Araçlarda kullanılan direksiyon sistemleri, direksiyonun dönmesini kolaylaştıran çeşitli donanımlardan oluşmaktadır. Peki direksiyon sertleşmesi neden olur?
Araçlarda en yaygın kullanılan direksiyon sistemleri hidrolik direksiyon sistemi ve elektrikli direksiyon sistemidir.
Hidrolik direksiyon sertleşmesi sebepleri aşağıdaki gibidir:
- Lastiklerin hava basıncının düşmesi
- Rot ayarında problem
- Direksiyon sistemindeki mekanik aksamda bozulma
- Direksiyon mafsalında paslanma
- Amortisör sisteminde arıza
- Direksiyon kutusunda arıza
- Direksiyon pompası arızalanması
- Direksiyon hidrolik yağında azalma
Elektrikli direksiyon sertleşmesi sebepleri ise aşağıdaki gibidir:
- Elektrikli direksiyon sisteminin sigortası atmış olabilir
- Direksiyon kutusunda arıza
- Direksiyon sistemi kablo tesisatında kopukluk
- Direksiyon sistemini besleyen elektrik motorunda arıza
Bu sistemlerde bir sorun oluştuğunda direksiyonda sertleşme görülebilir. Direksiyon sistemindeki mekanik bağlantılarda meydana gelen herhangi bir problem veya hidrolik, elektrikli direksiyon sisteminde meydana gelen bir problem sonucunda direksiyonda sertleşme görülür. Peki, direksiyon sertleşmesi olduğunda ne yapmalıyız?
Borlease olarak bu yazımızda, direksiyon sertleşmesi olduğunda ne yapmalıyız ve direksiyon sertleşmesine sebep olan 5 şey gibi konular hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız
Direksiyon Sertleşmesi Olduğunda Ne Yapılmalı?
Hidrolik direksiyon sistemine sahip araçlarda direksiyon sertleşmesi olursa yapılması gereken direksiyon yağının kontrol edilmesidir. Problem çözülürse araç sıklıkla kontrol edilir.
Aracın direksiyon sistemi elektrikli ise sigorta kutusu kontrol edilmelidir. Sigortasında problem varsa yeni sigorta takılması gerekir. Bir daha atarsa aracı elektronikçiye götürmeniz gerekir. Sigortanın atması yüksek akımdan kaynaklanır. Sorununuz çözülmezse aracınızı servise götürmeniz gerekir. Serviste ise aracın ön takım ve direksiyon sisteminin mekanik parçalarının kontrol edilmesi gerekir. Hidrolik direksiyonlu araçlarda arızanın kaynağı direkt olarak bulunur.
Direksiyon Sertleşmesine Sebep Olan 5 Şey
Direksiyon, “direksiyon kutusu” adı verilen bir elektrik motoruna veya hidrolik bir üniteye bağlıdır. Bu sistem, manevra hareketlerini kolaylaştırır ve sürüş konforu sağlar. Her ne kadar motordan güç çektiği ve emisyonu artırdığı için tüm araçlar elektrik destekli direksiyona sahip olsa da eski araçlarda hala hidrolik sistem bulunur. Peki direksiyon sertleşmesi neden olur?
Direksiyon sertleşmesi neden olur sorusunun cevapları aşağıdaki gibidir:
- Ön lastiklerde hava basıncının azalması sonucu direksiyon sertleşmesi olur.
- Direksiyon bağlantı çubuklarında veya levye kollarında eğilme ve deformasyon varsa direksiyon sertleşir.
- Lastik rot ayarında problem varsa direksiyon sertleşebilir hatta kitlenebilir.
- Direksiyon milindeki mafsal arızası da direksiyonun sertleşmesine sebep olur.
- Direksiyon rot kolundaki rot başının aşırı sıkı olması direksiyonun dönmesine engel olur. Direksiyon dişli kutusundaki mekanik sorunlar nedeniyle de sertleşir bunun yanı sıra süspansiyon sistemindeki sorunlar da buna neden olabilir.
Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, direksiyon sertleşmesi neden olur konusu hakkında bilinmesi gerekenleri sizler ile paylaştık. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve çok daha fazlası için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında da daha detaylı bilgi almak için iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.