Hatalı Yakıt Alımında Neler Yapmalıyız?

  • 30 Ocak 2018

Hatalı Yakıt Alımında Neler Yapmalıyız?

Hatalı Yakıt Alımında Neler Yapmalıyız?

Dizel Araca Benzin Koyarsam Neler Olur?

Dizel araçların depo girişlerinin, benzin pompasının uçlarından daha geniş olması sebebiyle, dizel araca benzin konması; benzinli araca dizel yakıt konulmasından daha sık yaşanabilen bir durumdur. Dizel araca benzin koymak daha sık rastlanan bir durum olmasının yanı sıra aksi duruma göre daha çok masraf çıkartan bir hatadır zira depoda kalan dizel yakıt ile araca konan benzin karışarak aracın çalışmasına neden olmaktadır. Araç böyle bir durumda normal zamanki gibi çalışmayacak, farklı sesler çıkartacak ve tepkiler verecektir ancak bu durumu anlamayarak veya önemsemeyerek yolunda devam eden ve de motoru durdurmayan sürücü, aldığı yol arttıkça aracın motoruna daha fazla zarar verecektir. Dizel araçlara benzin koymanın daha masraflı bir hata olmasının en büyük nedeni budur. Bu tip durumlar, aracın motor parçalarından, püskürtme sistemine kadar pek çok aksamı hasar görerek, kullanıcıya büyük masraflar çıkarabilmektedir.

Benzinli Araca Dizel Yakıt Koyarsam Neler Olur?

Bu durum, dizel araca benzin konulmasından daha az rastlanan ve genellikle daha az maliyetli bir durumdur.  Benzin yerine dizel yakıt kullanması durumunda, yüksek ihtimalle aracın motoru çalışmayacaktır ancak aracın çalışması durumunda ise, yüksek gürültü ve yoğun egzoz dumanıyla çalışan aracın motoru kısa süre sonra duracaktır. Çalışmayan veya kısa süreli çalışan motorlarda, parçalar daha az hareket edeceğinden oluşabilecek hasarlar, dizel motorda benzin kullanmaya nazaran daha az olacaktır.

Hatalı Yakıt Kullanımı Yaptım. Ne Yapmalıyım?

Öncelikle, yukarıda da belirttiğimiz gibi böyle bir durumda aracı çalıştırıp, yol kat ettikçe, araca daha fazla zarar verilmiş olur. Bu nedenle, hatalı yakıt alımı fark edilirse, araç kesinlikle çalıştırılmamalıdır. Eğer hatalı yakıt alımından sonra yol aldıysak, durum fark edildiğinde araç hemen kenara çekilip, durdurulmalıdır. Aracı durdurduktan sonra, filo yönetiminizi yapan şirketi arayarak durum hakkında bilgilendirme yapmanız faydalı olacaktır. Uzun dönem araç kiralama konusunda Borlease’den hizmet alan kişiler, 0216 510 43 13 no’lu telefondan veya www.borlease.com.tr ‘den yetkili personele ulaşabilirler. Sürücülerin gerekli bilgilendirmeyi yaptıktan sonra, aracın servis noktasına kadar götürülmesini sağlamak amacıyla bir çekici çağırmaları gerekmektedir. Araç sürücüsünün, hatalı yakıt almadan önce deposundaki benzin miktarı ve aldığı hatalı yakıtın miktarını hesaplayarak, servise bildirmesi de büyük önem taşımaktadır.