Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik Motor Nedir?
  • 2 Nisan 2024

Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik Motor Nedir?

Atmosferik motor, içten yanmalı motor çeşitlerinden biridir. Bu motor tipi, silindir içerisinde yer alan yanma odasına hava veya hava/yakıt karışımını direkt olarak piston hareketleriyle alması ile çalışır. Atmosferik motorun ürettiği güç ve performans sadece pistonun yanma odasına çektiği hava veya hava/yakıt karışımının miktarına göre elde edilmektedir.

Bunun yanı sıra bu motor türü nasıl çalışır, atmosferik motor avantajları ve dezavantajları gibi konular da bilinmesi gereken konulardır. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, atmosferik motor özellikleri, turbo motor ile farkları, atmosferik motor avantajları ve dezavantajları gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.

Atmosferik Motor Nasıl Çalışır?    

Atmosferik motor, yalnızca aracın bulunduğu ortamdaki hava basıncını kullanarak çalışır. Bu motor türü, silindirde bulunan hava ve yakıtı, piston aracılığıyla alır. Kısacası motorun gücü, piston ile alınan hava basıncına göre değişir. Atmosferik motorlar, bir bar değerindeki atmosfer basıncını emerek yanmak üzere silindirlerin içine gönderir. Bu sayede yüksek basınç ve sıcaklık ortamında motora giren yakıt, dışarıdan ateşlenme ile enerji üretebilir. Atmosferik motorlar, aşırı yüksek hava basıncında çalışmaz.

Atmosferik Motor Özellikleri Nelerdir?

Atmosferik motor, yeni nesil motorlara kıyasla daha karmaşık bileşenlere ve teknolojilere sahiptir. Yanma odasında istenen güce ulaşan ve hacim açısından yeni nesil motorlara kıyasla daha avantajlı olan bu motor türü, yüksek beygir gücüne sahiptir.

Otomobil firmalarının motor üretiminde yüksek hacimden kaçınmaları sebebiyle ülkemizde atmosferik motor üretimi ve talebi son derece azdır. Bu kapsamda ülkemizde, daha küçük boyutlu ve yakıt tüketimi düşük motorlu araçlar tercih edilmektedir.

Atmosferik Motor Avantajları ve Dezavantajları

Avantajları:

  • Atmosferik motorlar, yapı bakımından daha basittir.
  • Bu motor türü, düşük devirlerde daha iyi tork özelliğine sahiptir. Bu durum ise düşük hızlarda daha iyi çekiş gücüne sahip olduğu anlamına gelir.
  • Atmosferik motorlar, turboşarj veya süperşarj gibi hava basma sistemlerine ihtiyaç duymadığından daha az yakıt tüketir. 

Dezavantajları:

  • Atmosferik motorlar, yüksek güç ve tork üretme konusunda turboşarjlı veya süperşarjlı motorlara kıyasla sınırlı kapasiteye sahiptir. Bu durum ise hızlanma ve ağır yük taşıma gibi yüksek performans gerektiren durumlarda dezavantajdır.
  • Dışarıdan aldığı yoğun hava ile çalışan bu motor türü, atmosfer basıncının yüksek rakımlarda düşmesi ile performans açısından olumsuz etkilenebilir.
  • Turboşarjlı veya süperşarjlı motorlara göre daha az güç üretmelerinden dolayı atmosferik motorlar daha yüksek egzoz emisyonlarına sahiptir.

Atmosferik ve Turbo Motor Farkları Nelerdir?    

Turbo motorlar özellikle son dönemlerde sık tercih edilen motor türlerindendir. Bunun nedeni ise yüksek hava basıncı, düşük silindir hacmi ve atmosferik basınca kıyasla daha az kompleks motor bileşenleridir. Ayrıca turbo motorlarda kullanılan yakıt maliyeti, atmosferik motorlarda kullanılana kıyasla daha düşüktür. Turbo motorlar atmosferik motorlardan daha düşük hacimli silindirler kullanarak daha fazla enerji üretimi sağlar. 

Yalnızca araçtaki enerjiyi kullanması bakımından atmosferik motorlar daha çevre dostudur. Bununla birlikte bazı araç markalarında atmosferik motorların kullanılması motor hasarlarının azaltılmasını sağlar. Atmosferik motorlar daha estetik bir yapıya sahip olması nedeniyle bazı araç sahipleri tarafından özellikle tercih edilmektedir.

Atmosferik Motor Mu Daha İyi Turbo Motor Mu?

Turbo motorlar, aynı miktarda güç üreten atmosferik bir motordan daha sessiz çalışması ile tercih edilen bir motor türüdür. Bunun yanı sıra yüksek rakımlarda hava basıncı düşük olduğu için turbo motorlar çalışma prensibi gereği atmosferik motorlardan daha iyi performans sergiler. Yine de her iki motor türünün de avantajlarını ele alarak seçim yapmak son derece önemlidir.

Atmosferik Motor Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Atmosferik motorları, genellikle motor isminden anlamak mümkündür. Bunun nedeni ise turbo motorlarda “T” harfli kısaltmalar mevcuttur. Ayrıca turbo motorlar, atmosfrik motorlara kıyasla ilk çalıştırmada çok daha hızlı bir kalkış yapar. 

Atmosferik Motor Çok Yakar Mı?

Atmosferik motor, yakıt tüketimi kapsamında dezavantaj oluşturur. Bunun nedeni ise sınırlı güç üretimidir. Bu motorlar belirli bir noktaya kadar güç üretebilmektedir. Yüksek güce ulaşabilmeleri için daha yüksek hacimlerde ve daha yüksek beygirlerde üretilen bu motorlar fazla yakıt tüketir. Genel olarak atmosferik benzinli motoru bulunan araçlar, yakıt konusunda ekonomik değildir. 

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, atmosferik motor ve turbo motor hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de yüksek performans sunan motorlar hakkında bilgi sahibi olarak ihtiyacınıza uygun motor tipine sahip araçları kiralamayı tercih edebilirsiniz. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.