SRS Nedir? Nasıl Çalışır?

SRS Nedir? Nasıl Çalışır?
  • 2 Ağustos 2023

SRS Nedir? Nasıl Çalışır?

SRS Nedir? Nasıl Çalışır?

Otomobil teknolojileri gün geçtikçe devam ederken arızalanan bir parça sürücü panelinde görünebiliyor. SRS nedir, neden ışığı yanar, soruları araç sürücüleri tarafından merak edilmektedir. Gösterge panellerindeki ışıklar aracı sürüş esnasında kontrol etmenizi sağlar. SRS genel olarak bilinen bir gösterge değildir ve SRS ışığı yandığında sürücüler panik olabiliyor. Yazımızın devamında SRS nedir, SRS arızası nedir, SRS ışığı neden yanar, sorularına detaylı yanıtlar vereceğiz. 

SRS Nedir?

SRS nedir, diye merak ediyorsanız; “Tamamlayıcı Güvenlik Sistemi” (Supplemental Restraint System) teriminin kısaltmasıdır. Sürüş esnasında sürücüyü korumak için araçlarda yer alan hava yastığı ve emniyet kemerini kontrol eder. SRS emniyet kemeri ve SRS Airbag olarak da yaygın olarak da kullanılmaktadır. Hava yastıkları ve emniyet kemerlerinin kullanımı oldukça eski olmasına karşın SRS sistemi, yeni araçlarda yazılım ile kullanılmaktadır. 

SRS Ne İşe Yarar?

SRS yeni model araçlarda sürüş güvenliğini arttıran emniyet kemeri ve hava yastıklarının daha işlevsel hale gelmesini sağlamaktadır. SRS bulunan bir araçta güvenlik ekipmanları bilgisayar ile atanan bir yazılımla kontrol edilir. Sürüş esnasında olası bir çarpma ve kaza riskine karşı sürücülerin bir şey yapmadan en az hasar almasını sağlayan bir sistemdir. Tamamlayıcı sistem güvenliği bulunan araçlarda kaza anında emniyet kemeri gerilir ve hava yastıkları açılır. 

Emniyet kemerinin sürücüyü koltukta tutması ve hava yastıklarının açılması, sürücünün sert noktalara çarpmasını engeller. Hava yastıkları ön konsolda, koltuk kenarlarında bulunur ve sürücünün savrulmasını engeller. SRS bulunan bir araç alırken veya aracınızla yolculuğa çıkarken gösterge panelinden sistemin çalışıp çalışmadığını kontrol edebilirsiniz. 

SRS Nasıl Çalışır?

SRS nedir, nasıl çalışır, sorularına baktığımızda, sensörle çalışan bir sistem olarak tanımlayabiliriz. Artan araç trafiği ve kaza oranlarında sürücülerin olası bir kaza anında en az hasar alması için geliştirilen bu güvenlik sistemi aracın içerisinde ve dışarısında bulunan sensörlerle çalışmaktadır.

Otomobillerin içinde ve dışında bulunan sensörler oldukça gelişmiş algılama özelliğine sahiptir. SRS sistemi, aracın ani fren yapması, yavaşlaması, araç içerisindeki kişi sayısı gibi pek çok veriyi anlık olarak alır ve sürüş güvenliğini arttırır. Yolculuk esnasında araç herhangi bir noktaya çarptığında SRS sistemi anlık olarak devreye girer ve hem emniyet kemerleri kilitlenir hem de hava yastıkları açılır. Bu sayede araç içerisinde bulan kişilerin araçtan savrulması ve sert bir noktaya çarpması engellenir.

SRS Işığı Neden Yanar

Otomobillerde bulunan gösterge paneli, sürüş esnasında aracı kontrol edilmesini sağlayan göstergelerden oluşur. Gösterge panelinde SRS göstergesi de yer alır ve çalışmayan sistemlerde ışığı yanar. SRS sistemi, pasif güvenlik sistemi olarak araçlarda yer alır ve sürüş esnasında sürücülerin herhangi bir şey yapmasına gerek yoktur. Sürücüler, genellikle SRS ışığı yanana kadar bu sistemin farkında bile olmazlar. Bu ışık yanmaya başladıysa bir arzı olduğu anlamına gelir. Bunun sebebi sensörleri, emniyet kemerleri veya SRS Airbag olabilir. 

SRS Arızası Nasıl Düzeltilir?

SRS ışığı yandığında sistemden kaynaklı farklı sorunlar olabilir. SRS güvenlik önlemi için aracınızda aktif olarak çalışması gerekir ama panik yapmanıza gerek olmadığını belirtmemiz gerekir. Airbag, SRS kablolama veya emniyet kemerinden kaynaklı sorunu çözmek için kendiniz müdahale etmeden en yakın yetkili servise götürerek profesyonel yardım almanız daha sağlıklı olacaktır. Kendiniz müdahale ettiğinizde sistemin yapısını veya çalışan bir aksamı bozabilirsiniz. Sürüş güvenliğiniz için SRS ışığı yandığında arızayı çözmek için araç markanızın teknik servisine gitmelisiniz.

SRS nedir, SRS nasıl çalışır, sorularına detaylı olarak yanıt vermeye çalıştık. Sürüş güvenliğiniz için bilmeniz gerekenleri Borlease blog içeriklerinden ulaşabilirsiniz.