptırmanız gerekir. 7 gün içerisinde muayeneye gitmeyip tekrar yakalanırsanız aracınız çekilir ve 1.979 TL ödemek zorunda kalırsınız.

Araç muayene sorgulama ve muayene işlemleri için bilmeniz gerekenleri detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Motorlu taşıtlar ve trafiğe çıkan araçlarda zorunlu tutulan sigorta ve vize işlemleri hakkında daha fazla bilgiyi Borlease blog içeriklerinde bulabilirsiniz.