Hangi Araba Hangi Ülkenin? Araçların Üretim Yerleri

Hangi Araba Hangi Ülkenin? Araçların Üretim Yerleri
  • 18 Ağustos 2023

Hangi Araba Hangi Ülkenin? Araçların Üretim Yerleri

Hangi Araba Hangi Ülkenin? Araçların Üretim Yerleri

Araba markaları, tüm dünyada farklı ülkelerden ortaya çıkmaktadır. Otomotiv endüstrisinin gün geçtikçe gelişmesiyle ülkeler için oldukça önemli bir yere sahip olmaya devam ediyor. Araba markaları, fiyat ve araç segmentine göre araç üretmektedir. Her gün yolda karşılaştığımız araba markaları, farklı ülkelerde üretilmektedir. Hangi araba hangi ülkenin, araçların üretim yerleri nelerdir, öğrenmek için yazımızı okumaya devam edebilirsiniz.   

Ülkelere Göre Araba Markaları 

Ülkelere göre araba markaları, ülkelerin otomotiv endüstrisinden para kazanmasını sağlamaktadır. Bazı araç markaları, büyük markaların altında yer almaktadır. Büyük otomotiv firmaları, kendi içerisinde yeni markalar oluşturarak ya da var olan markaları satın alarak farklı segmentlerde araç üretimi yapmaktadır. Buna örnek olarak İspanyol markası olan Seat, Alman devi Volkswagen Grubu’na aittir.  

almanya-araba-markalari

Almanya 

Almanya, en fazla araç markasına sahip ülkelerin başında geliyor. 2.Dünya Savaşı’ndan bu yana Almanya, otomotiv endüstrisinde farklı segmentlerde araç üretimi yapmaktadır. Almanya’da 100’den fazla araç üretimi yapan firma bulunmaktadır. Alman firmaları, yüksek teknolojiyi kullanarak hızlı ve konforlu araçlar üretmektedir. Almanya’ya ait araba markaları nelerdir; 

  • Mercedes-Benz: Mercedes hangi ülkenin, cevabı Almanya’dır. 1926 yılında Karl Benz ve Goolieb Daimler şirketlerinin birleşmesiyle kurulan Mercedes-Benz, Daimler AG’ye bağlıdır. Ana merkezi Stuttgart olan Mercedes, farklı segmentlerde araç üretmektedir. 
  • BMW: BMW hangi ülkenin? Güçlü ve konforlu araçlara sahip olan BMW, Alman otomobilidir. 1913 yılında kurulan BMW, kendine özgü tasarımlarıyla dikkat çekmektedir.
  • Volkswagen: 1938 yılında kurulan Volkswagen hangi ülkenin? Volkswagen, “Das Auto” sloganını kullanarak halkın otomotivi olarak bilinen Alman markasıdır. Volkswagen, büyük bir şirketler grubudur ve farklı otomobil markalarını da bünyesinde barındırır.
  • Audi: Audi hangi ülkenin? Audi, Volkswagen grubunun altında yer alan Alman markasıdır. Audi, sedan ve SUV sınıflarında oldukça başarılı araçlar üretmektedir. Audi’nin 2025 yılından itibaren elektrikli araç üretiminde öncü markalardan olması beklenmektedir.
  • Opel: Opel hangi ülkenin? Opel firması, ilk olarak General Motors’a sonra Peugeot Citroen Grubu’na satılan Alman markasıdır. Fiat ve Citroen grupları birleşerek Stellantis adını aldığı için Opel, Stenlantis firması adı altında üretilmektedir.
  • Porsche: Porsche hangi ülkenin?  Porsche, güçlü ve sportif araçlar üreten bir Alman markasıdır. Porsche de Audi gibi Volkswagen çatısı altında üretilmektedir. 

amerika-araba-markalari

Amerika Birleşik Devletleri 

Amerika Birleşik Devletleri, otomotiv endüstrisinde farklı segmentlerde araçlar üreten firmalara sahiptir. Amerikan araçları, güçlü, büyük ve oldukça rahattır. Masrafları biraz daha fazla olduğu için diğer araç markalarına göre daha az tercih ediliyor.  

  • Jeep: Amerika’da savaş döneminde askeri amaçlı olarak üretilmeye başlayan bir markadır. Günümüzde Stellantis Grubu altında üretilmektedir. 
  • Ford: Ford hangi ülkenin? Ford markası Henry Ford tarafından 1903 yılında ilk seri üretimi gerçekleşen bir markadır. Ülkemizde de Ford markasının farklı sınıf araçlarını görebilmekteyiz. 
  • Chevrolet: General Motors’a ait olan Chevrolet, sedan, hatchback ve MPV gibi farklı araçlar üretmektedir. 
  • Tesla: Tüm dünyada adından söz ettiren Tesla, Elon Musk tarafından 2003 tarafından kurulmuş bir Amerikan markasıdır.  

japonya-araba-markalari

Japonya 

Japonya, Uzak Doğu’da en önemli araç üreticilerinden bir tanesidir. Japon arabaları, oldukça dayanıklı ve güçlü materyallerden yapılmaktadır.  

