Motor Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Motor Vardır?

Motor Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Motor Vardır?
  • 16 Nisan 2024

Motor Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Motor Vardır?

Motor Çeşitleri Nelerdir? Kaç Çeşit Motor Vardır?

Araç seçiminde performans ve yakıt verimliliği gibi etkenlere dikkat etmek son derece önemlidir. Bu kapsamda ise motor çeşitleri hakkında bilgi sahibi olmanız gerekir. Motor, bir arabanın kalbi olarak ifade edilebilir.

Araba motoru, yakıt ve havayı yakarak önce ısı enerjisi sonrasında ise mekanik enerji üretir. Bu nedenle araç motoru çeşitlilik göstermektedir. Günümüzde araçlar, içten yanmalı motorlarla (1C) tasarlanmıştır. Ayrıca, çeşitli 1C motor modelleri bulunmaktadır. 

Motor türleri söz konusu ise motorun kullandığı yakıt türünden sahip olduğu silindir sayısına kadar farklı değişkenleri göz önünde bulundurmak son derece önemlidir. Borlease ekibi olarak bu yazımızda, motor tipleri, içten yanmalı motorlar, dıştan yanmalı motorlar ve motor türlerinin kategorileri hakkında merak edilenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.

Yaktığı Yakıta Göre Motor Çeşitleri    

  • Benzinli Motor: 

Benzinli motor, yakıt ve hava karışımı yanma odasına girmeden önce ateşleme için bujiyi kullanır. Sıralı, V tipi veya boksör tipi olarak çeşitli modellerde üretilir. Sıralı motor türleri yakıt tasarrufu sağlayan yapısı ile ön plana çıkar. 

  • Dizel motor: 

Dizel motorlar benzinli motorlar gibi buji ile ateşlemez bunun yerine yakıt ve hava karışımını yakmak için sıkıştırma yöntemini kullanır. Yanma esnasında meydana gelen aşırı basınca dayanacak şekilde daha dayanıklı bir şekilde üretilir. Daha doyurucu tasarımı ile dizel motorların geleneksel benzinli motorlardan daha uzun ömürlü oldukları bilinir. 

Yakıtın Yakıldığı Yere Göre Motor Çeşitleri    

  • İçten yanmalı motor: 

Yakıtın motorun içinde yakıldığı motor türlerine içten yanmalı motor denir. 

  • Dıştan yanmalı motor: 

Otomobillerde kullanılmayan dıştan yanmalı motor sistemlerinde yakıt motorun dışında yakılmaktadır. Buhar makinesi, buhar türbini ve stirling motoru bu grupta yer almaktadır.

Zamanlama Sistemine Göre Motor Çeşitleri    

  • İki Zamanlı: 

Bu tür motorlarda silindirler bir güç vuruşunda iki kez hareket edilmektedir. İlk harekette emme ve sıkıştırma, ikinci harekette ise yanma ve egzoz gerçekleştirilir. Ayrıca bu zamanlama sistemi, dört zamanlılara göre daha fazla yakıt tüketimine neden olmaktadır.

  • Dört zamanlı: 

Bu motor tipinde pistonlar bir güç vuruşunda iki yukarı iki aşağı olmak üzere silindirler içinde dört defa hareket eder. Günümüzdeki otomobiller genellikle dört zamanlı motorlar ile tasarlanmıştır.

Silindir Sayısına Göre Motor Çeşitleri    

  • İki silindirli motor: 

Bu motor modeli sadece küçük kapasiteli motorlarda kullanılır. Çift silindir sistemi otomobiller arasında pek yaygın değildir.

  • Üç silindirli motor: 

Genellikle küçük otomobillerin motorlarında bulunan üç silindir, yakıt verimliliğinden ödün vermeden yeterli güç elde edebilmek adına turbo motorlarla birlikte tercih edilir.

  • Dört silindirli motor: 

Otomobil motorları arasında en yaygın silindir sayısı dört silindirlilerdir. Bu tip motorların neredeyse tamamı sıra tipi silindir sıralanışına sahiptir.

  • Beş silindirli motor: 

Nadir görülen beş silindirli motor üniteleri ateşleme sırasında ayırt edici derecede farklı bir ses çıkarmaktadır.

  • Altı silindirli motor: 

Üst segment araçların çoğunda bu motor tipi mevcuttur. Genellikle düz ve V tipi sıralanışa sahip olan altı silindirli motorlar, dört silindirli olan motorlara göre yarış motorunu andıran bir sese sahiptir.

