Yarı Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

Yarı Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır? 
  • 14 Kasım 2023

Yarı Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

Yarı Otomatik Vites Nedir ve Nasıl Kullanılır? 

Araçların motorlarında üretilen gücün tekerlere iletilmesi için viteslerden yararlanılır. Vitesler, aracın devrine ve hızına bağlı olarak bu güç aktarımını gerçekleştirir. Kullanım şekline ve sahip olduğu özelliklere göre araçlar; otomatik vites, yarı otomatik vites ve manuel vites olmak üzere üç tür vites barındırır. Otomatik vitesli araçlarda sürücünün vites üzerinde kontrol yetkisi yoktur. Yani sürücü viteslere müdahale edemez. Manuel vitesli araçlarda ise kontrol tamamen sürücüdedir. Yarı otomatik araba ise her iki vites türünün özelliklerini bir arada barındırır.  

Yarı Otomatik Vites Nedir? 

Yarı otomatik vitesli araçların nasıl kullanılacağına geçmeden önce, yarı otomatik ne demek sorusunun yanıtlanması gerekir. Yarı otomatik vitesli araçlarda sürücüye vites değiştirme olanağı sunulur. Araç, sürücünün tercihine göre manuel modda ya da otomatik modda kullanılabilir. Yarı otomatik vitesli araçlarda debriyaj pedalı genellikle bulunmaz. Ancak manuel modda kullanmak için bazı araba modellerinde debriyaj ya da benzeri kavrama sistemleri bulunabilir. Yarı otomatik vitesli araçlar, her iki vites türünün de özelliklerine sahip olduğu için, sürücülere araç üzerinde daha güçlü bir kontrol ve beraberinde konforlu bir sürüş deneyimi yaşatır. Aracın yarı otomatik olduğu, vites üzerinde yer alan harflerden ve geçişlerden anlaşılabilir. Markalara göre yarı otomatik vitesler tiptronic, DSG, paddle shift, Steptronic gibi isimlerle adlandırılır.  

İLGİNİZİ ÇEKEBİLİR: Şanzıman Nedir ve Ne İşe Yarar? 

Yarı Otomatik Vites Nasıl Kullanılır? 

Yarı otomatik araba nasıl kullanılır sorusu, bu türden bir araç almayı düşünenlerin en çok merak ettikleri noktalardan biridir. Yarı otomatik vitesli araçlarda, vites üzerinden iki farklı moda geçme olanağı bulunur. Genellikle vitesin sol tarafı, otomatik kontrol sağlar. Basit bir hareketle sağ tarafa geçiş yapılarak da manuel olarak vites değiştirilebilir. Manuel kontrol; spor mod, manuel mod gibi farklı isimlerle adlandırılır. Ancak normal manuel vitesli araçlarda olduğu gibi, vites numaraları bulunmaz. Genellikle ileri-geri hareketlerle vites değiştirilir. Yarı otomatik vitesli araçlarda vites yalnızca otomatik sürüşte geriye alınabilir. Manuel modun geri vites seçeneği bulunmaz. Bu yüzden de manuel sürüş yaparken geri geri gelmek gerekirse, otomatik vitese geçilmesi gerekir. Araç hareket halindeyken de manuel ve otomatik modlar arasında geçiş yapılabilir. Yarı otomatik vitesli araçlar yokuş iniş çıkışlarında daha kolay kontrol sağlar. Özellikle kış aylarında ya da kötü hava şartlarında, sürücüye tam kontrol olanağı sunar.  

yari-otomatik-vites

Yarı Otomatik Vites Harflerinin Anlamı 

Yarı otomatik vitesli araçlarda, vites üzerinde rakamlar yerine harfler yer alır. Otomatik kısımda yer alan harfler evrenseldir ve tüm araçlarda P, R, D ve N olmak üzere dört tane bulunur. P, park modunu; R, geri vitesi; D, ileri vitesi ve N de boş vitesi ifade eder. Manuel kısımda ise markadan markaya göre farklı ifadeler kullanılır. Ancak genellikle + ve – işareti ile gösterilir. Artı işareti ile vites büyütme; eksi işaretiyle de vites küçültme yapılır.  

Tam Otomatik ve Yarı Otomatik Vitesin Farkı 

Tam otomatik ile yarı otomatik arasındaki farklar yeni bir araç almayı düşünenlerin mutlaka bilmesi gereken hususlardan. Bu farklar kısaca şu şekilde sıralanabilir: 

  • Tam otomatik vites araçları manuel olarak kontrol edebilmek mümkün değil. Vites geçişleri, hıza ve devre göre otomatik olarak gerçekleştirilir. Yarı otomatik vitesli araçlarda ise manuel mod da bulunur. 
  • Tam otomatik vitesli araçlar, konfor isteyenler tarafından tercih edilir. Bu tür araçlar zahmetsiz bir şekilde kullanılır. Yarı otomatik vitesli araçlar ise her daim ve her hava şartında kontrolü elden bırakmak istemeyen kişilerce kullanılır. Bu araçlar, zorlu hava koşullarıyla mücadelede daha etkilidir.  
  • Otomatik vitesli araçlar, fazla yakıt tüketimine neden olur. Özellikle zorlu arazi koşullarında ve kötü hava şartlarında bu durum daha net ortaya çıkar. Ancak yarı otomatik vitesli araçlarda manuel kontrol ile yakıt tasarrufu sağlanabilir.  

Yarı Otomatik Zor Mu? 

Yarı otomatik vitesli araçları sürmek ile otomatik vitesli araçları sürmek arasında ciddi bir fark yoktur. Yokuş kalkış desteği olan bu araçlar hem şehir içlerinde hem de şehirlerarası yolculuklarda rahatlıkla kullanılabilir. Tam otomatik vites araçları kullanabilen herkes, bu araçları da rahatlıkla sürebilir.   

Borlease, sürücülerin farklı tercihlere ve ihtiyaçlara sahip olduğunun farkındadır. Bu nedenle, yarı otomatik vitesli araç kiralamak isteyenlere geniş bir araç yelpazesi sunar. Yenilikçi teknolojilerle donatılmış, yakıt verimliliği sağlayan ve güvenlik standartlarını karşılayan yarı otomatik araçlarımız, sürüş deneyiminizi mükemmelleştirmeniz için tasarlanmıştır. Borlease ile hayalinizdeki yarı otomatik aracı bulun ve sürüşün tadını çıkarın.