Araçların birbirinden farklı donanımları mevcuttur. Özellikle tır, kamyon, karavan gibi araçlarda sıklıkla karşımıza çıkan webasto’nun ne işe yaradığı merak edilmektedir. Halk arasında robosto olarak da adlandırılan bu sistemin özellikle uzun yollarda ve soğuk iklimlerde birçok faydası vardır.
Bu kapsamda ise webasto hakkında merak edilen birçok kriter vardır. Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, webasto ısıtıcı hakkında merak edilenleri sizler ile paylaşacağız.
Webasto Nedir?
Webasto ısıtıcı, araçlarda yer alan bir bağımsız kalorifer olarak ifade edilmektedir. Bunun yanı sıra harici ısıtıcı olarak da değerlendirilmektedir. Bunun temel nedeni ise aracın motorunu kullanmadan çalışma potansiyeline sahip olmasıdır.
Genelde uzun yolda kullanılmaya elverişli oran araçlar için daha çok tercih edilen bir klima sistemidir. Bu doğrultuda ise tır ya da kamyon gibi uzun yola giden araçlarda kullanılan bir ısıtma ve soğutma sistemi olduğunu ifade edebiliriz. Bu özelliği ile ekstra ısınma ve soğutma olanağı sunduğu için birçok farklı ağır vasıtada da yer almaktadır.
Webasto Nasıl Çalışır?
Webasto nedir konusu kadar webasto çalışma süreci konusu da merak edilmektedir. Aracın motorundan bağımsız kurulumu ile webasto ısıtma sistemleri, güç için akü ve yakıt kullanır. İki webasto çalışma sistemi vardır ve her ikisi de oldukça basit bir işleyişe sahiptir. Bu çalışma sistemleri, detaylarıyla aşağıdaki gibidir:
Kuru Webasto:
Kuru webasto sistemi genelde tır, kamyon gibi uzun yol araçları yerine, soğuk iklimlerde kullanılan binek otomobiller için tercih edilmektedir. Bu sistemin çalışması için akü, rezistans ve hava hortumuna ihtiyaç duyulur.
Kuru webasto sisteminde, araç içinden çekilen hava, aküden alınan güç ile rezistansta ısıtılır. Isıtılan hava ise hava hortumu ile yeniden aracın içine aktarılır. Genel olarak kuru webasto, bir saç kurutma makinesi gibi işlemektedir. Bu sebeple, sadece aracın içini ısıtan bir sistem olduğundan motoru ısıtmak için kullanılmaz.
Islak Webasto:
Özellikle uzun yol araçlarında karşımıza çıkan ıslak webasto sistemi ile hem aracın içi hem de motoru sıcak kalır. Bu sistemin çalışması için ise akü, yanma odaları, ısı eşanjörü ve pompa gerekir.
Aracın yakıt deposundan alınan yakıt, yanma odalarında ısı enerjisine dönüştürülür ve elde edilen enerji de ısı eşanjörü sayesinde motor suyunu ısıtır. Isınan motor suyu araç içinde devridaim eder. Böylece kabin içinin de ısınmasını sağlar. Bu durumda hem aracın içi hem de motor, araç çalışmasa dahi sıcak kalır.
Webasto Ne İşe Yarar?
Webasto klima, harici olarak bağımsız bir kaloriferdir ve ek bir ısınma sistemi olarak ön plana çıktığını söylemek mümkündür. Genel olarak uzun yola giden araçlarda ısınma ve soğutma sistemi şeklinde değerlendirilmektedir.
Basit çalışma prensibine sahip bu sistem, birçok uzun yol araçlarında da mevcuttur. Özellikle son dönemlerde farklı araçlarda ekstra kalorifer sistemi olarak tercih edilmektedir.
Webasto Nerelerde Kullanılır?
Webasto, dizel yakıt ile çalışan bir iç mekân ısıtıcısı olarak ifade edilir. Webasto, marka olarak ortaya çıksa da zamanla tüm dizel ısıtıcıları ifade etmek için webasto kullanılmaya başlanmıştır. Bu ısıtıcılar, geniş bir alanda araç içi ısıtıcı olarak tercih edilir.
Genellikle de otobüs, kamyon, minibüs gibi araçların yanı sıra tekne ve karavan gibi seyahat araçlarında da tercih edilmektedir.
Webasto 1 Saatte Ne Kadar Mazot Yakar?
Webasto mazotlu ısıtıcıların çalışabilmesi için kullandıkları dizel yakıtın yanı sıra 12 volt elektrik sistemi gerekli görülmektedir. 12 volt webasto fan, dış ortamdan aldığı havayı ısıtarak iç ortama gönderir.
Bu sayede ise yakıt tüketimi düşük, enerji üretimi yüksek bir ısıtıcı türü olarak değerlendirilir. Webasto dizel ısıtıcılar yaklaşık olarak saatte 0,12-0,24 litre yakıt tüketirler.
Araçta Webasto Ne İşe Yarar?
Webasto, bağımsız kalorifer veya harici ısıtıcı olarak tanımlanabilir. Sistem içindeki kızdırma bujisi, yakıt ile ısıtma özelliği sağlar. Bu sayede motor suyu ısınır ve araç içi ısı sistemi aktif hale gelir.
Webasto Her Araca Olur mu?
Webasto, geniş ürün yelpazesi ile farklı araç tipleri için uygun çeşitli ısıtma çözümleri sunar. Bu noktada ise araç modeline ve ihtiyaçlarınıza göre doğru ürünü seçmeniz son derece önemlidir.
Webasto Havası Nasıl Alınır?
Webasto’nun havasını almak için izlemeniz gereken adımlar aşağıdaki gibidir:
- Webasto anahtarını araçtan çıkarın.
- Yakıt deposunda yeterli yakıt olup olmadığına bakın.
- Yakıt sistemiyle ilgili herhangi bir kaçak durumu varlığını kontrol edin.
- Yakıt sistemi üzerindeki havalandırma vidalarından başlayarak her vidayı çıkarın.
- Yakıt filtresi üzerindeki hava tahliye vidalarını da çıkarın.
- Webasto cihazı çalışırken havalandırma vidalarını geri takın ve sıkın.
- Webasto anahtarını araca takarak cihazı çalıştırın.
- Webasto sistemi çalışırken, havalandırma vidalarının üzerinden hava kabarcıkları gelene kadar 5-10 dakika bekleyin.
- Hava kabarcıkları tamamen çıkana kadar havalandırma vidalarını yavaş sıkın.
Webasto havası alındığında, yakıt sistemindeki hava kabarcıklarını çıkarır ve sisteminin doğru şekilde çalışmasını sağlar.
Borlease Otomotiv olarak bu yazımızda, webasto klima sistemleri hakkında merak edilenleri sizler ile paylaştık. Firmamızdan kiralama hizmeti almak ve prosedürlerimiz hakkında detaylı bilgi için blog sayfamızı inceleyebilirsiniz. Kiralama sürecindeki çeşitli prosedürlerin işleyişi hakkında daha kapsamlı bilgi için web sitemizi ziyaret edebilirsiniz.