HGS Nedir ve Nasıl Alınır?

HGS Nedir ve Nasıl Alınır?
  • 18 Mayıs 2023

HGS Nedir ve Nasıl Alınır?

HGS Nedir ve Nasıl Alınır?

Ülkemizde önceki yıllarda, araçların otoyol ve köprülerden geçiş yapabilmesi için gişeler bulunuyordu. Araç trafiğinin artış göstermesiyle birlikte bu sistem yetersiz gelmeye başlayınca otoyol ve köprülerde RFID teknolojisi kullanılmaya başladı. Ücretli yollarda kullanılmak üzere ilk olarak KGS (Kartlı Geçiş Sistemi) kullanılıyordu. 1 Şubat 2013 itibari ile KGS sistemi tamamen kullanımdan kaldırılarak yerine HGS (Hızlı Geçiş Sistemi) getirildi. HGS nedir ve nasıl alınır, sorularını yazımızın devamında yanıtlamaya çalışacağız.

HGS Nedir?

HGS (Hızlı Geçiş Sistemi), ilk olarak 2012 yılında kullanıma açıldı. HGS, araçların ücretli otoyol ve köprülerden zaman kaybetmeden geçmesini sağlamaktadır. RFID teknolojisi sayesinde araç tanımlaması yapan Hızlı Geçiş Sistemi, araçların beklemeden direkt olarak geçiş yapmasını sağlar. Hızlı Geçiş Sistemi’nden geçerken aracınızın ön camında HGS etiketi bulunmalıdır. Aracınızın bilgileri bu etikete kaydedilir ve bir bakiyesi bulunur. Geçiş yaptığınız otoyol ve köprünün gişesinde aracınız tanımlanır ve yol ücreti kesilir.  Özellikle trafiğin yoğun olduğu bölgelerde kullanıcılara kolaylık sağlamaktadır. HGS etiketi almak için ne yapmalısınız, gelin yakından bakalım.

HGS Nasıl Alınır?

Aracınıza HGS etiketi ya da HGS kartı almak için PTT’ye, anlaşmalı bankalara ya da satış noktalarına başvuru yapabilirsiniz. Başvuru sırasında araç sahibinin kimlik bilgileri ve aracın ruhsatı gereklidir. Kurum aracı için başvuru yapılacaksa vekaletname ya da temsil belgesi talep edilir. 

Kiralık araçlarda ise HGS etiketi yer almaktadır. Kiraladığınız araçta bulunmuyorsa kira sözleşmesi ile başvuru yapabilirsiniz. Aracın satışı durumunda araç sahibi HGS’yi iptal edebilir ve içerisindeki bakiyeyi başka bir HGS’ye aktarabilir. 

HGS Bakiye Yüklemesi Nasıl Yapılır?

HGS kartını ya da etiketini aldıktan sonra içerisine bakiye yüklemeniz gerekir. Bakiye sorgulama işlemleri PTT’den ve mobil bankacılık üzerinden yapılabilmektedir. Bakiye yükleme işlemi ise PTT merkezinden, mobil ve internet bankacılığı üzerinden kolaylıkla yapılabilir. 

Ücretli otoyol ve köprüleri sık kullanan sürücüler için otomatik ödeme seçeneği de bulunmaktadır. Bu uygulama sayesinde bakiye belirli bir miktarın altına düştüğünde kredi ya da banka kartından HGS bakiyesine otomatik para gönderir.  

HGS Geçiş Ücretleri

HGS geçiş ücretleri, aracın aks sayısına ve dingil mesafesine göre değişmektedir. Geçiş ücretleri aracın işlevine ve boyutuna göre 6 sınıfta değerlendirilir. 

  • 1. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 metre altında olan araçlar olup otomobiller bu sınıfta değerlendirilir.
  • 2. Sınıf Araç: Aks aralığı 3.20 metre üstünde olan 2 akslı minibüsler yer alır.
  • 3. Sınıf Araç: Aks adedi 3 olan araçlardır. Yolcu otobüsleri bu sınıftadır.
  • 4. Sınıf Araç: Aks adedi 4 ve 5 olan kamyonların yer aldığı sınıftır.
  • 5. Sınıf Araç: Aks adedi 6 ve üzeri olan kamyonlar ve tırlar bu sınıfta yer alır.
  • 6. Sınıf Araç: Motosikletlerin bulunduğu bir sınıftır.

HGS Cezası Ne Kadar Tutar Ve Nereden Ödenir?

Hızlı Geçiş Sistemi, kullanıcıların gişede beklemeden hızlıca geçmelerini sağlamaktadır. Bakiye yüklemeyi unutan ya da HGS etiketi olmayan kullanıcılar için HGS cezası ne kadar tutar ve nereden ödenir?

Geçiş ihlali yaptığınızda HGS sorgulama işlemlerini Karayolları Genel Müdürlüğü ve E-Devlet üzerinden yapabilirsiniz. Geçiş ihlali yaptıysanız 15 gün içerisinde bakiyenize bu miktarı yatırdığınızda ceza ile karşılaşmazsınız. 15 gün içerisinde, geçtiğiniz yolun ücretini yatırmadığınızda cezai işlem uygulanır. Ödenmemiş HGS cezanız bulunuyorsa aracınızın satış işlemi yapılamamaktadır. Bakiye yetersizliğinden dolayı kaçak geçiş takibine takılmış olabilirsiniz. Böyle bir sorunla karşılaşmamak için sorgulama işlemini ve bakiye kontrolünü düzenli olarak yapmalısınız.

HGS cezası aldığınızda PTT şubesine giderek ya da bankanız üzerinden ödeme yapabilirsiniz. HGS sistemleri hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı olarak anlatmaya çalıştık. Daha fazla bilgi için blog içeriklerimizi inceleyebilirsiniz.