Araç sahipleri, zorunlu trafik sigortası ve kasko gibi çeşitli sigorta poliçelerinden yararlanır. Sigorta şirketleri ise sürücülerin kaza durumuna ve hasar durumuna göre poliçe düzenler. Bu neden dolayı, firmalar araç kaza geçmişi ile ilgili verilerini birbirleriyle paylaşarak sigorta fiyatını belirleyebilmektedir. Böylece sigorta şirketlerinin kayıt altına aldığı veriler ile isteyen herkes bir aracın hasar kaydına ve detaylı bilgilerine ulaşabilir.
Borlease ekibi olarak bu yazımızda, tramer sorgulama nasıl yapılır ve tramer sorgulama yöntemleri gibi konular hakkında bilmeniz gerekenleri detaylı bir şekilde sizler ile paylaşacağız.
Tramer Nedir?
Tramer, Trafik Sigortaları Bilgi Merkezi kurumunun kısaltması ve araçların tüm sigorta bilgilerinin yer aldığı bir veri deposudur. Bu sistem üzerinden satın almak istenilen araç hakkında sorgulama yapılarak tüm sigorta işlemlerine ulaşmanız mümkündür. Bunun yanı sıra aracın kaza bilgilerini takip etmek ve aracın ağır hasar kaydı bulunup bulunmadığını da görmeniz mümkündür. Bu verilerin yanı sıra tramer sistemi ile tek seferde kusur oranı ve poliçe bitiş tarihi gibi detaylara da ulaşabilirsiniz.
Tramer Sorgulama Yapma Yöntemleri
Yeni bir araç almayı düşünenlerin en çok merak ettiği konular arasında bulunan “Tramer sorgulama nasıl yapılır?” sorusunun cevabı pek çok farklı şekilde açıklanmaktadır. Tramer sorgulama işlemi online olarak e-devlet üzerinden, çağrı şeklinde ya da SMS ile yapılabilir. Tramer sorgulama yöntemleri arasında genellikle SMS yöntemi tercih edilmektedir.
E-devlet ile Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
E-devlet üzerinden de tramer kaydı sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz. Öncelikle e-devlet sitesine giriş yapın. Açılan sayfadan “Kimliğimi Şimdi Doğrula” sekmesine tıklayın. E-devlet hesabınız ile giriş yapın (e-devlet şifreniz yoksa en yakın PTT şubesine giderek şifre almanız gerekir). Daha sonra karşınıza Trafik Poliçe ve Hasar Bilgileri Sorgulama ekranı gelecek. Aracın plakasını girerek sorgula butonuna tıklamalısınız. Sistemde sorgulamış olduğunuz plakaya ait aracın bilgilerine ve resmi kayıt belgelerine buradan ulaşabilirsiniz. Dilerseniz bu belgeleri e-barkodlu şekilde indirebilirsiniz. Ayrıca resmi işlemlerde de güvenle kullanabilirsiniz.
SMS ile Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Aracın hasar geçmişinin ne durumda olduğuna dair detaylı bilgi edinmek isteyen kişilerin araç plakasını boşluk bırakmadan 5464’e gönderilmesi gerekir. Öte yandan bilirkişi raporuna sahip olan kazalar için hangi parça değişimlerinin yapıldığının öğrenilmesi ise aynı numaraya araç plakasının yanında boşluk bırakılarak hasarın oluştuğu tarihin yazılması ile mümkündür. Bu tür sorgulama işlemlerinin yapılamadığı araçlar tramersiz araçlar olarak adlandırılır. Telefonunuzdan 5664 numarasına araç plakasını ile ilgili mesaj atarak araçların hasar geçmişi hakkında bilgi alabilirsiniz
Plakadan Tramer Sorgulama Nasıl Yapılır?
Araç plakası ile tramer sorgulama işlemi, SMS yöntemi kullanılarak yapılır. Plakanın sorgulatabilmesi için aracın plakasının tamamının boşluk bırakılmadan 5664 olarak belirlenen numaraya gönderilmesi son derece önemlidir. Bu işlem sayesinde aracın sigortasının başladığı andan itibaren geçirdiği bütün kazaların ve bu kazalar sonucunda oluşan tüm hasarların kayıtlarına kapsamlı bir biçimde ulaşmak mümkündür. 5664’e gerekli mesajın gönderilmesinin ardından sistem aracı algılar. Daha sonra ise kısa süre içerisinde otomatik olarak bilgilerin yazılı bir şekilde görüntülenmesine olanak tanır. Plaka kullanılarak araç üzerinde değişen herhangi bir parçanın olup olmadığı da dahil olmak üzere araç hakkındaki bütün bilgilere ulaşmanız mümkündür. Böylelikle araç satın almak isteyen alıcılar daha sağlıklı bir şekilde karar verirler.
Hasar Kaydı ile Tramer Kaydı Arasındaki Fark Nedir?
Hasar kaydı; ikinci el bir aracın kullanıldığı dönem içerisinde kaza sonrası tamir, değişen parça ve boya gibi işlemlerin tamamını kapsar. Bu bilgiler ise devlete bağlı olan ve kısaca Tramer denilen Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi sisteminde kayıt altında tutulmaktadır. Hasar kaydı, aracın küçük tamir işlemlerinin yanı sıra büyük kapsamlı tamir, bakım ve servis işlemlerini de kapsar. Tramer kaydı ise aracın sigorta bilgilerinin kaydı anlamına gelmektedir.
Borlease ekibi olarak bu yazımızda tramer sorgulama nasıl yapılır konusu hakkında çeşitli bilgiler sunduk. Filo kiralama hizmeti ile ihtiyacınız olan araçları kolaylıkla karşılamanız mümkündür. Uzun dönem filo kiralama için tercih ettiğiniz marka, model ve km. sınırı taleplerinizi bize iletebilirsiniz. Daha fazla bilgi için web sitemizi ziyaret edebilir veya iletişim kanallarımız üzerinden bizimle iletişime geçebilirsiniz.