Araçlarınızın sağlıklı çalışabilmesi için bakımlarını zamanında yaptırmanız gerekir. Aracın aksamlarını, ekipmanlarını nasıl bakarsanız performansı da o yönde şekillenecektir. Maksimum performans almak için araç bakımlarını, ihmal etmemeniz oldukça önemlidir. Bu bakım süreci, aynı zamanda yolcu güvenliği ve aracın masraf çıkarmaması için oldukça önemli bir husustur. Eskiyen, eksilen ve yıpranmış parçaların değiştirilmesi veya tamamlanması sürüş konforunu da arttırır. Peki periyodik bakım nasıl yapılır ve periyodik bakım hakkında bilmeniz gerekenler nelerdir? Bu içeriğimizde detaylı olarak sizlere aktaracağız.
Periyodik Bakım Nedir?
Araçların marka ve modeline göre farklı periyodik bakım çeşitleri bulunmaktadır. Yaşı küçük araçların özellikleri daha fazla olduğu için bakım sırasında kontrol edilmesi gereken daha çok kriter bulunur. Özellikle uzun yola çıkan yolcular araçlarını servise götürür ancak şehir içi kullanımlarda da periyodik bakımlar yapılmalıdır. Araç parçaları arızalanmadan tespit edilirse veya eksikler erken giderilirse sorunun diğer parçalara geçmesini önleyebilirsiniz.
Aracın yüksek performans göstermesi ve araç kullanıcıların güvenliği için periyodik bakımları ihmal etmeyin. Periyodik bakımda eksik parçaların doğru parçalarla değiştirilmesi, eksiklerin doğru malzemeler ile onarılması gerekir. Temel bilgilere sahip olduğunuzda aracınızdaki bakımları kendiniz de yapabilirsiniz. Yağ değişimi, yağ filtresi değişimi, hava filtresi değişimi gibi temel bakım evrelerini kendiniz tamamlayabilirsiniz. Aracınızı teknik servise götürdüğünüzde marka ve modeline göre periyodik bakım neleri kapsar, yakından inceleyelim.
İlginizi Çekebilir: Filo için Tavsiyeler ve Profsyonel Çözümler!
Periyodik Bakım Neleri Kapsar?
Periyodik bakım aracın önemli parçalarının sağlıklı çalışmasını sağlayan yağ, yağ filtresi, akü gibi parçaların kontrol edilmesidir. Örneğin, yağı azalan bir motor çalışmaya devam eder fakat silindir kapağı hasar gören piston yerinden çıkabilir. Bu durumda motorun açılması ve değiştirilmesi gerekir, sadece yağı kontrol etmediğiniz için yüksek masraflar ile karşılaşabilirsiniz. Peki, periyodik bakım neleri kapsar;
- Motor yağı ve filtresi değişimi; motorun mekanik parçalarının çalışmasını sağlayan motor yağı aynı zamanda ısının dengelenmesi için oldukça önemlidir. Motor yağı filtresi, yağın temiz kalmasını sağlarken periyodik bakımlarla kontrol edilmelidir.
- Hava filtresi değişimi; motorun içine giren havayla ateşlenmesini sağlayan hava fitresi kontrol edilmelidir. Yanma bölümüne herhangi bir parçanın girmemesi için önemlidir.
- Yakıt filtresi değişimi; aracın içerisine koyduğunuz yakıtların temizliği motor ve sürücü sağlığı için oldukça önemlidir. Yakıtın temiz kalması ve parçacıklardan arınması için yakıt filtresi periyodik bakımlarda kontrol edilir.
- Lastik bakımı; nitrojen dolumu, lastik aşınması, mevsime uygun lastik değişimi, lastik aksamının dengesinin kontrolü lastik bakımında yapılır. Özellikle uzun yollarda yedek lastik ve yola uygun lastiklerin aracınızda olduğundan emin olmanız gerekir. Lastiklerin fazla aşınması yol tutuşunu azaltırken kaza ihtimalini arttırır.
- Akü ve buji bakımı; ateşleme ve marş motoruna akım gönderen akü ve bujiler kontrol edilmelidir. Periyodik bakımda akü voltajı, başlığı, elektrolit seviyeleri kontrol edilir.
- Fren sistemi kontrolünde fren balataları, fren yağı, fren merkezi ve bağlantı noktaları kontrol edilerek frenleme sisteminin sağlıklı çalışması sağlanır.
- Süspansiyon kontrolü, engelli arazilerde süspansiyon sistemi verimli çalışmazsa lastiğe ve birçok parçaya zarar verebilir. Bunun için amortisör, rotiller ve rot başı periyodik bakımlarda kontrol edilir.
Periyodik Bakım Hakkında Bilmeniz Gerekenler!
Aracınızın marka ve modeline göre periyodik bakım kapsamı değişebilir. Yeni araç aldığınızda periyodik bakımla ilgili talimatları bayinizden veya araç üreticisinden talep edebilirsiniz. Kitapçık olarak verilen bu listede ne süreyle bakım yaptırmanız gerektiğini öğrenebilirsiniz.
Periyodik bakımlarını yaptırsanız dahi sürüş ve bekleme esnasında aracınızda yağ sızıntısı, damlama veya püskürtme durumları olabilir. Sorunun büyümemesi için teknik servisinize aracınızı götürebilirsiniz. Yağ seviyesini düzenli olarak yağ çubuğu ile kontrol edebilirsiniz.
Bunlara ek olarak silecek, klima, soğutma sıvısı gibi ek özellikler kontrol edilebilir. Periyodik bakım sürecinde özellikle yeni araçlarda yazılımla araçların eksikleri ve hasarları belirlenmektedir.
Borlease araç kiralama hizmetinde kiraladığınız araçların periyodik bakımlarını Borlease karşılamaktadır. Sağlıklı ve keyifli sürüşler için yol yardım, teknik servis destekleriyle kullanıcılarımıza en iyi hizmeti vermeyi amaçlıyoruz. Araçlar ve araç kiralama hizmetlerimiz hakkında daha fazla bilgi almak için sitemizi inceleyebilirsiniz.