Araçlar, karmaşık ve sistematik yapıya sahip teknolojik ürünlerdir. Araçların performansını etkileyen birçok farklı parametre bulunmaktadır. Araç performansını etkileyen bu parametreler aynı zamanda aracın verimli çalışmasını ve araç bileşenlerinin uzun ömürlü olmasını sağlar. Son derece önemli olan bu bileşenlerden biri de yağ filtresidir. Araç sürücüleri tarafından sık sık “Yağ Filtresi Nedir, Ne İşe Yarar?” gibi sorular sorulmaktadır.
Yağ filtresi; motor yağını süzen ve böylece motor yağını arındıran bir filtredir. Bu filtre, motora partiküllerden arındırılmış temiz yağın gitmesini sağlar. Yağ filtresi ile ilgili “Yağ Filtresi Nedir?” sorusunun dışında bazı sorular sık sık sorulmaktadır. Bu yazımızda, yağ filtresi ile ilgili merak edilen soruların cevabını sizler ile paylaşacağız.
Yağ Filtresi Çeşitleri Nelerdir?
Günümüzde pek çok farklı türde yağ filtresi bulunmaktadır. Kimi durumlarda belirli bir araç modeli için dahi özel bir yağ filtresi üretilebilir ve kulanılabilir. Bunun yanı sıra her bir yağ filtresi çeşidini ayrı ayrı gruplandırmak sağlıklı olmaz. Yağ filtresi çeşitleri, genel olarak şekilde ikiye ayrılır;
- Atom Tipi (Değiştirilebilir) Yağ Filtresi: “Vidalı tip yağ filtresi” olarak da bilinir. Günümüzde en çok kullanılan yağ filtresi tipidir. Motor gövdesinde gerekli bölgeye vidalanarak takılır. Son derece sağlamdır. Sökmesi ve takması oldukça kolaydır. Değişimi esnasında filtre komple değiştirilmektedir.
- Modül Tip (Sabit Kutulu) Yağ Filtresi: “Kâğıt yağ filtresi” olarak da bilinir. Motor ya da yağ pompasıyla bir bütün halde bulunan kapsüllerin içine yağ filtresi yerleştirilir. Kâğıt olarak bilinse dahi bu kapsüller kaliteli, sızdırmaz ve basınca dayanıklı plastiktir. Değişimi esnasında sadece filtre elemanı değiştirilir. Maliyeti daha düşüktür ve yeni bir teknolojidir.
Genel olarak yağ filtresi çeşitleri bu şekilde gruplandırılmaktadır. Yağ filtresi çeşitlerine baktığımızda benzer amaca hizmet ettiğini ve bazı teknik özelliklerinden dolayı birbirlerinden ayrıldıklarını görebiliyoruz.
Yağ Filtresi Ne Sıklıkla Değiştirilmelidir?
Yağ filtresi değişim sıklığı pek çok farklı parametreye göre değişiklik göstermektedir. Aracın kullanıldığı iklim, aracın motor tipi, çevresel koşullar ve aracı kullanma şeklinize göre filtre değiim süreci de etkilenir. Bunun gibi pek çok farklı parametre göz önüne alınarak yağ filtresi değişimi yapılmalıdır.
Bunun yanı sıra her araç modelinin kullanma kılavuzunda yağ filtresinin kaç bin kilometrede değişeceği ya da belirli bir sürede değiştirilmesi gerektiği belirtilir. Genel olarak yağ filtrelerinin araç kullanma kılavuzlarında her 10.000 – 15.000 km arasında değiştirilmesi önerilir. Eğer bu mesafeyi çok uzun zamanlarda katetiyorsanız, yılda 1 kere değiştirmeniz tavsiye edilir. Ayrıca motor yağı değişimi esnasında yağ filtresinin değişiminin de yapılması daha sağlıklı olacaktır.
Yağ Filtresi Değişimi Olmazsa Ne Olur?
Araç sürücüleri tarafından en çok merak edilen sorulardan biri de “Yağ Filtresi Değişimi Olmazsa Ne Olur?” sorusudur. Eğer yağ filtresi değişimi olmazsa olması muhtemel durumları şu şekilde sıralayabiliriz:
- Araç motorunda biriken atık maddeler motordan uzaklaştırılamaz ve motor içinde dönmeye devam eder. Bu atık maddeler motorunuza zarar verir.
- Motor yağı iyi süzülemediği için hareketli motor parçaları ve motor bloğu çizilebilir.
- Atık maddeler segman ve pistonlar arasına sıkışabilir.
- Motorun performansı ve verimi düşer.
- Motorda kalıcı hasarlar meydana gelir.
- Motor sesli bir şekilde çalışmaya başlar.
Borlease ekibi olarak bu yazımızda sizler için yağ filtresi nedir, çeşitleri nelerdir, ne sıklıkla değiştirilmelidir ve değiştirilmezse ne olur sorularına cevap verdik. Araç bakımı, araç parçaları hakkında merak edilenler ve daha fazlası için sitemizi ziyaret edebilirsiniz. Hizmetlerimiz ya da araç kiralama süreçlerimiz hakkında daha fazla bilgi sahibi olmak için iletişim kanallarımızdan birini kullanarak, bizimle iletişime geçebilirsiniz.