  • Toyota: Toyota hangi ülkenin? Toyota markası, 1937 yılından bu yana üretim yapmaktadır. Tüm dünyada en çok satılan araç modelleri, Hilux ve Corolla’dır. 
  • Honda: Honda 1946 yılından bu yana üretim yapan Japon markasıdır.
  • Nissan: Nissan hangi ülkenin? Nissan, Renault Nissan Mitsubishi ortaklığı içerisinde yer almaktadır.
  • Suzuki: Suzuki, dayanıklı ve güçlü araçlar üreten Japon markasıdır. 

guney-kore-araba-markalari

 

Güney Kore 

Güney Kore, yüksek teknolojiyi kullanarak konforlu ve rahat araçlar üretmektedir. Güney Kore, tüm dünyada kullanılan araç markalarına sahiptir. 

  • Hyundai: Hyundai hangi ülkenin? Hyundai, Avrupa ve Amerika’da yüksek satış rakamlarına sahiptir. 
  • KIA: Hyundai grubuna ait KIA, oldukça dayanıklı araçlar üretmektedir. KIA markası ayrıca dünyada en az arıza yapan araçlar sıralamasında 3. Sırada yer almaktadır.  

italya-araba-markalari

İtalya 

İtalya, İkinci Dünya Savaşı sonrasında sanayiyi kullanarak toparlamayı başardı. 1950’li yıllardan itibaren İtalya’nın merkez şehirlerinde otomobil üretim fabrikaları kuruldu. Otomotiv endüstrisi, İtalya’nın ekonomik olarak düzelmesine önemli katkılar sağladı.  

  • Fiat: Fiat grubu, Fiat markası dışında pek çok İtalyan araç markasının da sahibi konumunda yer almaktadır. Chrysler Grubu ile birleşen Fiat grubu, Fiat Chrysler Grubu olarak faaliyet gösterirken daha sonra Peugeot Citroen Grubu’yla birleşerek Stellantis adını almıştır.
  • Ferrari: Enzo Ferrari tarafından kurulan Ferrari markası, üst sınıf araçlar üretmektedir.
  • Maserati: Maserati, Fiat Chryler Grubu çatısı altında yer almakta ve tüm dünyaya lüks araç satışı yapmaktadr. 

fransa-araba-markalari

Fransa 

Fransız araçları, güç ve konfordan ziyade ekonomik araçlardır. Seri üretim ve ekonomik parçalar kullanarak rekabetçi bir fiyat sunmaları Fransa üretimi araçların çok satılmasını sağlamaktadır. 

  • Citroen: 1919 yılından bu yana üretim yapan Citroen, Stellantis Grubu’nda yer alıyor. 
  • Renault: Renault hangi ülkenin? Renault, Nissan ile birleşerek tüm dünyada satış yapmayı başardı. Renault motorları düşük hacimli ve yüksek verimli olduğu için tüm dünyada ilgi gördü. Renault Nissan Mitsubishi birleşimiyle marka daha da tanınır hale geldi.
  • Peugeot: Peugeot, SUV sınıfı araçlarıyla yoğun ilgi görmektedir. Peugeot, Stellantis çatısı altında yer almaktadır.  

isvec-araba-markalari

İsveç 

İsveç ekonomisinde ağır sanayi ve çelik oldukça önemli bir yere sahiptir. İsveç, 1800’lü yıllardan itibaren pek çok başarı marka çıkarmayı başardı. 

  • Volvo: Dayanıklı ve güçlü olmasıyla bilinen Volvo hangi ülkenin? 1927’den itibaren üretim yapan Volvo, 2010 yılında Geely Grubu’na satıldı. 

ingiltere-araba-markalari

İngiltere 

İngiltere, iklim koşullarına yönelik farklı özelliklerde araçlar üretiyor. Yedek parçası, tamiri ve onarımı diğer araçlara göre daha pahalıdır.  

  • Rolls Royce: 1906’dan bu yana faaliyet gösteren Rolls Royce, en lüks araba markalarından biri olarak biliniyor. Rolls Royce markası, 1998’den bu yana BMW Grubu’nda yer almaktadır. 
  • Mini: Mini markası, güçlü motorlara ve küçük tasarımlara sahip yönelik araçlar üretmektedir. 1994’ten itibaren BMW Grubu altında satılmaktadır. 
  • Land Rover: 1978 yılından bu yana üretim yapan Land Rover, SUV sınıf araçlar üretmektedir. Land Rover markası, Hindistanlı Tata Grubu çatısı altında üretim yapmaktadır.
  • Jaguar: Jaguar, lüks otomobiller üretimi yapan bir firmadır. 2008’de Tata Grubu tarafından satın alınmıştır.
  • Aston Martin: Aston Martin 1913 yılında Londra’da üretilmeye başlamıştır. James Bond filmlerinde kullanılan Aston Martin markası, kendini tüm dünyaya tanıtmıştır. 

Araba markaları hangi ülkenin? Araçların üretim yerleri neresidir, sorularına detaylı olarak yanıtlar vermeye çalıştık. Arabalara ve araç kiralamaya dair tüm bilgiyi Borlease üzerinde bulabilirsiniz.