Buji Nedir ve Ne İşe Yarar?

Buji Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • 26 Ağustos 2023

Buji Nedir ve Ne İşe Yarar?

Buji Nedir ve Ne İşe Yarar?

Buji Nedir? sorusuna verilebilecek en doğru cevap şu olabilir: otomobil ve motosikletlerde araç motorunun içinde yer alan buji aracın hareket etmesi için yeterli enerjiye ulaşmasını sağlar. Arabalarda motor bilindiği gibi enerjiyi yani yakıtı mekanik enerjiye dönüştürür. Motordaki çalışma sistemini adım adım şöyle anlatabiliriz: Sınırlı miktarda yakıt, hava ile karışır ve yanma odasına gönderilir. Buji bu karışımı ateşleyerek motoru çalıştırır. Dizel motorlu araçlardaysa ateşleme başka bir mekanikle gerçekleştiği için buji bulunmamaktadır. 

Buji Nedir?

Buji, motorlu taşıtlarda bulunur. Arabanın motorunda yer alan araba bujisi, hava yakıt karışımını ateşleyerek motoru çalıştırır. Bujiye ilk enerji ateşleme bobininden buji kablosu ile aktarılır. Bujiler elektrik bağlantı ucu, izolatör, bağlantı gövdesi ve dişleri ve elektrotlardan oluşur. Bujinin parçalarından izolatör, buji yakıtı ateşlerken ortaya çıkan yüksek ısıyı motordan uzaklaştırır. Böylece motorun fazla ısınmamasını sağlar. Başka bir deyişle araba bujisi bir yandan ateşleme yaparken bir yandan soğutma yapar. Ortasında bir orta elektrot olan bujilerin gövdesi porselenden yapılmıştır.

Buji Ne İşe Yarar? 

Bujinin oluşturduğu ateşleme, kuvvetli olduğunda motor performansı daha iyi olacaktır. Arabanızın performansına ve sağlamlığına önem veriyorsanız arabanızda iridyum buji kullanabilirsiniz.

Bujinin yakıt tasarrufuna etkisi olmaktadır. Arabanın bujisi iyi durumda olduğunda daha az yakıt harcayacaktır çünkü hareketli parçalardaki sürtünme azalacaktır. Ayrıca dik yokuşlar, engebeli yollar gibi zorlayıcı sürüş koşullarında daha iyi bir yol tutuşu sağlayabilir.

Araba kiraladığınızda arabanın bakım ve onarım masraflarını siz üstlenmezsiniz. Yüksek yedek parça ücretlerini karşılamak, parçanın size ulaşmasını beklemek gibi can sıkıcı süreçleri yaşamazsınız. Ayrıca arabanıza bilmediğiniz bir yerde yanlış bir müdahalede bulunduklarında arabanız sonradan çok daha ağır hasarlı hale gelebilir.

Geniş uzman ağı olan bir araç kiralama şirketiyle çalışırsanız bakımları daha düzenli şekilde yaptırabilir, hasarlara doğru şekilde müdahale edebilirsiniz. Bir sorun olduğunda arabanın orijinal parçalarına ulaşmak kolaylaşır.

Buji Çeşitleri Nelerdir?

Bujileri merkez elektrotunun yapısı farklılaştırır.

Bakır buji, tekli platin buji, çift platin buji gibi çeşitli bujiler araçlarda kullanılabilmektedir. Her arabanın özelliğine göre buji farklı olabilir.

İridyum bujiler diğer bujilere göre daha dayanıklıdır ve sürekli onarım gerektirmez. Bununla beraber daha maliyetli bir çözümdür.

Bujilerin Arızalı Olduğu Nasıl Anlaşılır?

Arabanın bujisinde sorun olduğunda motor sarsıntılı çalışır. Yakıt tüketiminizde olağandışı bir artış görüyorsanız bujiyle ilgili bir problem olabilir.

Arabanızın performansında sorunlar gözlemliyorsanız, araba zor yolları kaldıramıyorsa, kısa bir sürede istediğiniz hıza ulaşamıyorsanız bujide arıza olabilir.

Buji Değişimi Nasıl Yapılır? 

Buji sayısı aracın silindir sayısına göre değişmektedir. Dört silindirli bir arabada dört adet buji olacaktır. Motosikletlerde de benzer bir sistem görebilirsiniz.

Yazının girişinde bahsedilen yanmanın başlamasını sağlayan buji kablosundan kuvvetli bir akım geçtiği için kablo ısınır. Buji kablosu, diğer etkenler de değerlendirilerek 100.000-160.000 km. aralığında değiştirilebilir.

Periyodik bakımda bujiyi kontrol ettirin, gerekiyorsa araca uygun türde orijinal bir bujiyle değişimini sağlayın.

Motorda hareketli parçaların sürtünmesini engellemek için motor yağı kullanılıyor. Yağ, yanma odasına ulaşmamalıdır. Bağlantı noktalarındaki gevşemeler, parçalardaki bozulmalar yağın yanma odasına sızmasını kolaylaştırır. Bujiler yağlandığında buji arızaları ortaya çıkar. Bu sebeple parçaları yağlama ve arabanızın bakımı konusunda tedbirli olun.

Buji Ne Zaman Değişir?

Bujide bir arıza olduğunu düşündüğünüzde, periyodik bakımlarda bujinizi kontrol ettirebilirsiniz.

Bujilerin 15.000 km’de bir değiştirilmesi önerilmektedir. Ancak yeni nesil bujilerde bu rakam 100.000 km’ye kadar çıkabilmektedir. Farklı unsurlar bujinin dayanıklılığını etkilemektedir.

Arabanızın kullanım kılavuzu, teknik servisi ve internetteki güncellemeler size bu konuda yol gösterebilir. Arabanızı satın aldığınız veya kiraladığınız firmanın satış temsilcileri de sizi yönlendirebilir.

Bujiniz iyi çalışıyorsa arabanızın motoru sorunsuz şekilde hızla çalışmaya başlayacaktır.  Aracınız yakıtı verimli kullanacak ve yakıtınızla uzun mesafeleri katetebileceksiniz.  Ayrıca bujinizde bir problem olmadığında arabanız daha az gaz salınımı üretecektir.

Borlease’den araba kiraladığınızda size bakımı yapılmış araçları temin ederiz. Aracınızla ilgili bir sorun olduğunu düşündüğünüzde rahatlıkla şirketi arayabilir, uzmanlardan bilgi alabilirsiniz. Konumunuza göre sizi en yakındaki anlaşmalı servise, kuruma yönlendiririz. Doğru çözümü bulmak için farklı birkaç servise gitmek zorunda kalmaz, en doğru müdahaleyi yapabilecek işletmeyle sorunsuz şekilde işlemlerinizi tamamlarsınız.

Borlease’den kiraladığınız arabanız şirketimizin güvencesi altındadır. Saha takımımız araçları yerinde ziyaret eder, veriyi kaydeder. İyi bir analizle arabanızla ilgili oluşabilecek durumları önceden tespit eder, size danışmanlık yaparız. Çalıştığımız servisleri düzenli olarak denetleriz. Şirketinizin özelliklerine göre teknolojimizi uyarlar, verimli çalışabilmeniz için gerekli uygulamaları ekleriz.