Aks Nedir? Aks Arızası ve Belirtileri Nelerdir? 

Aks Nedir? Aks Arızası ve Belirtileri Nelerdir? 
  • 29 Eylül 2023

Aks Nedir? Aks Arızası ve Belirtileri Nelerdir? 

Aks Nedir? Aks Arızası ve Belirtileri Nelerdir? 

Otomobillerin kusursuz bir şekilde çalışmasını sağlayan çok sayıda parça vardır. Araç motorunda üretilen gücü tekerleklere ileten ve aracın hareket etmesini sağlayan aks da bu parçalar arasında önemli bir yere sahiptir. Diğer bir ifadeyle bu parça, motorun ürettiği gücü şanzıman ve diferansiyel aracılığıyla aksa iletir ve buradan da tekerleklere ulaşmasını sağlar. Araçlarda çeşitli nedenlerden dolayı aks arızası görülebilir. Sorunun erkenden tespit edilmesi ve çözüme ulaştırılması, aracın güvenli bir şekilde kullanılmaya devam etmesini sağlar. 

Aks Nedir? 

Aks ne demek sorusu, araç sahibi herkesin en az bir kez araştırdığı konulardan birisidir. Araç lastiklerine göbekten bağlı olan bu parça, direksiyon mafsalı ile bağlantı sağlar. Bu sayede motordan gelen dönme gücü tekerlere iletilir. Aracın yönlendirilmesinde de aks etkin bir rol oynar. Aks kavramının yerine, dingil kelimesi de kullanılır.  

Aks Çeşitleri Nelerdir? 

Araba aksı denildiği zaman, genellikle tek bir parçadan söz edildiği anlaşılır. Ancak işleyişlerine ve işlevlerine göre akslar çeşitlilik gösterir. Başlıca aks çeşitleri şu şekilde sıralanabilir: 

  • Ön aks
  • Arka aks
  • Orta aks 
  • Sürücü mili  

Aks Arızası Nasıl Oluşur? 

Otomobillerde aks arızası yaşanmasına yol açan farklı etkenler bulunur. Sorunun neden kaynaklandığının bilinmesi, aks tamiri noktasında kolaylık sağlar.  

  • Rulman Bozulması: Hareket halinde olan iki metal parçanın aşınmasını engellemek için aralarına yerleştirilen eleman, rulman olarak tanımlanır. Zaman içerisinde sürtünmeye bağlı olarak bu eleman yıpranabilir. Bu sorun giderilmediğinde; rahatsız edici sesler, aşırı titreme gibi daha büyük sorunlara yol açabilir. 
  • Aşırı Yük: Araçlara binen insanların ağırlıkları ve yüklenen yükler akslara biner. Her aracın, türüne göre farklı taşıma kapasitesi bulunur. Bu kapasitenin aşılması ve aracın gereğinden fazla yüklenmesi, aksların kırılmasına yol açar. 
  • Keçe Deformasyonu: Aks keçesi, aksların uç kısımlarından şanzıman yağının kaçmasını engeller. Zaman içerisinde deforme olan bu parça, yağ kaçaklarına neden olur. Akan şanzıman yağı vites kutusuna ve fren balatalarına zarar verebilir. 
  • Şiddetli Darbeler: Aracın alttan darbe alması sonucu aks zarar görebilir. Bu durum, aks arızalarının büyük bir kısmını oluşturur.  

arac-aks

Aks Arızası Nasıl Belli Olur? 

Aks arızası nasıl anlaşılır sorusunun yanıtını bilmek, arızanın erkenden tespit edilebilmesi açısından değerlidir. Güçlükle aks arızalarını akla getiren belirtiler aşağıda görülebilir: 

  • Sürüş esnasında tıkırtı ya da uğultu gibi alışılmadık seslerin duyulması
  • Dururken ve yüksek hızlarda aracın titreme yapması 
  • Araç yol tutuşunun bozulması ve savrulmaların yaşanması 
  • Araç lastiklerinin aşırı ısınması 
  • Aksın vites kaçırması, yani viteslerin daha geç ve güçlükle atılması  

AKS Arızası Nasıl Giderilir? 

Aks arızalarının ertelenmesi hem araçların ömrünün kısalmasına hem de ciddi kazaların yaşanmasına neden olabilir. Bu yüzden de aks arızası belirtileri görüldüğü zaman doğrudan servise gidilmesi gerekir. Aks tamiri tamamen profesyonel bir işlem olduğu için, bu tamiratın bilgili ve yetkili kişiler tarafından gerçekleştirilmesi hayati önem taşır. Aks arızasının giderilebilmesi için öncelikle sorunun nereden kaynaklandığı tespit edilir. Sonrasında da arızaya neden olan durum ortadan kaldırılır.  

Aks Bozuk Olursa Ne Olur? 

Aks arızalarının tamir edilmemesi ve aracın bu şekilde kullanılmaya devam edilmesi, daha büyük problemler yaratabilir. Durumun aks kırılması boyutuna ulaşması, maddi olarak daha ağır sonuçların ortaya çıkmasına neden olur. Daha da önemlisi, araçta yaşanabilecek kontrol kaybına bağlı olarak kazalar meydana gelebilir.  

Aks arızalarının yaşanmaması için düzenli bakım yapılması ve diğer parçalarla birlikte aksın da değerlendirilmesi gerekir. Ancak sürekli araç bakımlarını takip etmek, bireyler için zaman kaybına ve maddi külfete neden olur. Kiralama yöntemiyle araç bakım masraflarından ve zorlu süreçlerden kurtulabilmek mümkün. Siz de aracınızı Borlease ile kiralayın, yalnızca sürüşün keyfini çıkarın.