Baskı Balata Nedir ve Ne İşe Yarar?

Baskı Balata Nedir ve Ne İşe Yarar?
  • 14 Ağustos 2023

Baskı Balata Nedir ve Ne İşe Yarar?

Baskı Balata Nedir ve Ne İşe Yarar?

Baskı balata nedir ve ne işe yarar, araç sürücüleri tarafından merak edilmektedir. Manuel ve yarı otomatik araçların güvenli bir şekilde hareket etmesi ve çalışması için debriyaj sistemi bulunur. Debriyaj sisteminde bulunan baskı balatası, aracın vites değişimi, aracın hareket etmesi gibi fonksiyonların çalışmasını sağlar. Baskı balata nedir ve ne işe yarar, sorularına yazımızın devamında detaylı olarak inceleyeceğiz.

Baskı Balata Nedir?

Baskı balata, motor ve vites kutusu arasındaki gücü aktararak işlev gören bir parçadır. Vites kutusu ve motor arasındaki güç aktarımını sağlayan baskı balatası vites geçişini mümkün kılar. Manuel ve yarı otomatik cihazlarda baskı balatası olmasaydı, vites değiştirmek imkanız hale gelirdi. Baskı balatası, debriyaj sisteminin önemli bir parçasıdır. Baskı balatası ne işe yarar ve çalışma mekanizması nedir yakından bakalım.

Baskı Balata Ne İşe Yarar?

  • Baskı balatası, motor ve vites kutusu arasındaki güç aktarımını sağlar ve vitesin kolayca değişmesini sağlar.
  • Debriyaj basıldığında hızlı vites değişimini kolaylaştırır. Baskı balatası olmasaydı vites değiştirmek imkânsız hale gelirdi.
  • Araç hareket ederken titremesini engeller. Kalkış ve duruş esnasında aracın sarsılmasını önler.
  • Aracın devri yükseldiğinde kolayca vites değiştirebilirsiniz. Sürüş esnasında aracı dengede tutar ve sürüş güvenliğini sağlar.
  • Baskı balatası aracın boşa alınarak çalışmasını sağlar.

Baskı Balata Nasıl Çalışır?

Baskı balatası yay ve koldan oluşan metal bir parçadır. Baskı balatası nasıl çalışır, çalışma prensibi nedir, şu şekilde tanımlayabiliriz;

  • Sürüş esnasında, baskı balatası, motor ve şanzıman arasındaki güç akışını sağlar. Debriyaja bağlı olan baskı balatası, debriyaj diskine baskı yapar.
  • Güç şanzımana ve sonrasında tahrik mili ve tekerleklere aktarılır. Bu sayede aracın hareketi sağlanır.
  • Aracı kullanırken vites değişikliği yapmak için debriyaja basılır. Bu esnada baskı balatası debriyaj diksine baskı uygular ve güç akışı kesilir. Bu esnada vites değişikliği kolayca yapılabilir. 

Baskı Balata Ömrü Ortalama Ne Kadardır?

Baskı balata ömrü ortalama olarak aracın marka ve modeline göre değişmektedir. Bununla birlikte baskı balatasının kalitesi balata ömrünü belirler. Periyodik bakım ve onarımları düzenli olarak yapılan bir araçta baskı balatasının ömrü 90.000 km’ye kadar çıkabilmektedir. Baskı balatası, motor, debriyaj ve vites kutusu arasında bir parça olduğu için araç gösterge panelinde arıza gösterdiğinde değiştirilmesi gerekir. Aksi takdirde diğer parçaların ömrünü kısaltır ve sürüş güvenliğini tehlikeye atar. Araç eğer uygunsuz kullanılırsa balatanın ömrü kısalır. 

Baskı Balata Bittiği Nasıl Anlaşılır?

Sürücüler, sürüş güvenliği için aracın periyodik bakımlarını ve onarımlarını yaptırmalıdır. Yarı otomatik ve manuel araçlarda baskı balatası eskidiğinde debriyajın eskimesine neden olur. Baskı balata bittiği nasıl anlaşılır, ne gibi önlemler alınabilir, gelin yakından bakalım. Aracınızda baskı balatanın bitip bitmediğini için küçük bir kontrol yapabilirsiniz.

Baskı balatasının bitip bitmediğini debriyaj pedalına basarak anlatabilirsiniz. Debriyaj pedalına bastığınızda sertlik yoksa balata bitmiş olabilir. Bununla birlikte aracınız durduğunda el frenini çekin, debriyaja basın ve vitesi bire alın. Normalde bu durumda araç hareket etmeye çalışır ve stop eder. İkinci testi yaparken araç kavrama yapmaz ve stop etmezse aracınızda baskı balatası bitmiştir. Sürüş güvenliğiniz için en kısa sürede yetkili servise aracınızı götürmelisiniz. 

Baskı Balatası Biterse Ne Olur?

Baskı balatası biterse ne olur, sorusu araç sürücüleri tarafından sıklıkla sorulan bir sorudur. Araçlardaki baskı balatası ısıya dayanıklıdır ve aşırı ısınmadan kaynaklı olarak balatanın ömrü azalabilir. Baskı balatasının sürüşe ve araç özelliklerine göre belirli aralıklarda değiştirilmesi gerekir. Baskı balatası biterse, debriyajın kavrama noktası yukarı çekilir. Bu sebeple kavrama aralığı kısalır ve sertleşir. Baskı balatasının ömrü tükendiyse araçta titreme olur ve devir artarken hızlanma olmaz. Sürüş güvenliği ve aracın sağlığı için kısa süre içerisinde değiştirilmesi gerekir. 

Baskı balata nedir ve ne işe yarar, sorularına detaylı olarak yanıt vermeye çalıştık. Sürüş güvenliği ve araçlar hakkında daha fazla bilgiyi blog içeriklerimizde bulabilirsiniz.