Çevreye rahatsızlık vermemek, trafiği aksatmamak ve trafiğin sorunsuz bir şekilde akışını sağlamak için trafik kurallarına uymak büyük önem taşır. Hatalı park edilen araçlar yani park edilmesi yasak olan alanlara park edilen araçlar, trafikteki ihlallerin ciddi bir kısmını oluşturur. Trafiğin güvenli bir şekilde akışını sağlamak ve çevre ile diğer insanlara verilen rahatsızlığı ortadan kaldırmak için, hatalı park edilen araçlar çekilir. Bu çekme işlemi, trafik ekipleri gözetiminde yapılır. Çekilen araç özel ya da emniyete ait bir otoparka götürülür. Otoparka çekilen araç sahibi tarafından, gerekli bedeller ödendikten sonra teslim alınabilir. Ancak öncelikle aracın nereye çekildiğinin öğrenilmesi gerekir.
Arabam Nerede?
Arabam nerede sorusu, hatalı park ettikleri yere gelen bireylerin akıllarına gelen ilk soru. Özellikle araç çekme işareti bulunan alanlar ile park etmenin yasak olduğu yerlere park eden bireyler, araçlarının çekilmesiyle karşı karşıya kalabilirler. Bu durumda arabalarının hangi otoparka çekildiğini bulmaları gerekir. Aracım nereye çekildi sorusuna yanıt arayan bireyler, iki farklı yönteme başvurabilirler.
- SMS ile Çekilen Araç Sorgulama İşlemi
SMS ile çekilen araç sorgulama aracı çekilen bireylerin en kolay sonuç alabileceği yoldur. Tüm operatörlerden PARK yazıp bir boşluk bıraktıktan sonra araç plakasını ekleyerek 1550’ye göndererek aracın hangi otoparka çekildiği öğrenilebilir. Bu hizmet için bir miktar ücret tahsil edilir.
- E-Devlet ile Çekilen Araç Sorgulama İşlemi
Otoparka çekilen araç e - Devlet üzerinden de kolayca bulunabilir. Bunun için e devlet mobil uygulaması kullanılabileceği gibi; tarayıcıdan e devlete giriş yapılarak da arama gerçekleştirilebilir. Platforma giriş yapıldıktan sonra ilk olarak “e hizmetler” sekmesine gidilir. Buradan da “trafik ve ulaşım” sekmesi açılır. Açılan sekmeden “aracımın çekildiği otopark bilgisi sorgulama” başlığına girilir. Burada aracın nereye çekildiği görülür.
Aracın Nereye Çekildiğini Nasıl Öğrenirim?
Çekilen aracı otoparktan çıkarabilmek için, hangi otoparkta olduğunu bilmek gerekir. Bunun için de iki farklı yol bulunur. Emniyet Genel Müdürlüğü’ne ait olan 1550 sms hattına mesaj atarak otopark bilgisi sorgulanabileceği gibi; e devlet platformu üzerinden de bu sorgu yapılabilir. SMS ile öğrenme hizmetinden ücret alınırken, e devlet sorgularından herhangi bir ücret talep edilmez.
Çekilen Aracı Başkası Alabilir Mi?
Çekilen araç sorgulama işleminden sonra, ilgili otoparka giderek çekici ücreti ile otopark ücretinin ödenmesi gerekir. Bu iki ücret ödenmeden aracı teslim almak mümkün olmaz. Çekilen aracı yalnızca sahibi teslim alabilir. Araç başkası tarafından kullanılıyor olsa bile, sahibi gelmeden herhangi birine araç verilmez. Şirket araçlarında ise şirket imza sirküsü ile şirket yetkilisinin kimliği ile birlikte gelmesi gerekir. Araç sahibinin uzakta bulunması ve gelme imkanının olmadığı durumlarda ise noter üzerinden vekalet verilerek işlemler tamamlanabilir.
Araç Çekme Ücreti Ne Kadar?
Araç çekme ücreti her yıl değişiklik gösterir. Ayrıca çekilen araç türüne ve şehirlere göre de fiyatlar farklılaşır. 2024 yılı için çekici ücretleri aşağıdaki tabloda incelenebilir.
Araç Tipi | KM | 1.Bölge Yerler (İstanbul, Ankara, İzmir, Adana ve Gaziantep Merkez İlçeleri) | 2.Bölge Yerler (1.Bölge Dışında Kalan Büyükşehirlerin Merkez İlçeleri) | 3.Bölge Yerler (1. ve 2.Bölge Dışında Kalan İller ile İlçeler) |
Otomobil, Taksi, Motosiklet, Pikap, Kamyonet, Minibüs, Midibüs, Panelvan | Kalkış (0-1km arası) + km başına | 126,50 TL + km başına 7,59 TL | 101,20 TL + km başına 6,33 TL | 94,88 TL + km başına 5,06 TL |
Kamyon, Tır, İş Makinesi | Kalkış (0-1km arası) + km başına | 189,75 TL + km başına 12,65 TL | 164,45 TL + km başına 10,12 TL | 151,80 TL + km başına 7,59 TL |