Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Nedenleri Nelerdir?

Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Nedenleri Nelerdir?
  • 14 Eylül 2023

Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Nedenleri Nelerdir?

Egzozdan Çıkan Su ve Dumanın Nedenleri Nelerdir?

Egzozdan su geldiğini görürseniz arabanızla ilgili bir problem olabilir. Ne gibi durumlarda egzozdan su atılmasının bir arızayı gösterdiğini anlayabilmeniz için yazımızı okuyabilirsiniz.

Arabanızın egzozdan su atması beklendik bir durumdur. Su ve sıvıyla karşılaştığınızda rengini, içeriğini, oluş sıklığını, arabanın diğer olağan dışı ilerleyişini inceleyebilirsiniz. Sizin yapabileceğiniz adımları yazıda bulabilir, kapsamlı bir müdahale için arabanızın servisinden yardım alabilirsiniz.

Araba motorunun çalışmasıyla egzoz dumanı üretilmektedir. Yanan gaz egzoz borusuyla dışarı atılır. Bu akış olmadığında, gaz motorda biriktiğinde arabada önemli problemler ortaya çıkar. Egzozdan dumanla birlikte su da atılabilir. Örneğin soğuk havada egzoz damlaması gözlemleyebilirsiniz. Bu karışım, yoğuşma sebebiyle oluşmaktadır.

Egzozdan Sıvı Gelmesinin Nedenleri

Motordaki hava ve yakıt karışımının yanmasıyla arabaya enerji sağlanırken atmosfere egzoz gazı salınır. Bu dumanımsı karışıma araba park haline geçtiğinde su buharıyla oluşan sıvı da eklenebilir. Bu beklenen bir durumdur ve arabadaki bir problemin belirtisi değildir.

Egzozdan Su Gelmesinin Normal Nedenleri

Soğuk havalarda egzoz borusundaki hava ve yakıt karışımının yanmasıyla motorda yüksek sıcaklık oluşur. Buradaki ısı kimyasal tepkimeyle su yoğuşmasına dönüşür. Böylece egzoz ile birlikte su damlacıkları dışarı çıkar. 
Egzozdan Su Gelmesinin Hasar Kaynaklı Nedenleri

  • Arabanızın yerinde durduğu, motorun soğuk durumda olduğu durumlar hariç motor sıcakken su çıkışı gördüyseniz arabanızda arıza olabilir. Bu durumun başlıca sebebi motordaki silindirin kapağının contası olabilir. Conta araç motor yağını ve araç motor suyunu ayırır. Conta bozulduğunda motor soğutma suyu motora karışabilir. Su, motordan ham bir şekilde egzoz vasıtasıyla dışarı atılacaktır. Tamir edilmezse soğutma suyu kullanılamadığı için motor fazla ısınır ve tamamen bozulabilir. Soğutma haznesindeki suda bir azalma görüyorsanız contayı kontrol etmelisiniz.
  • EGR soğutucusu bazı yeni dizel araçlarda bulunur, egzoz gazını soğutur. EGR soğutucusu bozulursa soğutucu sıvı egzozdan sıvı olarak çıkar.

Arabanızdan çıkan egzoz renksiz veya açık mavi renkliyse araç motorunuz sorunsuz şekilde çalışıyor demektir.

araba-egzoz-duman

Egzozdan Beyaz Duman Gelmesi

Egzozdan su damlamasıyla beyaz duman da geliyor olabilir. Yine silindir kapak contası kaynaklı bir sorundan dolayı duman çıkıyor olabilir. Conta işlemediğinde sızıntı olacak ve motor aşırı ısınacaktır. Özellikle duman yoğun ve normalden daha beyaz renkteyse arabanızı kontrol için servise götürmelisiniz.

Enjektör ve subap arızalarında da arabanızdan beyaz duman çıkışı olabilir.

Egzozdan Mavi Duman Gelmesi

Egzozdan mavi duman çıkması motorunuz yağ yakıyorsa karşılaşabileceğiniz bir durumdur. Bu olmaması gereken bir durumdur. Subap lastikleri, pistonlar ve yağ segmanlarını kontrol ettirebilirsiniz.

Yanma işleminin tamamlanamaması nedeniyle mavi-gri renk oluşur. Conta hasarlıysa veya bir piston segmanı aşınmışsa motor yağı bir çatlaktan silindirin içine akabilir. Burada mavi (katkı maddeleri) ve gri (kaynama noktası yüksek distilatlar) renkli gaz açığa çıkar.  

Egzozdan Siyah veya Gri Duman Gelmesi 

  • Yoğun bir yakıt verildiğinde egzoz gazının rengi siyahtır. Bu durum görece yeterli yanma havası sağlanamadığında da görülür. Tam olarak yanmayan karbon gazı egzoz yoluyla dışarı çıktığında siyah duman fark edilir.
  • Yabancı cisimler tarafından tıkanan hava filtresinden yeterli hava sağlanamadığı için siyah duman çıkabilir.
  • Hasarlı enjeksiyon pompasına bağlı olarak fazla yakıt püskürtmesiyle oluşabilir.
  • Duman egzoz sistemindeki yağ sızıntılarından dolayı oluşmuş olabilir.
  • Egzozdan siyah dumanla su çıkıyorsa arabanın pistonları hasarlı olabilir. Böyle bir durumda arabanızı tamire götürmenizi öneriyoruz. Hasarlı piston motorun diğer bileşenlerine de zarar vererek motor performansını düşürür.

Aracınızın egzozundan gelen sıvılar ve renkler, motorunuzun durumu hakkında önemli ipuçları verir. Normal koşullarda su buharı normaldir, ancak beyaz, mavi veya siyah duman anormal durumları gösterebilir. Şüphe durumunda uzman bir servisten yardım alarak aracınızın sağlığını koruyun. Güvenli ve sorunsuz sürüşler dileriz.