Soğutma Sistemine Göre Motor Çeşitleri    

  • Su soğutmalı: 

Motorun fazla ısınması motor sağlığı açısından olumsuz etkiler oluşturduğu için soğutma sistemlerine ihtiyaç duyulur. Su soğutmalı motorlarda sıcaklık, su sirkülasyonu kullanılarak düşürülür. Hava soğutmalı motora göre daha sessiz ve yüksek performansta çalışan bu soğutma sistemine sahip motorlarda antifriz sıvısı kullanılır.

  • Hava soğutmalı: 

Hava soğutmalı motorlarda aşırı ısınmayı engellemek için atmosferik basınçtan yararlanılır. Hava dolaşımı ile soğuyan bu tip motorlar su soğutmalı modellere göre soğuk havalarda daha iyi bir performans sergiler.

Hava Besleme Sistemine Göre Motor Çeşitleri

  • Atmosferik motor: 

Bu tür motorlarda motorun enerji üretebilmek için ihtiyacı olan hava, atmosfer basıncından faydalanılarak alınır. Çoğu benzinli araçta da atmosferik motor kullanılır.

  • Turbo motor: 

Bu hava besleme sistemi küçük hacimli motorlardan daha yüksek güç elde etmek adına tercih edilir. Ayrıca motora fazladan hava girmesini sağlayarak daha fazla yakıtla birleşmesini ve daha çok güç üretmesi mümkündür. 

Yakıt Enjeksiyon Şekline Göre Motor Çeşitleri    

  • FSI motor: 

FSI motorlar, yakıtın yanma odasına direkt olarak aktarıldığı motor tipidir. Bu motorlar ile iyi yakıt tasarrufu ve düşük emisyon değerleri hedeflenir.

  • TFSI motor: 

Bu motorlar, diğer motor türlerine göre çok daha yüksek performans ve düşük yakıt tüketimi sunar. 

  • TSI motor: 

Turbo teknolojisi ile küçük hacimli motorlardan daha fazla güç elde etmeyi amaçlayan bu motor modeli düşük yakıt tüketimi avantajı sunar

  • GDI motor: 

Bu motor modeli, güçlü ve dayanıklı motor bloğu ile yüksek basınçlarda çalışmaktadır. Böylece çok daha iyi bir performans sunan GDI motorlar için FSI motorların gelişmiş versiyonu tanımlamasını yapmak mümkündür.

  • T-GDI motor: 

GDI motorlara turbo eklenerek geliştirilen T-GDI motor teknolojisi, yanma odasına daha fazla hava gönderildiği için normal kapasitesinden daha fazla güç üretir.

Ateşleme Tipine göre Motor Çeşitleri    

  • Buji ile ateşlemeli motor:

Bu motorlarda yanma odasındaki yakıt-hava karışımını ateşlemek için buji kullanılır.

  • Sıkıştırma ile ateşlemeli motor:

Bu motorların silindir kafasında buji parçası bulunmamaktadır. Ateşleme işlemi ise yüksek basınçlı havanın ısısı ile mümkündür. 

Silindir Sıralanışına Göre Motor Çeşitleri    

  • Sıralı (Düz) motor: 

En yaygın silindir sıralanışı sıralı motorlardan oluşur. Bu tür motorlar, daha maliyetsiz ve yakıt tasarrufu yüksek motorlar olarak bilinmektedir.

  • V tipi: 

V tipi motorlarda pistonlar ve silindirler arasına bakıldığında V harfini görebileceğiniz belirli bir açı vardır. Motorun sahip olduğu bu şekil ise titreşimi azaltarak denge problemini çözer.

  • Boksör tipi: 

Bu tip motorlarda silindirler karşılıklı konumlarda yer alır. Mükemmel bir dengeye sahip olsalar da yakıt tüketiminde verimli bir performans sunmazlar.

  • W tipi: 

12 ve 16 silindirli araçlarda görülen W tipi motorlarda silindirler üç sıra şeklindedir. Yüksek performans sunan güçlü motorlarda W tipi silindir düzeni kullanılır.

Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, motor isimleri ve araç motor tipleri hakkında bilmeniz gerekenleri sizler ile paylaştık. Siz de daha yüksek performans sunan motorlar hakkında bilgi sahibi olarak ihtiyacınıza uygun motor tipine sahip araçları kiralamayı tercih edebilirsiniz. Araç kiralama süreci hakkında detaylı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.