Otomobillerde her biri farklı işlevleri yerine getiren çeşitli filtreler bulunur. Bu filtreler arasında önemli bir yere sahip olan polen filtresi aynı zamanda çeşitli iklimlendirme sistemlerinde de kullanılır. Polen alerjisi olan ve sürekli temiz havaya ihtiyaç duyan bireyler için hayati önem taşıyan polen filtresinin, karbonlu ve karbonsuz olmak üzere iki farklı türü bulunur. Klima sisteminin bir parçası olan bu filtrenin, işlevsel kalabilmesi için belirli aralıklarla değiştirilmesi gerekir.
Polen filtresi Nedir?
Araçlarda bulunan polen filtreleri dışarıdan alınan hava içerisindeki polenlerin ayrıştırılmasını ve araç içine girişlerinin engellenmesini sağlar. Araç içerisine klima sistemi üzerinden giren havanın temiz olmasını ve polenlerden arındırılmasını hedefleyen bu filtre, aynı zamanda alerjik astım, KOAH ve nefes darlığı gibi çeşitli hastalıklarla mücadele eden bireyler için de büyük avantaj sunar. Ayrıca sağlıklı bireylerin araç içerisinde daha temiz hava soluyabilmeleri de bu filtre sayesinde mümkün olur. Polen filtresi yerine zaman zaman klima filtresi tanımı da kullanılır.
Polen Filtresi Ne İşe Yarar?
Polen filtresi ne işe yarar sorusunun yanıtının her araç sahibi tarafından bilinmesi gerekir. Çünkü polen filtresinin ne işe yaradığının bilinmemesi, bu filtrenin belirli aralıkla değiştirilmesi zorunluluğunun da atlanmasına neden olur. Araçlarda klima sistemlerinin en önemli bileşenlerinden biri olan polen filtresi, havada serbest olarak dolaşan polenlerin filtre edilmesini ve araç içerisine girmesini engellenmesini sağlar. Buna ek olarak polen filtrelerinin diğer önemli işlevleri de şu şekilde sıralanabilir.
- Polen dışındaki toz ve kirlerin araç içerisine girişlerinin engellenmesi
- Dış ortamda bulunan kötü kokuların önlenmesi
- Motor performansının korunması ve artırılması
Polen Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Sahip oldukları işlevler doğrultusunda polen filtreleri, aşağıdaki gibi birkaç türe ayrılır:
- Partikül Filtreleri: Karbonsuz filtre olarak da adlandırılan partikül filtreleri polen, toz ve kirlere karşı etkin bir bariyer sağlar. Genellikle cam yünü ve benzer malzemelerden imal edilen partikül filtreleri, partiküllere karşı başarılıdır.
- Karbon Filtreleri: Karbonlu polen filtresi partiküllerin yanı sıra kötü kokuların da araç içerisine girmesini engelleme özelliği taşır. Ortamdaki hava kalitesini artırır ve kötü kokulardan arındırır.
- HEPA Filtreler: Yüksek verimli partikül tutucu filtre olarak geçen HEPA filtreler, mikron boyutundaki polenler ile tozların geçişini engeller. Böylelikle araç içerisinde tam korunmayı mümkün kılar.
- Anti-Alerjen Filtreler: Bu filtreler, özellikle alerjiye duyarlı olan kişiler için tasarlanmıştır. Polen ve diğer alerjenleri yakalamak amacıyla özel olarak üretilmiş malzemeler içerir.
- Elektrostatik Filtreler: Elektrostatik filtreler, elektrostatik yükler kullanarak hava partiküllerini yakalar. Bu tür filtreler genellikle yüksek etkinlik ve performans sağlar.
Polen Filtresi Değişimi Ne Zaman Yapılır?
Araç sahiplerinin mutlaka bilmeleri gereken konulardan biri de polen filtresi ne zaman değişir sorusunun yanıtıdır. Bu filtrelerin yılda bir defa değiştirilmesi yeterli olur. Kilometre bazında ise 25 bin kilometrede bir değişim tavsiye edilir. Ancak aşırı tozlu bölgelerde yılda iki defa filtre değişimi de yapılabilir.
Polen Filtresi Klimayı Etkiler Mi?
Araçtaki klima sisteminin bir parçası olan polen filtresi ile klimanın işlevselliği arasında da doğrudan bir bağlantı bulunur. Zamanı geldiği halde değiştirilmeyen polen filtreleri, klima performansının düşmesine yol açar. Bununla birlikte kabin içerisindeki hava kalitesinin azalması ve alerjik etkilerin ortaya çıkması gibi bazı ikincil sorunlar da teşkil edebilir. Zamanında değiştirilmeyen klima filtresi aynı zamanda klima arızalarına da davetiye çıkarır.
Polen Filtresi Değişmezse Ne Olur?
Polen filtresinin değişmesinin gerektiği, araç içerisinde toz kokusunun oluşmaya başlaması ve hava kalitesinin düşmesi ile anlaşılır. Bununla birlikte her yıl bahar aylarına girmeden önce polen filtresinin değiştirilmesi önerilir. Polen filtreleri düzenli olarak değiştirilmediğinde, polenler ve diğer kirler ile tozlar araç içerisine kolaylıkla sızabilir. Bu durum hava kalitesinin düşmesinin yanı sıra çeşitli alerjik etkilerin ortaya çıkmasına ve rahatsız edici kokularla karşılaşılmasına neden olur. Araç içerisine toz girişinin engellenememesi, aracın daha erken kirlenmesine ve yüzeylerde tozlu bir görünümün ortaya çıkmasına da neden olur.
Ayrıca klima sağlığı ile verimliliği bakımından düşünüldüğünde de polen filtresinin değiştirilmemesi risk teşkil eder. Bu tür sorunlarla karşı karşıya kalmamak için belirli aralıklarla polen filtresinin kontrol ettirilmesi ve yılda en az bir kez de değiştirilmesi gerekir.
Borlease Araç Kiralama olarak, müşterilerimizin konforlu ve güvenli bir sürüş deneyimi yaşamalarını önemsiyoruz. Sunduğumuz araç kiralama hizmetinde, her bir aracımızda kaliteli polen filtreleri kullanarak müşterilerimize temiz ve sağlıklı bir sürüş ortamı sunuyoruz. Borlease ailesi olarak, araç kiralama tercihlerinizi güvenle yapabileceğiniz bir marka olmanın gururunu yaşıyoruz.